Annonce
Kultur

Ny hovedindgang i Den Gamle By: - Med den siger vi goddaw på en helt anden måde

Illustration: Cubo Arkitekter

Med et glashus som ny hovedindgang fra slutningen af 2021 byder Den gamle By velkommen til gæsterne med et helt nyt udtryk.

AARHUS: Den Gamle By i Aarhus får en hovedindgang, som totalt vil ændre det første indtryk af købstadmuseet. Den nye bygning bliver lavet ved Ceres-krydset og skal efter planen stå klar i slutningen af 2021.

- Det vil blive et venligt, varmt og hyggeligt sted, der i sin form vil være inviterende for de mennesker, som kommer i området. For krydstogtgæster vil det også være et langt bedre sted - tættere på byen - end den nuværende indgang, siger Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By.

Den nye løsning er en stor glasbygning, der er så gennemsigtig, at man fra den ene til den anden side kan se den gamle pavillon fra Landsudstilingen i 1909, der har stået på sin plads siden 2009 og været brugt som ekstra indgang om sommeren i fire år.

Selv om bygningen vil ændre området totalt, skal der ikke fældes træer.

- De meget store træer bliver stående, og sammen med Botanisk Have laver vi et lille anlæg med en sø foran glasbygningen, siger Thomas Bloch Ravn.

Annonce

Den nye indgang

Den nye hovedindgang i Den Gamle By er tegnet af arkitektfirmaet Cubo fra Aarhus.

Den skal stå færdig i slutningen af 2021.

Pengene er kommet fra A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal.

Fem arkitektfirmaer deltog: Aart, Cubo, Maali & Lalanda, Dorte Mandrup og Snøhetta. Cubo og Snøhetta var i finalen.

Denne jury bedømte forslagene: Direktør Henrik Tvarnø, A.P. Møller Fonden, projektleder Katja Teilmann. A.P. Møller Fonden, direktør Thomas Bloch, Den Gamle By, bestyrelsesformand Peter Kjær, Den gamle By, projektleder arkitekt Mette Stenslund, Aarhus Kommune, fagdommer arkitekt maa Julian Weyer og fagdommer arkitekt maa Mads Bjørn Hansen.

Til venstre udsigten mod 1974-kvarteret, som den ser ud i dag. Til højre sammen udsigt med den nye indgang. Illustration: Cubo Arkitekter

Lettere for folk med handicap

Den nye indgang er fundet efter en konkurrence, hvor fem arkitektfirmaer bød. Vinder blev Cubo Arkitekter i Aarhus.

- Det er et stærkt projekt, og vi har ventet på det i mange år. Det slutter det byggeboom, som har varet i de seneste mange år, og det er vigtigt, at hovedindgangen vender sig mod byen, siger museets direktør, der lægger vægt på, at Den Gamle By bliver en iøjnefaldende del af kulturstrøget fra Musikhuset og Aros over godsbanen til væksthusene i Botanisk have, det såkaldte Aarhus K.

- Vi er stolte og beærede over at få lov at sætte et afgørende aftryk på vores by, siger Bo Lautrup, partner og arkitekt i Cubo.

- Hovedindgangen letter også adgangen for folk med handicap, siger Bloch Ravn.

Inde i bygningen bliver billetsalg, toiletter, bokse til tasker og overtøj og en butik med souvenirs - de væsentligste. Cafeer, restaurant, bageri, souvenir- og andre butikker vil fortsat være inde i købstadmuseet.

Der er meget glas i den nye bygning og udsyn til Anton Rosens Aarhus Pavillon udenfor. Der bliver billetsalg, toiletter og mindre butik, men ikke café. Illustration: Cubo Arkitekter

Flere indgange

Bo Lautrup siger, at det historiske bymiljø og den tætte tilknytning til Anton Rosens ikoniske Aarhus Pavillon har haft stor indflydelse på udformningen af den nye bygning.

- Flytningen af indgangen kan forhåbentlig løsne op for de parkeringsproblemer, som i flere år har belastet vejene i området, siger rådmand Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Den Gamle By har gennem tiden haft flere indgange. Indtil begyndelsen af 1980'erne kunne man gå frit ind. Der blev ikke taget entre ved indgangen, men i nogle huse. Den nuværende indgang har været brugt i cirka 10 år.

- Det er den bedste, vi har haft, blandt andet fordi den er overbygget med glastag, men den virker lidt som en bagindgang. Hidtil har indgangene skygget for alt det nye, vi har lavet. Det bliver anderledes nu, siger Thomas Bloch Ravn.

- Men I klagede over Prismet, fordi det ødelagde illusionen om at gå i en gammel by. Det gør den ny indgang vel også så?

- På museet arbejder vi med fortiden, men i nutiden og med blik på fremtiden, siger direktøren.

Direktør Thomas Bloch Ravn på stedet, hvor den nye bygning kommer. Foto: Michael Svenningsen

Pris godt 50 millioner

Den nye indgang vil koste lidt over 50 millioner kroner, heraf er cirka 33 millioner såkaldte håndværkerudgifter.

Pengene til den nye indgang er for længst bevilget af A.P. Møller-fondene.

- Hvad den nuværende indgang skal bruges til efter 2021, afventer vi. Vi lader den stå i begyndelsen, og måske vil det være praktisk at lade skoleklasser gå ind den vej, siger Thomas Bloch Ravn.

Her kommer den nye bygning. Vejen langs den gule bygning hedder Dronning Margrethes Gade. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce