Annonce
Aarhus

Ny hyldest: Bamse skal have en skulptur i Aarhus

Flemming Bamse skal have en skulptur ved sin egen plads. Fotos: Axel Schütt

Politiker vil skaffe penge til skulptur i vandet ved Flemming Bamse Jørgensens Plads.

AARHUS: Sangeren Flemming Bamse Jørgensen var en stor mand i dobbelt forstand. Han var også så stor, at der skal mere til end at en plads på Aarhus Havn har fået navn efter ham.

Han bør også have en skulptur ved pladsen, mener det socialdemokratiske byrådsmedlem Ango Winther. Han vil forsøge at skaffe penge til en båd, der skal ligge i vandet ved Flemming Bamse Jørgensens Plads, og Bamse skal være med i båden.

- Jeg forestiller mig, at der bliver sat en mindeplade med en QR-kode op på stedet. Når man holder sin mobiltelefon hen til koden, spiller første vers af sangen "I en lille båd, der gynger...", forklarer Ango Winther.

Annonce

Flemming Bamse Jørgensen

Flemming Bamse Jørgensen, bedre kendt som Bamse, fik stor succes som popsanger og skuespiller. Han døde 1. januar 2011, 63 år. Han var bedst kendt som forsanger i musikgruppen Bamses Venner. Han var på scenen i over 35 år og har solgt flere end 3,5 millioner album.Undertiden optrådte han som skuespiller og modtog i 1986 en Robert for årets mandlige birolle i filmen "Ofelia kommer til byen". Han var født i Randers, og fire dage efter fødslen blev han indleveret på et børnhjem i Hadsten. Otte uger gammel blev han adopteret af et velhavende par, som ejede en fabrik i Viby.

Bamse begyndte med trompet, inden han som 16-årig blev interesseret i guitar.

Her er Bamse i en lille båd, der gynger. Journalist Poul Blak hiver i årerne. Han tog sangeren med ud på Aarhus-bugten i 1984. Foto: Dan Jakobsen

To kunstnere i spil

Båden med Bamse i vandet skal laves af en kunstner, og Ango Winther fortæller, at han har nævnt det for to af byens kunstnere, Jørn Rønnau og Jan Balling.

Balling er mester for en anden af byens personskulpturer. Det er den af tidligere borgmester Bernhardt Jensen med cyklen. Den står i bunden af Frederiksgade ved åen og Immervad og er rejst til minde om Bernhardt Jensen, fordi han hindrede et større gadegennembrud på det sted. Det ville have delt byen og ødelagt det hyggelige, gamle område ved Latinerkvarteret.

- Jeg kan godt se et potentiale i ideen, men resultatet må ikke blive kitschet, og der er en hårfin grænse. Den skal udtænkes godt, og der er en god tanke i at have noget liggende i vandet på det sted. Det kan godt få en identitet, siger Jan Balling.

Flemming Bamse Jørgensens Plads på havnen. Bagest ses Østbanegården. Foto: Axel Schütt

Prisen

Ango Winther siger, at han vil få en advokat til at oprette en fond og i øvrigt vil søge penge fra fonde.

Før man kender til skulpturens udformning, er det umuligt at sige noget om prisen.

Bernhardt Jensen med cyklen kostede omkring 1,2 millioner kroner.

Og så er det ikke tilfældigt, at denne artikel kan læses første gang en 1. januar. Det var nemlig 1. januar 2011, Flemming Bamse Jørgensen døde i sit hjem i Egå.

Byrådsmedlem Ango Winther synes, at der bør være en skulptur for Flemming Bamse Jørgensen her i vandet - lige ved pladsen med hans navn. Foto: Axel Schütt
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce