Annonce
Aarhus

Ny garnbutik: Fællesskab om strik er den røde tråd i Genuina

Fællesskab om strik er i højsædet i Sara Maria Brockelmanns garnforretning Genuina på Hovedgaden i Brabrand. 2020 har budt på udfordringer for den nyslåede butiksindehaver, der dog også glæder sig over den enorme interesse for strik og håndarbejde, som pandemien har ført med sig. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
En grøn sofa indbyder til, at kunderne slår sig ned med strikketøjet i Sara Maria Brockelmanns garnforretning Genuina i Brabrand. Hun åbnede midt i en pandemi, der har fået manges øjne op for strik, men også har budt på udfordringer for den nyslåede butiksindehaver.
Annonce

BRABRAND: Da det helt rigtige lokale på Hovedgaden i Brabrand blev ledigt ved årsskiftet, slog Sara Maria Brockelmann til. Nu skulle en mangeårig drøm om en garnbutik med plads til strikkecafé realiseres.

- Jeg begyndte selv at strikke for otte-ni år siden og gik til strikkecafé i Aarhus. Det var fedt at skabe noget selv, og jeg blev grebet af fællesskabet. Der blev tanken født. Men jeg var ikke villig til at gå på kompromis med familielivet, og det at være til stede derhjemme, fortæller hun og fortsætter:

- Men nu var vores yngste barn blevet seks og den ældste 10, så jeg havde mere fleksibilitet og mulighed for at tilrette min hverdag, så det kunne passe ind, siger Sara Maria Brockelmann, der er ingeniør og i flere år har tæt arbejdet sammen med sin mand, der også er ingeniør.

Familien flyttede til Brabrand i 2013 blev hurtigt engagerede i nærmiljøet.

- Jeg har altid haft en drøm om at skabe noget, der binder ting sammen og bidrager til lokalområdet. Jeg mærker et stort ønske om, at der blomstrer noget liv herude. Folk vil det virkelig gerne, så da jeg fandt ud af, at lokalet var ledigt, var der ikke så meget at betænke sig på, siger 39-årige Sara Maria Brockelmann.

Annonce

Verden vendt på hovedet

På nogle områder er butiksdrømmen blevet, som hun havde regnet med. Og så alligevel ikke.

- Jeg var godt klar over, at det selvfølgelig er hårdt at starte op. Jeg overtog lokalerne 1. april, men lige i de måneder væltede verden fuldstændig. En ting er, at hele verden er vendt på hovedet, mit eget liv så også markant anderledes ud, fortæller Sara, der dog ikke på noget tidspunkt var i tvivl om, at hun nok skulle finde fodfæste i den nye hverdag.


Jeg har altid villet have en garnbutik, hvor der var plads til fællesskab. Det var det altafgørende.

Sara Maria Brockelmann, indehaver af Genuina


Lokalerne skulle sættes i stand lige som coronapandemien lukkede landet ned. Det var svært at skaffe håndværkere, så Sara og hendes mand måtte gøre det meste selv, samtidig med at de arbejdede hjemme og havde børnene hjemme fra skole.

- Det var ret ekstremt. Efterfølgende har det vist sig at være vildt svært at få garn hjem, dels fordi efterspørgslen er enorm, dels fordi produktionen i mange lande er lukket ned. Så der har absolut været udfordringer, men samtidig har corona også været en vigtig brik i, at det faktisk er gået rigtig godt, fordi interessen for strik og hjemsysler er eksploderet, forklarer Sara Maria Brockelmann.

Der er en hyggelig stemning i garnbutikken Genuina, som indbyder til, at folk slår sig ned og strikker en pind. Sara Maria Brockelmann står klar med kyndig vejledning og en masse inspiration til kundernes næste strikkeprojekt. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Hun har en teori om, at mange har vendt sig mod strik og håndarbejde, fordi det giver mening at lave noget med hænderne.

- Det er en form for kontra-reaktion, også til overforbrug. Det er en følelse af at lægge energi i noget, man selv producerer og selv har indflydelse på, hvordan ser ud. Det, tror jeg, får større og større betydning. Nogle kunder siger også, at de er begyndt at strikke for at have noget, der hiver dem væk fra deres telefoner. Så de strikker i stedet for at scrolle, siger hun smilende.

Annonce

Taget godt imod

I starten af maj slog hun dørene op til garnforretningen Genuina, der betyder ægte på latin.

- Det var lige, da alt begyndte at genåbne, og det virkede naturligt for folk at komme ud at handle igen, siger Sara Brockelmann, der føler, at butiksinitiativet er blevet taget godt imod.

Artiklen er en del af en serie om strik, der bliver bragt mellem jul og nytår. Mød blandt andre skaberen af Petiteknit, Mette Wendelboe Okkels, Maria Bjerg fra Skaberglæde, craft-psykolog Anne Kirketerp, Kristine Sloth fra Yarnjunkies og andre der strikker, fordi de ikke kan lade være. Illustration: Jens Nex

Hovedgaden i Brabrand er ikke den mest sprudlende gade, og hun vidste godt, at det var et sats at lægge butikken her, men som hun siger - nogen skal jo være den første. Hun håber, at flere vil følge trop, for jo flere butikker, jo mere liv bliver der skabt lokalt.

Genuina

Genuina, ge-nu-ina, betyder ægte på latin.

Garnforretningen er startet af Sara Maria Brockelmann, der er uddannet ingeniør.

Genuina åbnede i starten af maj på Hovedgaden i Brabrand.

- Jeg har altid villet have en garnbutik, hvor der var plads til fællesskab. Det var det altafgørende. Jeg er ikke drevet af købmandskabet. Jeg er vildt glad og taknemmelig for, at jeg er kommet godt i gang. Det er sjovt at finde varer, der passer til butikken og fedt at tage alle beslutninger selv, men det har altid været det at samle folk og give noget, som har været mit fokus, fortæller Sara, der oplever, at flere kunder er glade for at sidde og strikke i den grønne sofa, der har en fremtrædende plads i forretningen.

Sara Maria Brockelmann slog i maj dørene op til Genuina på Hovedgaden i Brabrand. Hun håber, at flere vil følge trop, for jo flere butikker, jo mere liv bliver der skabt i lokalmiljøet. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Intentionen har derfor også været, at hun ville holde strikkearrangementer, men det har endnu ikke givet mening set i lyset af corona.

- Rigtig mange efterspørger strikkecaféer, og det kommer selvfølgelig på et tidspunkt, for det er hele udgangspunktet, understreger hun.

Annonce

Corona-ramt

Lige efter sommerferien opstod endnu en forhindring i et tumultarisk 2020, da den nye butiksejer selv fik konstateret corona.

Sara Maria Brockelmann var heldigvis ikke hårdt ramt af sygdommens symptomer, men der fulgte mange tanker med i kølvandet.

- Den mentale del har været svær, for det har fyldt meget at være syg med en sygdom, som alle er så bange for at få. Det har været hårdt hele tiden at blive konfronteret med at skulle forholde sig til senfølger. Alt er sagt i bedste mening, men det fylder enormt meget, når man hele tiden skal forholde sig til sit eget helbred, fortæller Sara, der var nødt til at holde butikken lukket et stykke tid.

Flere har igen fået øjnene op for glæden ved at strikke og med letforståelige opskrifter og hjælpende videoer på Youtube, kan mange være med. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Det til trods har Genuina fået en flyvende start, og det var først efter at kravet om mundbind trådte i kraft, at hun mærkede et lille dyk i handlelysten.

Annonce

Inspiration i butikken

Sara Maria Brockelmann forsøger at have et bredt udvalg af garner, der dækker de flestes behov. En basisleverandør leverer garn, som passer til mange af tidens mest populære opskrifter, og så supplerer Sara med garn, som hun selv håndplukker til butikken.

Det er ofte modeller af den populære århusianske strikdesigner Petiteknit, kunderne køber garn til.

- Hvis Petiteknit vælger en bestemt farve til sin nye sweater, kan man lige så godt bestille x antal kilo hjem af den. Hun har på en måde været med til at revolutionere strikkeopskrifter, så de er blevet nemmere at gå til. Mange har et billede af, at man skal strikke klude i lang tid, før man kan strikke en trøje. Men det behøver man ikke, for i dag er man så godt hjulpet af videoer og nemt tilgængelige opskrifter, forklarer Sara Maria Brockelmann, der også sælger nogle af Petiteknits opskrifter i forretningen.

Sara Maria Brockelmann har et stort udvalg af strikkede modeller i butikken, for kunderne kommer også for at hente inspiration, og så er det vigtigt at kunne se og røre ved strikketøjet. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Men et er en opskrift, det betyder også meget at have strikkede modeller hængende, for folk kommer også tit i den hyggelige butik for at blive inspireret.

- Derfor mener jeg også, at fysiske garnbutikker altid vil have en berettigelse. Jeg har aldrig selv købt garn på nettet, for jeg bliver nødt til at kunne mærke det og se farverne i virkeligheden, inden jeg bestemmer mig. Mange spørger, om jeg har en webshop, og det har jeg ikke endnu. Jeg tror egentlig heller ikke, at jeg får det, for det er ikke dét, der er mit udgangspunkt eller der, hvor jeg vil lægge min energi. Jeg ved efterhånden, hvad mine forcer er, og det er klart det her, som jeg er god til, siger Sara Brockelmann og gør klar til at hygge om kunderne i forretningen.

Corona har gjort det svært at få garn hjem, men Sara Brockelmann sørger altid for at have fyldt godt op på hylderne i Genuina i Brabrand. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce