Annonce
Aarhus

Ny køreplan på trapperne: Godt nyt for Djursland, men ekstra bøvl i Risskov

Fra 3. januar kører der to tog i timen til og fra Grenaa. Foto: Henrik Lund
Når en ny køreplan træder i kraft 3. januar begynder der i myldretiden at køre to tog i timen hele vejen til Grenaa. Samtidig begynder et sporarbejde, som lukker strækningen gennem Risskov i ti uger.

DJURSLAND: Midttrafik har netop offentliggjort en ny køreplan, der fra begyndelsen af det nye år byder på både godt nyt, men også ekstra bøvl for passagererne - i hvert fald i en periode.

Lad os begynde med den gode nyhed i forbindelse med køreplansskiftet, eftersom den er vedvarende.

Midttrafik og Aarhus Letbane er nemlig ved at være klar med en længe ventet forbedring på Grenåbanen - nemlig halvtimesdriften til og fra Grenaa.

Annonce

For at køre to tog i timen i begge retninger på den yderste del af Grenåbanen - strækningen mellem Ryomgård og Grenaa - er der brug for en krydsningsstation i Trustrup, hvor togene kan køre forbi hinanden på den enkeltsporede strækning.

Arbejdet i Trustrup har stået på længe og er nu så fremskredet, at Midttrafik er klar med den nye køreplan, der træder i kraft fra 3. januar 2022.

L1's køreplan fra 3. januar opererer med halvtimesdrift i myldretiden morgen og eftermiddag til og fra Grenaa. Illustration: Midttrafik

Den viser, at afgangene med letbanen i myldretiden både morgen og eftermiddag på hverdage fordobles, så der fremover kører tog til og fra Grenaa hver halve time. En klar forbedring for passagererne på Djursland - to år og otte måneder efter, at letbanetrafikken åbnede på Grenåbanen.


Krydsningssporet i Trustrup

Det var meningen, at krydsningssporet i Trustrup skulle stå klar, når Grenåbanen åbnede. Som bekendt blev åbningen udskudt adskillige gange, og på grund af manglende bevilling blev det ikke bygget i første omgang.

Da letbanen ville lave en ny aftale med ASAL-konsortiet, løb forsøget ud i sandet. Prisen var steget meget, og der var fokus på at få letbanen sat i drift uden yderligere forsinkelser.

Derfor blev de endelige aftaler om et krydsningsspor i Trustrup først underskrevet i begyndelsen af 2020, da corona fyldte verden med rejserestriktioner og deraf følgende forsinkelser.

Fra 3. januar 2022 er krydsninssporet så klar til at betjene togene i den ordinære drift på Grenåbanen.

10 uger uden tog gennem Risskov

Med halvtimesdriften på det yderste stykke af Grenåbanen, er trængslerne for passagererne på strækningen dog på ingen måde forbi, for i forbindelse med den nye køreplan begynder samtidig ti ugers ekstra bøvl for passagererne på Grenåbanen. For når krydsningsstationen i Trustrup er færdiggjort, flytter arbejdet videre til stationen på Vestre Strandallé, hvor der ligeledes skal etableres et krydsningsspor.

En del af det arbejde er allerede udført, men for at endelig klargøre stationen kræver det ti ugers ekstra anlægsarbejde på stedet. Et arbejde der ikke kan udføres samtidig med, at der kører tog på strækningen.

Derfor lukker Grenåbanens strækning gennem Risskov og passagererne til og fra Lystrup og videre mod Grenaa må ud på omvejen over Lisbjerg, hvilket giver en forlænget rejsetid på 15-20 minutter for passagererne, der skal hele vejen til og fra Aarhus H. Samtidig må passagererne til de tre stationer i Risskov - Risskov Strandpark, Vestre Strandallé og Torsøvej - samt Østbanetorvet undvære letbanetogene.

Når krydsningsstationen i Trustrup er klar til brug, begynder det sidste anlægsarbejde på Vestre Strandallé. Derfor lukker strækningen gennem Risskov i ti uger. Foto: Henrik Lund

- Det er en fantastisk nyhed, at der nu endelig kommer halvtimesdrift fra Djursland og ind mod Skejby og Aarhus Universitetshospital. Dermed bliver letbanen en rigtig god – og grøn – transportmulighed for rigtig mange pendlere. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, at passagerer, der skal helt ind til Aarhus H samtidig må væbne sig med lidt ekstra tålmodighed i forhold til ekstra rejsetid frem til 10. marts, men med mulighed for fire afgange i timen fra Hornslet bliver det forhåbentlig besværet værd, siger Anders Kühnau (S), formand for regionsrådet i Region Midtjylland, der sammen med Aarhus Kommune ejer Aarhus Letbane.

Krydsningsstationen på Vestre Strandallé bliver anlagt, for at det skal være muligt at køre fire tog i timen på strækningen fra Aarhus H til Hornslet gennem Risskov.

Annonce

Klar til august

En af dem, der glæder sig over de ekstra letbaneafgange, er Hans Michael Betsch fra Letbanens Passagerklub:

- Letbanens start har været vanskelig med fejl og aflysninger. Men man har arbejdet målrettet på forbedringer, både angående punktlighed og trafikinformation. At køreplanen nu kan udvides mod Grenaa og om et halvt år mod Hornslet, er et vigtig skridt til at gøre Letbanen endnu mere attraktivt for passagerne.

Ny køreplan

Fra 3. januar 2022 er der ændringer på både L1 og L2

L1 kører to ekstra morgenafgange og fire ekstra eftermiddagsafgange til og fra Grenaa fra 3. januar. Det er de nuværende afgange til/fra Ryomgård, der bliver udvidet til Grenaa.

L2 får ny køreplan med ændrede afgangstider mellem Odder og Lisbjerg/Lystrup.

Standsningsstederne Østbanetorvet, Risskov Strandpark, Vestre Strandallé og Torsøvej er lukket ned i perioden 3. januar – 10. marts 2022. Midttrafik henviser kunderne til at tjekke Rejseplanen for alternative rejsemuligheder

Kunder, der rejser fra Aarhus mod Grenaa, skal stige ombord på L2 i Aarhus. I Lystrup skifter toget navn til L1, men kunderne kan blive siddende i toget.

Kunder, der rejser fra Djursland skal (som vanligt) stige ombord på L1. I Lystrup skifter toget navn til L2 og kører via Universitetshospitalet og Randersvej til Aarhus H. Kunder, der plejer at skifte til L2 skal blive siddende.

Kunder, der rejser fra Grenaa til Aarhus H, vil midlertidigt få længere rejsetid på cirka 15-20 minutter i perioden 3. januar – 10. marts.

Du kan se de nye køreplaner på midttrafik.dk.

Foruden kvartersdrift gennem Risskov betyder krydsningsstationen på Vestre Strandallé også, at driften på Grenåbanen bliver mere robust med færre aflysninger og forsinkelser til følge.

Konkret planlægges udvidelse til kvartersdrift på strækningen i myldretiden fra august 2022.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Jamen, hvad sker der? Byens mest forsinkede gangbro bliver yderligere forsinket

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce