ÅRSLEV: Det skortede ikke på vilde visioner og himmelflugtende idéer, da iværksætteren Kim Bisgaard og arkitekten Søren Leth en kold januardag i 2016 på et pressemøde præsenterede deres ide om at skabe en Årslev Fælled på markerne syd for Silkeborgvej mellem landsbyen Årslev og E45.
- I parcelhuskvarteret er der prestige i at have to biler i indkørslen. Vi vil skabe en bydel, hvor der er prestige i slet ikke at have en bil. En bydel, hvor det er naturligt at deles om både biler og plæneklippere, sagde Kim Bisgaard for fire år siden.
Det er en vision, der takket være Greta Thunberg, klimakrisen og den grønne omstilling har langt mere medvind i dag, end da Kim Bisgaard præsenterede den for fire år siden.
Et fællesskab opstår først, når man får ansvar, Det, der får ting til at holde sammen, det er når det rigtigt forpligter,
Kim Bisgaard, iværksætter og talsmand for Årslev Fælled
Plan har fået medvind
Og minsandten om Kim Bisgaards og Søren Leths plan om Årslev Fælled ikke også har fået medvind. Og det med en styrke på mange flere sekundmeter end efter pressemødet i januar 2016.
I 2017 lykkedes det på et hængende hår at få området mellem Årslev og motorvejen med i den nye kommuneplan
Selv om området i en del år havde været perspektivareal, blev der med Kommuneplan 2017 beskrevet, at der skulle laves en helhedsplan for området, så det efterfølgende kan udvikles til et byområde. Det er den proces, der nu er gået i gang.
Siden har der i offentligheden været pænt stille om projektet. Men nu sætter Aarhus Kommune for alvor gang i planlægningen af byudviklingen vest for Årslev.
Helhedsplan i høring
En helhedsplan er netop sendt i høring og man kan læse og skrive kommentarer på Aarhus Kommunes høringsportal: deltag.aarhus.dk/hoering.
Helhedsplanen gælder ikke kun Årslev Fælled, men et endnu større område, som andre projektmagere kan udvikle. Samt i øvrigt Årslev by for at sikre en god sammenhæng mellem den gamle landsby og det nye byområde. I alt er der tale om 119 hektar.
Deleøkonomi
Kim Bisgaard fortæller, at visionen om Årslev Fælled på flere punkter har ændret sig siden 2016.
Men ideen om en by, hvor man deles om biler, plæneklippere og meget andet er stadig central, og han minder om, at en fælled i gamle dage var landsbyens bønders fælles græsningsareal.
Fællesskab og ansvar
- Et fællesskab opstår først, når man får ansvar, Det, der får ting til at holde sammen, det er når det rigtigt forpligter. For så er man tvunget til at se hinanden i øjnene, og hvis der opstår en konflikt, så løser man den på en ordentlig måde. I fællesskabet løber du en risiko ved ikke at være et ordentligt menneske, siger Kim Bisgaard.
Landsbyen som udgangspunkt
Som når bønderne i fortidens Årslev skulle have deres fælles græsningsareal til at fungere.
- Det er landsbytankegangen, der er udgangspunktet. Årslev har jo været en landsby, som vi kender den nu, siden 1500-tallet. Og Årslev har rødder tilbage til bronzealderen, siger Kim Bisgaard.
Naturgenopretning
Et andet udgangspunkt for Årslev Fælled er naturgenopretning. Kim Bisgaard og Søren Leth er inspirerede af Årslev Engsø og engarealerne ved søen.
- Den stemning vil vi gerne trække op i området nord for Skibbyvej. Vi vil også gerne plante en masse skov og skabe rekreative områder, siger Kim Bisgaard.
Det betyder, at den århusianer, der drømmer om stort parcelhus og endnu større have, skal kigge efter et andet sted at slå sig ned.
Småt er godt
I Aarhus Kommunes planlægning opereres der med, at der i hele området vil være plads til 4000 mennesker og 1000 arbejdspladser.
– Det lyder af meget siger Kim Bisgaard, der med Årslev Fælled vil give plads til naturen.
- Derfor bliver vi nødt at lade være med at have store, private haver. I stedet skal vi have fælles haver. Og lidt mindre boliger end normalt, men med virkelig gode og gentænkte fællesfaciliteter, siger Kim Bisgaard.
Fra vugge til grav
Årslev Fælled skal have så mange forskellige boliger, at man vil kunne bo der fra vugge til grav.
- Og så skal vi have startboliger til de unge på vej ind på boligmarkedet, så de ikke flytter til byer, hvor det er billigere at bo, siger Kim Bisgaard:
- Aarhus mangler steder, hvor du kan bo i og nær ved natur, tæt på byen og til en pris, der kan betales af førstegangskøbere. Med kun otte kilometer til Rådhuspladsen og den skønneste natur omkring sig, har Årslev netop disse muligheder. Og det er godt for hele Aarhus, tilføjer han.
Digitalt borgermøde
Tirsdag 21. april kl. 17-18 holder Aarhus Kommune borgermøde om helhedsplanen for byudvikling ved Årslev.
På grund af risiko for smitte med corona-virus følger kommunen anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og holder mødet digitalt.
Det sker på kommunens facebook-side ”Vi udvikler Aarhus”.