Annonce
Livsstil

Ny kogebog: Citronambassadørerne

Henrik Vilain (t.v.) og Ingo Schauser har skabt sig et liv i Spanien, hvor de driver kulturcenteret Garden of Lemons. Parret vender dog hjem til Danmark et par gange om året - som her til jul, hvor de også har promoveret deres første kogebog, ”Citroner”. Foto: Birgitte Carol Heiberg
For fem år siden var udlængslen så stor hos Henrik Vilain og Ingo Schauser, at de bogstaveligt talt pakkede deres sydfrugter og flyttede sydpå. Endestationen blev Spanien. Nærmere bestemt Andalusien, hvor de har oprettet kulturcenteret Garden of Lemons. Her kan kursister fordybe sig i alt fra kunst til filosofi og mindfulness. Men projektparret kan ikke sidde stille og har netop udgivet en kogebog, som centrerer sig om de citroner, der vokser i egen have.
Annonce

Søsterens orangeri på Langelinie er lunt og hyggeligt. Et par girafhoveder dukker op med jævne mellemrum på den anden side af åen for enden af haven, hvor Odense Zoo holder til. Vejret er dog langtfra eksotisk. Gråt, mørkt og fugtigt. En typisk, dansk decemberdag.

På bordet, ved siden af figentræet i en krukke, ligger tre citroner. Gule og sprængfyldte med saft og duft. Den sure citrusfrugt spiller en central rolle i en ny kogebog, som er udgivet på forlaget Muusmann.

Og det er derfor, vi sidder her i orangeriet på Langelinie en kold og grå decemberdag langt væk fra sydens varme, hvor citronerne gror. Vi skal møde bogens forfattere, som måske nok er kendte inden for musikerkredse, men på kogebogsscenen er de begge debutanter.

- Muusmann kontaktede os for at høre, om vi var interesserede i at lave en kogebog. De havde havde hørt om os og vores unikke køkken gennem nogle af vores gæster på kulturcenter Garden of Lemons. Forlaget ønskede simpelthen en bog om citroner og var med til at skubbe bogen i den retning. Det endte med, at bogen slet og ret kom til at hedde ”Citroner”, siger Henrik Vilain, hvis søster lægger orangeri til dette interview.

- Vi vil gerne være en slags ambassadører for citronen og synes, det er helt genialt. Det giver en rygrad hele vejen ned gennem bogen. Samtidig illustrerer det, hvad citroner kan.  Da vi begyndte at arbejde med bogen, fandt vi ud af, at vi faktisk bruger citroner til alt muligt. Citronen spiller måske sjældent en hovedrolle, i hvert fald i det salte køkken, men den bruges i alle mulige sammenhænge til at justere de sure, salte, søde og bitre smagsnoter i maden, fortsætter han.

- Vi er oprindeligt musikere begge to. Musik er sådan noget flygtigt noget. Man spiller en koncert, og så er det væk, så snart man er færdig. Derfor tiltalte tanken om at lave et fysisk produkt, som man kunne stå med i hænderne, os meget, supplerer Ingo Schauser, som er medforfatter på bogen.

De to mænd har dannet par i 30 år. Der er trådt nogle spor, som Henrik Vilain udtrykker det. Og som med mange par, der har kendt hinanden længe, bliver sætninger og idéer ofte helt automatisk fuldendt af den anden.

Annonce

Mad og udlængsel

Hvordan to klassiske musikere kom til at udgive en kogebog er en længere historie. Koger vi den ned, lyder den nogenlunde som følger:

Henrik og Ingo mødte hinanden på Odense Musikkonservatorium. Ingo spillede klaver og tværfløjte. Henrik var organist og dirigent. Som en del af deres musikalske dannelse og udvikling rejste de sammen til Frankrig og Italien, og allerede dengang spillede maden en central rolle i parrets samliv.

- Vi boede tre år i Paris og to år i Rom. Det har helt sikkert været med til at påvirke os omkring maden. Her spiser man jo godt, og folk taler om mad på en helt anden måde, end vi er vant til herhjemme. Alle, ung som gammel, går op i det, siger Henrik Vilain.


Der er meget ved Spanien, man kan forelske sig i. Vi havde set et hus på nettet og kørte fra Frankrig ned til Andalusien. Landskabet var ufatteligt smukt. Vi vidste øjeblikkeligt, at det var her, vi skulle være.

Henrik Vilain og Ingo Schauser


- Det var også i Paris, at Henrik fik lov at arbejde i køkkenet i en periode på den tostjernede Michelin-restaurant Apicius sammen med de professionelt uddannede kokke. Men faktisk lærte vi hinanden at kende i et madfællesskab helt fra begyndelsen, så mad har altid betydet meget for os, og gør det stadig, bryder Ingo Schauser ind.

Efter mange år, hvor maden måske nok fyldte en del, men hvor det var musikken, som udgjorde levevejen, følte de begge, at det var tid til at prøve noget nyt.

- Vi er projektmennesker og har altid lavet projekter og koncerter sammen. Det var nogle vidunderlige år med musikken. Vi sad i gode stillinger her i Danmark, men var også ret bundet i vores arbejdsliv. Så længe vi har kendt hinanden, har vi altid haft en længsel mod syd. Italien. Frankrig. Spanien, fortsætter Ingo Schauser og bliver afbrudt af sin partner:

- Det var en stor styrke, at vi kunne rejse ud sammen. Vi havde behov for at kombinere det at rejse med maden og det sproglige. At være en nyt sted og mærke den der fornemmelse af, at isflagen er lidt tynd.

Annonce

Kærlighed ved første kig

Ingo og Henrik lagde musikken på hylden i 2015. Isflagen, hvor udlængslen endte med at blive indfriet, fandt de i Spanien.

Bevares, der var et lille intermezzo med et hus i Toulouse i Frankrig, men da Henrik og Ingo kørte igennem Andalusien, var de ikke et sekund i tvivl om, at de havde fundet deres nye hjem.

- Der er meget ved Spanien, man kan forelske sig i. Vi havde set et hus på nettet og kørte fra Frankrig ned til Andalusien. Landskabet var ufatteligt smukt. Vi vidste øjeblikkeligt, at det var her, vi skulle være. Her var alt det, vi ikke havde i Frankrig: gamle oliventræer, mandeltræer, citrontræer og mandarintræer. Vi kom i april. Citronerne lyste op alle træerne. Der var en vidunderlig duft. Vi var fuldstændig bjergtaget. Lokalt kalder man det ”azahar”, når luften er mættet af appelsinblomst. Selv når man kører på motorvejen, er det som at være i en parfumebutik. På den gode måde, fortæller de begejstret og i munden på hinanden.

”Citroner - Opskrifter fra køkkenet på Garden of Lemons”, Henrik Vilain og Ingo Schauser. 216 sider, Forlag: Muusmann. Vejl. pris: 299 kroner. Foto: Mikkel Adsbøll

Stedet, Henrik og Ingo faldt pladask for, kalder de Garden of Lemons. Her har de etableret et kulturcenter, hvor kursister kan komme og fordybe sig i kunst, filosofi, yoga eller mindfulness.

- Tanken var at lave et sted, der ikke kun var for os selv. Vi har masser af krudt i røven, så vi ville have et sted, hvor folk kunne komme ned og koble fra. Folk har jo sindssygt travlt. Der er så roligt og smukt, at når folk kommer ind gennem porten, kan man straks se, hvordan skuldrene sænker sig, siger Henrik Vilain

- Vi er meget inspireret af San Cataldo, et kloster på Sorrento-halvøen fra 900-tallet, der i dag fungerer som refugium. Der havde vi på et tidspunkt et ophold på en måneds tid. Vi var måske en 10-12 mennesker, der ikke kendte hinanden. Maden og måltiderne var en vigtig del af opholdet, og den måde at være sammen på inspirerede os meget, forklarer Ingo Schauser.

Annonce

Grøn middelhavskost

Når kursisterne på Garden of Lemons skal bespises, står Henrik Vilain i køkkenet, og her er det ham og kun ham, der bestemmer.

- Det er vigtigt med præcision i et køkken. Hvis der er frokost klokken 14, er der frokost klokken 14. Ikke fem minutter over. Der er én, der skal have den indre tidsplan. Og så kan man ikke stå og diskutere en masse ting, siger han.

- Det er lidt svært at være to førstevioliner i et køkken, siger Ingo Schauser.

- Og hatten af for Henriks organisationstalent. Det er fuldstændig utroligt. Men det er i høj grad mig, der smager, og man skal ikke undervurdere min kritik, fortsætter han og griner.

Det er også Henrik, der har ført pennen i den fælles bog, ”Citroner”, som parret netop har udgivet. Opskrifterne stammer fra mange af de retter, der bliver serveret på Garden of Lemons. Der er ifølge parret tale om et middelhavskøkken med en kraftig forankring i det mellemøstlige.

- Vi bor i et område, hvor mange kulturer mødes, og der er stadig aftryk fra araberne i Andalusien - især i krydringen af maden. De bruger også frugter i det salte køkken. Mange af de spanske ord for ingredienserne er også stærkt influeret af arabisk, forklarer Henrik Vilain.

Bogen er dog også inspireret af de mange rejser, parret har været på.

- Vi har som nævnt mange venner i Frankrig og Italien, som går meget op i mad - og som vi har haft mange snakke med. Det italienske køkken, for eksempel, er meget enkelt, men der er hunderede måder at gå til maden på, siger Ingo Schaumer.

- Det endte med at blive en kogebog med grøn mad. Vi er egentlig ikke vegetarer, men vi bevæger os mere og mere over i den retning. Jeg er meget glad for det uformelle køkken. Det skal være behageligt at spise, men det skal også være stilfuldt. Det er tit i detaljen, at man kan løfte niveauet.

- Det har også været virkelig givtigt at skrive bogen. Man kan ikke bare lave maden på fornemmelsen. Man skal vide præcis, hvad man laver, hvilket man kun bliver dygtigere af. Så det er helt sikkert noget, vi vil kaste os ud i igen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Panikrummets endeligt

Annonce