Annonce
Aarhus

Ny guide: Her er Østjyllands bedste naturoplevelser

Himmelbjerget rager 147 meter op over havets overflade. Foto: Shinimichi

Realdania har sammen med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark samlet 50 af de bedste naturoplevelser i Danmark. Flere af dem er placeret i Østjylland og de byder alle på smuk natur og gode oplevelser.

Annonce

ØSTJYLLAND: Danmark er dækket af godt 23 procent natur og mere end 7.300 km kyststrækning, der gemmer på en lang række skønne naturattraktioner. Og alle er ganske gratis at besøge.

Realdania er gået sammen med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark, og de har samlet 50 af de bedste, mest skønne naturattraktioner i Danmark. Alle kan ses i guiden Smutturen og her kan du også få overblik over, hvilke naturattraktioner, der er tæt på dig. Du kan også læse mere om de forskellige steder og se billeder.

Det er landets kommuner og turismeorganisationer, der har stået for at indstille deres lokale naturoplevelser, mens et ekspertpanel med fire fagdommere har udvalgt de i alt 50 særlige steder fordelt over landets fem regioner.

Smutturen: En inspirationsguide

Her er de 50 udvalgte steder i Danmark, som Smutturen anbefaler at besøge:


 1. Ørkenen, Anholt
 2. Ballum Sluse, Nationalpark Vadehavet
 3. Skjoldungestierne, Skjoldungernes Nationalpark
 4. Stevns Klint, Stevns
 5. Råbjerg Mile, Frederikshavn
 6. Rubjerg Knude Fyr, Hjørring
 7. Jydelejet og Møns Klint, Vordingborg
 8. Mandø, Esbjerg
 9. Kalø Slotsruin, Nationalpark Mols Bjerge
 10. Faxe Kalkbrud, Faxe
 11. Feddet, Assens
 12. Ulvshale Skov, Vordingborg
 13. De Vilde Heste, Gulvstav
 14. Dueodde, Bornholm
 15. Helligdomsklipperne, Bornholm
 16. Opalsøen, Bornholm
 17. Bovbjerg Fyr, Lemvig
 18. Himmelbjerget, Skanderborg
 19. Trehøje, Nationalpark Mols Bjerge
 20. Bøllemosen, Jægersborg Hegn
 21. Grenen, Skagen
 22. Rold Skov, Rebild
 23. Stenbjerg Landingsplads, Nationalpark Thy
 24. Livø, Vesthimmerland
 25. Gendarmsstien, Aabenraa og Sønderborg
 26. Svanninge Bakker, Faaborg
 27. Fyns Hoved, Kerteminde
 28. Vejrhøj, Geopark Odsherred
 29. Randbøl Hede, Billund og Vejle
 30. Store Vildmose, Jammerbugt
 31. Sletterhage Fyr, Syddjurs
 32. Tversted Søerne, Hjørring
 33. Bjergsted Bakker, Kalundborg
 34. Ekkodalen, Bornholm
 35. Hammershus, Bornholm
 36. Harrild Hede, Ikast-Brande
 37. Jyske Aas, Brønderslev
 38. Knudeklint, Fur
 39. Kongenshus Hede, Viborg
 40. Møgelskår, Samsø
 41. Naturpark Maribosøerne, Lolland
 42. Nymindestrømmen, Varde
 43. Panoramaturen, Brandslev Bakker
 44. Den Tilsandede Kirke, Skagen Klitplantage
 45. Skamlingsbanken, Kolding
 46. Gudenåens og Skjernåens Kilder, Vejle
 47. Røsnæs, Kalundborg
 48. Trækstien, Silkeborg
 49. Alrø, Odder
 50. Nørreskov, Als

Læs mere på smutturen.dk.
Annonce

Alle skal have glæde af naturoplevelser

Målet med initiativet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem.

- Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.

Og hos VisitDenmark er der begejstring at spore for den nye guide. Både for det markedsføringspotentiale, der ligger i Smutturen, men også for den nye viden, som guiden er med til at skabe.

- Vi får med Smutturen et meget mere præcist billede af, hvor mange besøgende der kommer på de naturbårne steder, ligesom man gør med vores egen attraktionsliste for de steder, hvor der løses billet, f.eks. i Tivoli. Det giver os mere viden om turisternes færden og en bedre indsigt i, hvordan potentialet kan udnyttes og udvikles i den internationale markedsføring, siger Jan Olsen, administrerende direktør i VisitDenmark.

Herunder kan du læse mere om seks af de udvalgte steder i Østjylland.

Størstedelen af Anholt består af klit- og hedelandskaber, som Danmark kun har ganske få tilbage af. Området bærer navnet Ørkenen. Foto: Allan Lundgren
Annonce

Ørkenen, Anholt

Størstedelen af Anholt består af klit- og hedelandskaber, som Danmark kun har ganske få tilbage af. Området, der bærer navnet Ørkenen, er bevokset med mange arter lav såsom rensdyrlav, og den er Nordeuropas største lavhede.

Ørkenen har en storslået og oplevelsesrig natur, der er klassificeret som 'natur af international interesse'. Den ligger så langt mellem Danmark og Sverige, at tilførslen af næringssalte er lille. Det betyder, at mange små, langsomt voksende og ekstremt sjældne planter har gode betingelser uden at blive udkonkurreret af større, næringskrævende vækster.

Kalø Slotsruin er Danmarks bedst bevarede middelalderborg, grundlagt af Erik Menved i 1300-tallet, og i dag et yndet udflugtsmål. Foto: Henning Bagger
Annonce

Kalø Slotsruin, Nationalpark Mols Bjerge

Ved foden af Nationalpark Mols Bjerge ligger Kalø Slotsruin på en banke i Kalø Vig.

Følger man den gamle stenbrolagte vej ud på halvøen, er det næsten som at rejse flere hundrede år tilbage i tiden.

Kalø Slotsruin er placeret på en naturlig høj og den er omringet af et smukt kystlandskab med udsigt over havet. Ruinen er en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge, og den er et tidligere kongeslot, opført af Erik Menved i 1313.

Den eneste vej ud til ruinen er den 500 meter lange vejdæmning, der er kendt som landets bedst bevarede og længste middelaldervej.

Himmelbjerget rager 147 meter op over havets overflade. Foto: Shinimichi
Annonce

Himmelbjerget, Skanderborg

Himmelbjerget, der er placeret mellem Ry og Silkeborg, rejser sig 147 meter over havets overflade. Tårnet, der står på toppen, er 25 meter højt og blev rejst til minde om kong Frederik d. 7. Med sine 147 meter over havets overflade, ligger Himmelbjerget blandt top 10 over Danmarks højeste bjerge.

Hos VisitSkanderborg er der glæde at spore over, at man har udvalgt Himmelbjerget til at være én af 50 unikke naturoplevelser.

- Vi er rigtig glade for at Himmelbjerget er udvalgt til at være en smuttur. Mange kender jo bjerget og området, men vi vil altid gerne byde nye gæster velkommen, og samtidig minde om, at landskabet omkring Himmelbjerget og hele Søhøjlandet byder på de skønneste oplevelser under åben himmel. Og selv om terrænet er ''bjergrigt' kan alle være med, siger Marianne Purup, turistchef i VisitSkanderborg.

Trehøje er tre bakketoppe på 127 højdemeter i midten af Nationalpark Mols Bjerge. Arkivfoto
Annonce

Trehøje, Nationalpark Mols Bjerge

Trehøje er tre bakketoppe på 127 højdemeter i midten af Nationalpark Mols Bjerge.

Landskabet stiger stejlt fra kysten, og giver en smuk udsigt over Djurslands bølgende landskab til den ene side og Kattegats bugtede kyst til den anden side.

Det er tre store tætliggende bronzealderhøje, der har givet navn til området. Trehøje er blandt de mest markante af i alt 11 gravhøje i området.

Trehøje blev fredet i 1895 og er det mest besøgte og næsthøjeste udsigtspunkt i Mols Bjerge.

Sletterhage Fyr blev opført i 1872, men det nuværende fyr er fra 1894. Flammens højde over havet er 17 meter. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Sletterhage Fyr, Syddjurs

På Djurslands sydligste punkt ligger Sletterhage Fyr i et uforstyrret landskab. Det højeste punkt på halvøen Helgenæs er det 99 meter høje Ellemandsbjerg. Fra toppen kan man på klare dage se helt til Fyn og Sjælland.

I sæsonen kan man komme op i fyrtånet og se udstillingen. Dette koster dog 20 kr. pr. voksen.

Det første fyr på Sletterhage blev etableret i 1872 af Aarhus Kommune. Fyret skulle lede skibe sikkert til og fra Aarhus. Dette fyr blev nedlagt i 1894, og cirka 300 meter længere mod vest blev det eksisterende fyr samme år bygget på den nuværende placering.

I efteråret kan hele familien gå på jagt efter svampe og brombær i naturen omkring Ellemandsbjerg.

Alrø er en af øerne i Horsens Fjord. Den er 7 km lang og 5 km bred og højeste punkt er 15 m over havets overflade. Arkivfoto
Annonce

Alrø, Odder

Den lille ø Alrø ligger i Horsens Fjord og byder på uspoleret natur, vandaktiviteter og historier fra stenalderen. Øen er meget flad og åben, så man har udsigt over de dyrkede marker hele vejen til øens kyster.

På øens højeste punkt ligger Alrø Kirke 14 meter over havets overflade og tilbyder en smuk udsigt over fjorden. Som en sjov info har den danske forfatter Morten Korch boet på øen, og derfor kan man både finde Alrøs Bakkegård og Møllegård i hans fortællinger.

I kortet herunder kan du se de otte steder i Østjylland:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Annonce