Annonce
Norddjurs

Ny friskole fint fra start: Har fået forhåndstilsagn om 411.000 kroner

Flere end 50 personer har siden efteråret arbejdet som myrer for at stable et friskoleprojekt på benene, der kan sikre lokalsamfundets eksistens - også i fremtiden. Her taler Torben Lund ved et borgermøde i november. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen
170 børn og voksne deltog, da friskoleprojektet i Ørum i Norddjurs Kommune for nylig holdt stiftende generalforsamling.  Målet for den nye skole er at slå dørene op allerede i august 2020.
Annonce

Ørum: Da kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune sidste år besluttede at lukke overbygningen på Ørum Skole og flytte eleverne til Grenaa, gik en gruppe lokale ildsjæle i gang med at stable et lokalt alternativ til de store overbygningsskoler på benene.

Nu er projektet nået så langt, at den kommende friskole har fået sin egen bestyrelse, og her er det - ikke overraskende - den foreløbige talsmand for hele friskoleprojektet, Torben Lund, som er blevet valgt til bestyrelsesformand.

Han glæder sig over, at friskoleprojektet i midt for alvor begynder at blive en realitet, allerede inden overbygningen på Ørum Skole lukker ned med udgangen af dette skoleår.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at lukningen af overbygningen er en beslutning, som har mødt stor modstand hos borgerne her i midten af kommunen. Men i stedet for at slå ud med armene, er folk nu rykket sammen på tværs af de mindre byer og har bestemt sig for at skabe noget selv, siger Torben Lund og fortsætter:

- Det er utroligt positivt at opleve det sammenhold og den kampgejst, som folk viser. Vi deler et stort ønske om at skabe udvikling og vækst i lokalområdet, og derfor er der også en stor vilje til at få den nye friskole til at lykkes.

Om friskolen i Ørum

Den nye friskole i Ørum forventes at have første skoledag i august 2020, hvor man håber at have indskrevet cirka 120 børn i 0.-7. klasse.

Friskolen har endnu ikke fået sit endelige navn, men foreløbig har man fået indsnævret feltet til tre bud: Gro Friskole, Kilde Friskole eller Min Friskole.

Først i 2021 vil der komme et 8. klassetrin, ligesom 9. klasse kommer til i 2022. Årsagen til denne løsning er, at skolen ikke forventer, at de børn, der tvinges til et skoleskift fra august 2019, skal udsættes for endnu et skoleskift blot ét år senere.

Den forventede pris for en skoleplads bliver cirka 1200 kroner om måneden, mens SFO-tilbuddet kommer til at koste cirka 600 kroner om måneden.

Der er åbent for indskrivning til friskolen allerede nu.

Annonce

Fristet af skolekøb i Norge

Det overordnede mål for den nye friskolebestyrelse er, at der senest i 2025 skal stå en nybygget skole klar til brug på den grund, som friskolefolkene allerede har sikret sig købsaftale på i Ørum.

Men eftersom klokken allerede ringer ind til første time på skolen i august 2020, er bestyrelsen nødt til at finde nogle andre lokaler, som man kan benytte sig af i mellemtiden.

Derfor bliver der kigget på forskellige muligheder: Både midlertidige bygninger samt et ifølge friskolebestyrelsen yderst attraktivt tilbud om køb af en flytbar skole fra Norge.

- Vi har fået at vide, at vi i princippet kan få den gratis. Vi skal bare selv betale fragten for at få den transporteret til Ørum, siger Torben Lund og slår fast, at det vigtigste for den nye friskole ikke er flotte lokaler fra dag ét.

- Det vigtigste er, at skolen kommer til at hvile på et økonomisk fundament, som både er ansvarligt og bæredygtigt.

Annonce

Gaver, sponsorater og lån

Tilbage i februar fortalte den nyudnævnte bestyrelsesformand her til avisen, at man forventer, at det i første omgang koster 14 millioner kroner at veksle friskoleprojektet fra at være en vision til at være en realitet. Af de penge vil det være nødvendigt for friskolen at indsamle fem millioner kroner i egenkapital, mens man håber at kunne låne sig til resten i et pengeinstitut.

I forbindelse med den stiftende generalforsamling kom det frem, at friskolen på nuværende tidspunkt har fået tilsagn om 411.000 kroner. Men skolens nyvalgte kasserer, Joachim Glerup Andersen, understreger, at det er nødvendigt at rejse borgerkapital for at komme helt i mål med økonomien:

- Der skal rejses mange penge til sådan et projekt, og det kan gøres på forskellige måder: Enten som gaver, sponsorater eller lån. Folk har for eksempel mulighed for at bidrage med økonomisk hjælp via en låneaftale fra et af de lokale pengeinstitutter, som betyder, at man kun løber en risiko, hvis skolen går konkurs. Går alt som forventet, så betaler friskolen lånet tilbage til banken i løbet af otte år, siger han.

Annonce

Skolebus og skolekreds

Den nye friskole bliver som nævnt placeret i Ørum. Men eftersom skolebestyrelsen gerne vil gøre skolen til et attraktivt alternativ for hele den midterste del af kommunen, planlægges det at etablere en skolebusrute, som får afgang både morgen og eftermiddag.

Ruten kommer ifølge bestyrelsen til at dække områderne Ramten, Stenvad, Fjellerup, Bønnerup, Glesborg, Hemmed og Fannerup med et opsamlingssted i hver by.

Desuden skal skolens fundament hvile på en 'forældrekreds' samt en 'skolekreds'. Forældrekredsen bliver forbeholdt forældrene til de børn, der er indskrevet på skolen, mens skolekredsen er for alle, som ikke nødvendigvis har børn eller anden tilknytning til skolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu rammer sommeren Aarhus: Så varmt bliver det

Annonce