Annonce
Danmark

Ny formand for Folketinget: Henrik Dam gik fra at være landpostbud til kongerigets næsthøjeste embede

Henrik Dam Kristensen bor i Grindsted cirka 20 kilometer fra barndomsbyen Vorbasse. Han er gift og har to børn. Arkivfoto: John Randeris
Den socialdemokratiske veteran Henrik Dam Kristensen blev fredag valgt til jobbet som formand for Folketinget, der formelt er det næsthøjeste embede i Danmark lige efter majestæten. Den fine titel står i kontrast til det tidligere landpostbuds usnobbede personlighed.

En beskeden, men lynende intelligent mand fra Jylland. Solid og omhyggelig. Et omfavnende og roligt gemyt. Sådan beskriver Bertel Haarder (V), Ritt Bjerregaard (S) og Britt Bager (V) den kommende folketingsformand 62-årige Henrik Dam Kristensen (S) overfor flere medier.

Socialdemokraten Henrik Dam Kristensen er i øjeblikket 1. næstformand i Folketingets Præsidium, og han har haft forskellige ministerposter under statsministrene Poul Nyrup Rasmussen (S) og Helle Thorning-Schmidt (S), blandt andet som fødevareminister, socialminister og beskæftigelsesminister. Ifølge Mette Frederiksen er han ideel til posten som formand, blandt andet på grund af sin tunge erfaring fra Christiansborg både som oppositionspolitiker og som en del af en regering.

- Han er rolig, besindig, klog og vil være utrolig god til at tage hensyn til både små og store partier, siger hun til Ritzau.

Annonce

Ny formand skal samle

Thomas Funding, politisk redaktør på avisen Danmark, oplever, at der særligt denne gang har været et ønske fra politikerne i Folketinget om en formand, der formår at samle partierne. Det skyldes ifølge redaktøren, at Pia Kjærsgaard af mange er blevet opfattet som en formand, der har splittet mere, end hun har samlet. På grund af ønsket om en mere samlende figur var Henrik Dam Kristensen et oplagt valg, vurderer han.

- Den nye formand skulle være en, alle partier har respekt for, og en de stoler på kan handle upartisk og hæve sig op over interne stridigheder partierne i mellem. Henrik Dam Kristensen har ry for at være en politiker, man kan stole på, og han spiller ikke længere en rolle i det interne magthierarki. Han passer som fod i hose til jobbeskrivelsen som formand, siger han.

På det sociale medie Twitter bliver Henrik Dam Kristensen også beskrevet som en imødekommende og afslappet politiker. I sin ministertid spiste han ikke kun med sit ministersekretariat, men skiftede mellem fuldmægtige, studentermedhjælperne og kontorcheferne.

- I modsætning til andre ministre var han ikke ledsaget af to-tre ministersekretærer. Han gik på egen hånd og var meget åben og venlig, når jeg fremlagde sager. Jeg snakkede meget med ham om cykelløb, Touren og Giroen, fordi han selv er cyklist går meget op i cykelløb, siger Morten Madsen, der som specialkonsulent i Beskæftigelsesministeriet arbejdede under ham, mens han var minister i 2014 og 2015.

Gik under radaren

Morten Madsen oplevede Henrik Dam Kristensen som en politiker med sænkede skuldre, der gik under radaren.

- Han kender mange bredt i Folketinget, og selvom andre partier kan være uenige med ham, er hans måde at være på meget tillidsvækkende, siger han.

Den socialdemokratiske veteran har siddet i Folketinget siden 1990, og allerede i 1994 blev han udnævnt som minister for landbrug og fiskeri. På det tidspunkt kendte de fleste på og omkring Christiansborg ham primært som landpostbudet fra Vorbasse, men det ændrede sig hurtigt. Den jordnære politiker blev umådeligt populær som landbrugsminister, og i Socialdemokratiet blev han dengang betragtet som en slags kronprins.

Den uformelle titel led et knæk, da han fik ansvaret for afstemningen om euroen, der endte med et nej, selvom Henrik Dam Kristensen og Socialdemokratiet havde argumenteret for det modsatte.

I 2005 var der stærke kræfter som forsøgte at få Henrik Dam Kristensen til at stille op mod Frank Jensen til formandsposten i Socialdemokratiet. Men han betakkede sig og har aldrig selv sat ord på, hvorfor han ikke slog til.

Nu får Socialdemokratiet så den formand, de aldrig fik. Ikke som partiformand, men som formand for hele Folketinget.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce