Annonce
Aarhus

Ny grøn bydel ved Årslev: Vision har fået gang på jorden

Masser af skov og anden natur. Og huse i mindre størrelser, end vi normalt kender. Det samt udbredt deleøkonomi er nogle af visionerne for Årslev Fælled. Visualisering Sleth Arkitekter
Det var noget af et stykke fremtidsmusik, en iværksætter og en arkitekt spillede for fire år siden. Nu er Årslev Fælled sat på skinner.

ÅRSLEV: Det skortede ikke på vilde visioner og himmelflugtende idéer, da iværksætteren Kim Bisgaard og arkitekten Søren Leth en kold januardag i 2016 på et pressemøde præsenterede deres ide om at skabe en Årslev Fælled på markerne syd for Silkeborgvej mellem landsbyen Årslev og E45.

- I parcelhuskvarteret er der prestige i at have to biler i indkørslen. Vi vil skabe en bydel, hvor der er prestige i slet ikke at have en bil. En bydel, hvor det er naturligt at deles om både biler og plæneklippere, sagde Kim Bisgaard for fire år siden.

Det er en vision, der takket være Greta Thunberg, klimakrisen og den grønne omstilling har langt mere medvind i dag, end da Kim Bisgaard præsenterede den for fire år siden.

Et fællesskab opstår først, når man får ansvar, Det, der får ting til at holde sammen, det er når det rigtigt forpligter,

Kim Bisgaard, iværksætter og talsmand for Årslev Fælled

Plan har fået medvind

Og minsandten om Kim Bisgaards og Søren Leths plan om Årslev Fælled ikke også har fået medvind. Og det med en styrke på mange flere sekundmeter end efter pressemødet i januar 2016.

I 2017 lykkedes det på et hængende hår at få området mellem Årslev og motorvejen med i den nye kommuneplan

Selv om området i en del år havde været perspektivareal, blev der med Kommuneplan 2017 beskrevet, at der skulle laves en helhedsplan for området, så det efterfølgende kan udvikles til et byområde. Det er den proces, der nu er gået i gang.

Siden har der i offentligheden været pænt stille om projektet. Men nu sætter Aarhus Kommune for alvor gang i planlægningen af byudviklingen vest for Årslev.

Annonce

Helhedsplan i høring

En helhedsplan er netop sendt i høring og man kan læse og skrive kommentarer på Aarhus Kommunes høringsportal: deltag.aarhus.dk/hoering.

Helhedsplanen gælder ikke kun Årslev Fælled, men et endnu større område, som andre projektmagere kan udvikle. Samt i øvrigt Årslev by for at sikre en god sammenhæng mellem den gamle landsby og det nye byområde. I alt er der tale om 119 hektar.

Tirsdag 21. april holder Aarhus Kommune digitalt borgermøde om en helhedsplan for dette 119 hektar store område vest for Årslev.
Annonce

Deleøkonomi

Kim Bisgaard fortæller, at visionen om Årslev Fælled på flere punkter har ændret sig siden 2016.

Men ideen om en by, hvor man deles om biler, plæneklippere og meget andet er stadig central, og han minder om, at en fælled i gamle dage var landsbyens bønders fælles græsningsareal.

På en kold januardag i 2016 præsenterede arkitekt Søren Leth (t.v) og iværksætter Kim Bisgaard en vild vision ved navn Årslev Fælled. En ny helhedsplan er i fuld gang med at gøre visionen til virkelighed. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Fællesskab og ansvar

- Et fællesskab opstår først, når man får ansvar, Det, der får ting til at holde sammen, det er når det rigtigt forpligter. For så er man tvunget til at se hinanden i øjnene, og hvis der opstår en konflikt, så løser man den på en ordentlig måde. I fællesskabet løber du en risiko ved ikke at være et ordentligt menneske, siger Kim Bisgaard.

Annonce

Landsbyen som udgangspunkt

Som når bønderne i fortidens Årslev skulle have deres fælles græsningsareal til at fungere.

- Det er landsbytankegangen, der er udgangspunktet. Årslev har jo været en landsby, som vi kender den nu, siden 1500-tallet. Og Årslev har rødder tilbage til bronzealderen, siger Kim Bisgaard.

Annonce

Naturgenopretning

Et andet udgangspunkt for Årslev Fælled er naturgenopretning. Kim Bisgaard og Søren Leth er inspirerede af Årslev Engsø og engarealerne ved søen.

- Den stemning vil vi gerne trække op i området nord for Skibbyvej. Vi vil også gerne plante en masse skov og skabe rekreative områder, siger Kim Bisgaard.

Det betyder, at den århusianer, der drømmer om stort parcelhus og endnu større have, skal kigge efter et andet sted at slå sig ned.

Annonce

Småt er godt

I Aarhus Kommunes planlægning opereres der med, at der i hele området vil være plads til 4000 mennesker og 1000 arbejdspladser.

– Det lyder af meget siger Kim Bisgaard, der med Årslev Fælled vil give plads til naturen.

- Derfor bliver vi nødt at lade være med at have store, private haver. I stedet skal vi have fælles haver. Og lidt mindre boliger end normalt, men med virkelig gode og gentænkte fællesfaciliteter, siger Kim Bisgaard.

Annonce

Fra vugge til grav

Årslev Fælled skal have så mange forskellige boliger, at man vil kunne bo der fra vugge til grav.

- Og så skal vi have startboliger til de unge på vej ind på boligmarkedet, så de ikke flytter til byer, hvor det er billigere at bo, siger Kim Bisgaard:

- Aarhus mangler steder, hvor du kan bo i og nær ved natur, tæt på byen og til en pris, der kan betales af førstegangskøbere. Med kun otte kilometer til Rådhuspladsen og den skønneste natur omkring sig, har Årslev netop disse muligheder. Og det er godt for hele Aarhus, tilføjer han.

Annonce

Digitalt borgermøde

Tirsdag 21. april kl. 17-18 holder Aarhus Kommune borgermøde om helhedsplanen for byudvikling ved Årslev.

På grund af risiko for smitte med corona-virus følger kommunen anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og holder mødet digitalt.

Det sker på kommunens facebook-side ”Vi udvikler Aarhus”.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Opposition i Aarhus Byråd presser borgmesteren: Flertal vil finde flere penge til idrætsfaciliteter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Debat

Sygeplejerske mener: Vi kæmper en umulig kamp, og I andre ved det slet ikke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Annonce