Annonce
Aarhus

Ny frivillig oplæser på Dokk1: Højtlæsning er den vildeste selvforkælelse

Når Maria Kudahl Doohan læser højt for første gang 3. februar er det Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg af den norske forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold, som er på programmet. Foto: Nicolai Foldgast
Maria Kudahl Doohan er ny oplæser ved Dokk1's gratis arrangement: Den indre biograf - højtlæsning for voksne. Hun mener, at højtlæsning er en helt unik mulighed for at slappe af, forkæle sig selv og få inspiration til nye læseoplevelser.

AARHUS: - Højtlæsning er den vildeste selvforkælelse! Du slapper af ved det, og du kan næsten opleve en form for zen i livet, lyder det med stor entusiasme.

Stemmen tilhører 27-årige Maria Kudahl Doohan, som er ny, frivillig højtlæser ved Dokk1's gratis arrangement: Den indre biograf - højtlæsning for voksne. Hun uddyber lynhurtigt, hvad hun mener med selvforkælelse.

- Jeg vil sammenligne det lidt med at sidde bag på en cykel. Du får alle de gode ting ved cykelturen - vind i håret, frisk luft, skøn natur at se og en hyggelig stund med en veninde eller et familiemedlem - men du slipper for at træde rundt i pedalerne. At få læst op ad andre er jo ren free-ride, hvor du får hele oplevelsen serveret for fødderne af dig, lyder det fra hende.

Hun elskede som barn at få læst bøger op, så det er også en måde at få gensyn med barndommens glæder på. Maria Kudahl Doohan erstatter biblioteksformidleren Sara Bindeballe, der de sidste fire år har læst op for alle interesserede gæster i "Dagligstuen" på Dokk1. Her har de én gang om måneden kunnet lade sig fordybe i en historie, novelle eller et romanuddrag - uden selv at lave læsearbejdet.

Maria Kudahl Doohan har været trolig bruger af det gratis tilbud, så da hun hørte, at Sara Bindeballe ville stoppe og arrangementet lukke ned, kom der en trodsreaktion med det samme.

- Da Sara ved hendes sidste oplæsningsarrangement fortalte, at hun ville stoppe, protesterede jeg. Det kunne simpelthen ikke være rigtigt, mente jeg. Hun kom med en kæk bemærkning om, at jeg kunne køre konceptet videre, hvis jeg havde mod på det. Og nu står vi så her, forklarer Maria Kudahl Doohan, inden et stort smil breder sig.

Jeg vil sammenligne det lidt med at sidde bag på en cykel. Du får alle de gode ting ved cykelturen - vind i håret, frisk luft, skøn natur at se og en hyggelig stund med en veninde eller et familiemedlem - men du slipper for at træde rundt i pedalerne. At få læst op ad andre er jo ren "free-ride", hvor du får hele oplevelsen serveret for næsen af dig.

Ikke grønskolling

Til dagligt arbejder Maria Kudahl Doohan som analysekonsulent, og hun er uddannet i statskundskab. En karriere, som måske ikke lige harmonerer med litteratur og oplæsning. Maria Kudahl Doohan er da heller ikke på hjemmebane, når det handler om at stå foran andre mennesker og performe ved et arrangement. Men så er det godt, at man kan selvtræne.

- Jeg er ikke det store optræder-menneske, så det bliver lidt en udfordring at skulle stille mig frem for offentlig skue og læse op for andre. Heldigvis har jeg lidt træning hjemmefra, da min kæreste og jeg læser op for hinanden næsten hver eneste aften. Han har sagt, at jeg gør det godt, men det skal han jo sige, fortæller hun for dernæst at bryde ud i latter.

Maria Kudahl Doohan er en udpræget litteraturelsker, som sluger de fleste bøger, hun kan komme i nærheden af, råt. Og det er ligegyldigt, om hun selv skal lave alt det "hårde" arbejde ved at læse, eller får andre til at læse det op for hende. Hun har derfor et indgående kendskab til litteraturen, og hun har allerede gjort sig nøje overvejelser om, hvordan hun vil gå til den nye frivillige tjans som oplæser.

Det gælder om at beherske nervøsiteten, snakke langsomt og tydeligt samt undgå at lægge forskellige stemmer til dialogerne mellem personer i historien, hvis der er sådanne nogle. Hun mener, det er et forstyrrende element, hvis man ikke behersker dette sproglige kneb. Og hun føler ikke selv, at hun er så god til det, hvorfor det er bedre at lade være. I forhold til valg af tekster, har hun også gjort sig grundige overvejelser.

- Man skal helst undgå et tungt sprog, hvor der er lange, beskrivende passager. Det er bedst at læse historier op, hvor der er dialog eller fremdrift i selve teksten. Derudover egner sjove og finurlige historier sig også godt til at blive læst op, siger hun.

Annonce

Inspiration

Maria Kudahl Doohan har selv brugt højtlæsning for voksne-konceptet til at lade sig fordybe i gode fortællinger og lade sig underholde langt væk fra de digitale skærme. Men hun har også brugt det som et sted til at finde inspiration til nye læseoplevelser. Især en norsk forfatter har revet benene væk under hende.

- Jeg kan huske en oplæsningsgang, hvor Sara læste op fra en novellesamling af en norsk forfatter, jeg aldrig havde hørt om: Ingvild Rishøi. Novellesamlingen fangede mig fra første ord, så jeg stormede hjem og købte dén samt en anden af hendes novellesamlinger. Det var virkelig en øjenåbner, og det inspirerede mig til at gå i dybden med Ingvild Rishøis forfatterskab, fortæller hun.

Og lige præcis dét ønsker Maria Kudahl Doohan også at opnå ved sin kommende tjans som oplæser.

- Jeg vil gerne læse op fra bøger, som måske overrasker og inspirerer folk til nye læseoplevelser - ligesom jeg selv blev med Ingvild Rishøi. Det er altid rart at få udvidet sin horisont, siger hun.

Maria Kudahl Doohan

 • 27 år.
 • Kæreste med Frederik.
 • Uddannet Cand. scient. pol og arbejder til dagligt som analysekonsulent.
 • Fritiden bliver brugt på at læse tonsvis af bøger samt lytte til lydbøger.
 • Favoritbogen er Huckleberry Finn af Mark Twain.
 • Elsker at hækle.
 • Holder formen ved lige ved at løbe ture i naturen i ny og næ samt gå til dans og udstrækning to gange om ugen i Viby.
Annonce

Fastlagt program

Og hvad kan kommende gæster så forvente at skulle lytte til, når de sætter sig til rette i "Dagligstuen" på Dokk1?

Maria Kudahl Doohan vil gerne løfte sløret for bogen, der bliver læst op ad 3. februar, når hun debuterer som oplæser. Det drejer sig om bogen Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg af den norske forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold. Hun har selv sat stor pris på bogen, så hun håber, at kommende lyttegæster også vil synes om den. Resten af forårets program ligger også fast.

- Jeg har en fortid på statskundskab, så jeg går altid meget struktureret og analytisk til værks, når jeg står overfor opgaver eller udfordringer. Da jeg blev udnævnt som oplæser, gik jeg straks hjem og lavede et skema over mulige bøger, som jeg ville læse op fra. Jeg har allerede fastlagt resten af forårets program, som byder på en god blanding af klassikere og nogle spændende overraskelser, siger hun.

Den indre biograf – højtlæsning for voksne

 • Foregår i "Dagligstuen" på Dokk1 én gang om måneden (OBS: Ikke i juli og august).
 • Forårets datoer er: 3. februar, 2. marts, 27. april, 11. maj samt 15. juni.
 • Der bliver læst op mellem 16.30 og 17.30.
 • Alle er velkomne - fri entré og ingen tilmelding.
 • Du kan læse mere om konceptet og forårets program her.
Annonce

Hør Maria Kudahl Doohan læse artiklen op her:

Maria Kudahl Doohan har ikke en bestemt genre, hun læser mere af end andre. Hun nyder bare at kunne fordybde sig i en god bog. Foto: Nicolai Folgast
Maria Kudahl Doohans favoritbog er Huckleberry Finn af Mark Twain. Foto: Nicolai Folgast
Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opråb fra Skanderborg: Godt nok er Aarhus landets næststørste by, men hvorfor skal byen tilgodeses?

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Sport

Video: Sara Slott løber sig i OL-semifinalen

Annonce