Annonce
Aarhus

Ny folkeskole i Gellerup om seks år

Tovshøjskolen lukker som folkeskole næste år, når den bliver lagt sammen med Ellekærskolen som en forløber for den helt nye skole i Gellerup, der bliver en realitet om seks år. Stensagerskolen for handicappede rykker ind i Tovshøjskolen, når den er rømmet. Foto: Axel Schütt
Et samlet byråd har besluttet at bygge ny folkeskole i Gellerup, når omdannelserne i Gellerup og Bispehaven er godt i gang. Aftalen betyder også, at Ellekærskolen og Tovshøjskolen bliver lagt sammen allerede om et år, og at Stensagerskolen overtager Tovshøjskolens bygninger.
Annonce

AARHUS: Fra skoleåret 2025/26 skal der igen være en folkeskole i Gellerup.

Det er et af punkterne i en stor aftale, som samtlige byrådets partier har indgået.

Aftalen betyder også, at Ellekærskolen og Tovshøjskolen fusionerer allerede fra skoleåret 2020/2121, hvor eleverne samles på Ellekærskolen.

Tovshøjskolens bygninger bliver derefter overtaget af specialskolen Stensagerskolen, der i dag har til huse i utidssvarende rammer i Viby. Forventningen er, at Stensagerskolen kan flytte ind fra starten af skoleåret 2022/23.

Egentlig var det byrådets mening, at Stensagerskolen skulle overtage Ellekærskolen, men politikerne har nu fulgt Stensagerskolens eget ønske om i stedet at overtage Tovshøjskolen, der dels er mere handicapvenlig, dels har egen svømmehal.

Nye skoledistrikter

Fra skoleåret 2020/21 bliver skoledistrikterne ændret sådan:

  • Tovshøj-Ellekærskolens distrikt kommer til at bestå af dele af Tovshøj-distriktets dele af Gellerup og Toveshøj og fra Ellekærskolens distrikt af området syd for Viborgvej, sydvestlige del af Bispehaven og Gellerup.
  • Skjoldhøjskolens distrikt tilføres Jernaldervejsområdet (vest for Hjordhøjgårdvej og Bazar Vest) fra Ellekærskolens og Tovshøjskolens distrikt.
  • Gammelgårdsskolens distrikt tilføres den del af Bispehaven, som ligger nordøst for Rymarken.
  • Når den nye skole i Gellerup står klar i 2025/26 ændres skoledistrikterne sådan:
  • Den nye skoles distrikt består af Tovshøj-Ellekærskolens distrikt samt af Gellerupdelen af Gammelgårdskolens og Åby Skoles distrikter.
  • Sødalskolens distrikt tilføres Gellerupdelen af Engdalskolens distrikt (øst for Hejredalsvej).
Annonce

Ellekær bliver til boliger

Den nye skole i Gellerup får to afdelinger: En for 0.-3. klasse med SFO, og en for 4.-9. klasse. Afdelingen for de yngste bliver formentlig placeret på Jettesvej i forbindelse med dagtilbuddene for yngre børn.

Målet er, at skolen skal være så attraktiv, at den tiltrækker samme andel af distriktets børn som gennemsnittet i Aarhus, nemlig 63 procent. Forventningen er, at skolen fuldt udbygget vil have cirka 100 elever.

Når den nye Gellerup-skole står klar, bliver Ellekærskolen nedlagt. Planen er at sælge skolen og tre boldbaner ved Jernaldervej til privat boligbyggeri. Forventningen er, at der her kan opføres omkring 320 familieboliger primært i form af rækkehuse.

Ifølge aftale skal der laves tre nye boldbaner andre steder til erstatning for de tre, der bliver solgt til boligbyggeri.

Annonce

Skole skal tiltrække nye borgere

Den politiske aftale kommer i kølvandet på omdannelserne i Gellerup og Bispehaven, hvor mange blokke skal rives ned, og hvor der i stedet skal opføres mange private boliger.

Ønsket er at skabe gode skoletilbud i området som et led i at tiltrække nye beboere og skabe de blandende boligområder, som er hele idéen med nedrivningerne og nybyggeriet.

Venstre og Liberal Alliance er med i aftalen om den nye skole i Gellerup men mener, at det er for tidligt at have den klar allerede i 2025/26.

Den nye skole i Gellerup skal hente sine elever i Gellerup, Toveshøj og dele af Bispehave-området.

Annonce

Ændrede skoledistrikter

Skoleaftalen betyder ændringer af skoledistrikterne i Vestbyen dels fra 2020/21, hvor Ellekærskolen og Tovshøjskolen bliver lagt sammen, og dels fra 2025/26, hvor den nye Gellerupskole er klar, og hvor Ellekærskolen lukker.

Du kan se ændringerne i faktaboksen her på siden.

Børn- og Unge-rådmand Thomas Medom (SF) er meget tilfreds med skoleaftalen.

- Aftalen løser ikke alt, men den er det mest robuste, fremtidsrettede og konkrete bud på en løsning, vi har set længe. Aftalen underbygger den positive udvikling i bydelene, og den skaber grundlag for at give børnene og de unge i Gellerup de bedste muligheder for at klare sig lige så som alle andre på uddannelser og i job, lyder det i en kommentar fra rådmanden.

Anlægsudgiften til en ny skole, dagtilbud og fritidstilbud er 339 millioner kr. Der skal anlægges tre nye fodboldbaner, hvilket vil koste 21 millioner kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce