Annonce
Kultur

Ny festival: Opera er også for børn

Grow Op! er en operafestival for børn og unge. Den første af sin slags i Danmark. Her kan poderne opleve en række danske og udenlandske forstillinger, skræddersyet til deres målgruppe. Foto: Kåre Viemose

Danmarks først operafestival, Grow Op! for børn og unge er klar til at slå dørene op til to uger med forestillinger fra ind- og udland.

Siden 2013 har kræfter i det østjyske operamiljø arbejdet på at stable en operafestival for det yngste publikum på benene.

- Håbet var at få lavet en festival allerede i 2015, men det var ikke muligt. I stedet brugte vi tid på at prøve nogle ting af i forhold til publikum og samarbejder ved at lave en række 'startskud' med udenlandske gæstespil og danske forestillinger, fortæller Birgitte Holt Nielsen, der er børn og unge producent ved Den Jyske Opera.

De internationale samarbejder har givet et godt netværk, som også kan opleves på Grow Op! Forestillingerne vises i fem kommuner i regionen og operafestivalen er den første af sin art i Danmark.

- For mig handler det om at lave opera for mennesker og ikke for målgrupper. Børn er et interessant publikum, for de er meget bedre til at opleve i øjeblikket med åbne sanser. Der er noget ægte og ærligt ved børn som publikum, som gør, at man aldrig bliver træt af det. Der er en direkte samklang, som der ikke er, når man spiller for voksne, som bruger hjernen vældig meget, siger Birgitte Holt Nielsen, der har arbejdet med børn og unge i 25 år.

Der bliver lavet en del opera for børn i udlandet, mens der i Danmark er få producenter på det område. Derfor kan publikum foruden danske forestillinger opleve gæstespil fra Holland, England, Frankrig og Danmark på festivalen.

- Ideen med at lave en festival er at vise, at der er noget for alle aldersgrupper og at vise bredden. Det er nogle meget forskellige forestillinger, vi har på programmet, fortæller Birgitte Holt Nielsen.

Den Jyske Opera medvirker selv på festivalen med en opera for de 5-9-årige, "Hug en hæl og klip en tå", der er med musik af Rossini.

For de lidt større børn er der blandt andet hollandske "Rødhaps og ulven", der vender det klassiske eventyr på hovedet. Forestillingen er tekstet på dansk.

- Den blander rockinstrumenter og klassisk og er rigtig sjov. Den kunne vi ikke stå for, fordi den kan mange forskellige ting, fortæller Birgitte Holt Nielsen.

Annonce

GrowOp: Forestillinger

"New Beginnings", fra 12 år. Af Den Jyske Opera (DK) og Opera North (UK). Med Den Jyske Operas talenthold for unge. Vises på Dokk1, Aarhus, og Biblioteket, Herning, 11. - 12. november

"Er Gud hjemme?", fra 8 år. Af Operaen i Midten (DK). Vises i Langenæs Kirke, Aarhus, Fonnesbæk Kirke, Ikast, og Struer Kirke. 13. - 16. november

"Fogonogo", fra 0-3 år. Af Spitalfields Music (UK). Vises på Kvindemuseet, Aarhus, og i Bakkehuset, Ikast. 14. - 18. november

"Hug en hæl og klip en tå", for 5-9 år. Af Den Jyske Opera (DK). Vises på Bora Bora, Aarhus, Rolf Krakes Skole, Holstebro, og Folkets Hus, Struer. 15. - 16. november og 20. -21. november

"Helt Nyt!", for 2-5 år. Af Compagnie Minute Papillon (F). Vises ved Teatret Gruppe 38, Aarhus, og Odin Teatret, Holstebro. 16. - 18. november og 20. - 21. november.

"Rødhaps og ulven", fra 9 år. Af Holland Opera (NL). Vises på Bora Bora, Aarhus. 17. 18. november

"Min far og Vrede Mand", fra 7 år. Af ZeBU (DK) og Musikteatret SAUM (DK). Vises på Bora Bora, Aarhus, og Knudsens, Holstebro. 17. - 21. november

"Snehvide", fra 5 år. Af Operaen i Midten (DK). Vises i Messecenter Herning. 25. - 26. november

Derudover er der seminarer og morgensang. Se growopfestival.com for nærmere program og billetter.

Fra Holland kommer den humoristiske forstilling "Rødhaps og ulven", som er for ni-årige og opefter. Festivalen foregår fra 11. - 26. november i fem af regionens kommuner. Pressefoto

Bliver en biennale

Grow Op! er støttet af Aarhus 2017, men det er tanken, at festivalen skal fortsætte som en biennale, også uden kulturhovedstadsmidler i ryggen.

- Aarhus 2017 har gjort det muligt for os at løbe det i gang. Det har været afgørende. Vi ønsker, at der fortsat skal være sådan en festival i Aarhus, siger Birgitte Holt Nielsen, der også gerne vil starte et skandinavisk samarbejde om udveksling af forestillinger for børn og unge, da de sjældent kommer ud at turnere de nordiske lande imellem.

Hun håber, at festivalen kan så frø i et yngre publikum, så opera ikke er fremmed for dem.

- Når vi snakker med publikum efter en forestilling, er den typiske kommentar: Vi troede, det var lidt svært, men det var det faktisk ikke. Jeg håber, at det kan nedbryde nogle fordomme. Det ville være dejligt, hvis det gav folk lyst til at se noget andet også, forklarer Birgitte Holt Nielsen.

Småbørnsforestillingerne er på nuværende tidspunkt næsten udsolgt, mens der fortsat er en del billetter til familieforestillingerne, som er fra 7 år og opefter.

Åbningen finder sted på Dokk1 11. november kl. 13 - 16.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce