Annonce
Kultur

Ny kronhjort på gaden: Svalegangen vil sætte tanker og følelser i bevægelse

Teater Svalegangen tyvstarter sit store projekt om FN's verdensmål allerede 31. maj i år. Det er planen at det fire-årige projekt med kunstneriske refleksioner af verdensmålene skal kulminere i 2023. PR-foto
Teatret Svalegangen tager hul på den nye teatersæson med et storstilet projekt om FN's Verdensmål.
Annonce

AARHUS: FN's verdensmål er på Svalegangens dagsorden de næste fire år, hvor teatret vil dykke ned i de 17 punkter for en bæredygtig omstilling og iscenesætte dem gennem teater, dans og musik under den samlende titel "United Change". De mange events kommer ikke kun til at foregå i teatrets sale men også i baggårde, på Dokk1 og på gaden.

Visionen er at skabe en 'kalejdoskopisk vandreforestilling', som det hedder i teatrets nye sæsonprogram.

- Svalegangen er sat i verden for at sætte tanker og følelser i bevægelse. Det blev vi enormt opmærksomme på med "Befri Gudstjenesten" i 2017, hvor vi fik mulighed for at sætte vores 'mindset' i spil i en anden og større sammenhæng. Vi har kigget på, hvordan vi kunne gøre det igen. Også med en tanke om at nå ud til alle dem, der ikke ved, at de kan lide scenekunst. Med en ramme som de 17 verdensmål kan vi tage fat i nogle af de ting, der rør sig i samfundet. Det bliver kunstneriske refleksioner af verdensmålene, som publikum bliver berørt af og vækket til handling af, siger Per Smedegaard, teaterdirektør og kunstnerisk chef.

Projektet skal kulminere i en stor vandreforestilling fra Dokk1 til teatret i 2023, med visninger en gang om året fra 2020, men allerede nu tages der forskud med et gratis 'kick off' arrangement 31. maj.

Her vil området foran teatret i Rosenkrantzgade blive omdannet til et klimamarked med grønne debatter på tværs af kultur, forskning og erhverv. I baggården kan publikum blandt andet opleve ny dramatik af Line Knutzon, der har skrevet en tekst om lykkeligt overforbrug, der bliver fremført af Stine Hedrup, stående i en meter-høj dynge af skrald.

Duoen Mig og Kis bidrager med spiddende spejdersange om kampen for naturen. Arrangementet er en del af 2017s arvtager, festivalen Genopdag, som også har støttet projektet.

Svalegangen

Uddrag af teatersæsonen på Svalegangen 2019/20:

"United Change", iscenesættelse af FN's verdensmål: Maj 2019 og maj 2020

"Sorgen & Ingen", gensyn med Søren Huss' sange: 17. august til 21. september

"An Eve And An Adam", gæsteforestilling af Palle Granhøj: 29. august til 14. september

"Det Begynder At Blive Koldt Om Fødderne", monolog med Hans Rønne: 21. oktober til 2. november

"The Nether - Din Underverden", egenproduktion om en uhyggelig virtuel verden: 9. november til 7. december

"Æblet Falder...", gæstespil af "Teatret" ved Hans Rønne: 21. marts til 4. april

Se det fulde program på www.svalegangen.dk

Annonce

Skruer ned for egenproduktionen

Teatret har siden 2014 mistet 33 procent af sin bevilling ved Statens Kunstfond, og det har betydet, at man har været nødsaget til at skrue ned for antallet af egenproduktioner og tære på egenkapitalen.

- I de seneste tre sæsoner har vi gjort mere, end vi er forpligtet til, fordi vi havde en egenkapital og muligheder for eksempel i forbindelse med 2017. Nu er egenkapitalen på et minimum, så nu må vi starte fra, hvor vi står, siger Jens Hyldgaard, PR- og marketingsansvarlig.

Antallet af forestillinger i programmet er det samme, men antallet af spilledage er mindre

- Det er klart at mindre investering giver færre aktiviteter. Det kan også ses på publikumstallene. Vi har stadig en belægning på cirka 80 procent, men der er naturligvis færre publikummer, siger Per Smedegaard, der oplever velvillighed blandt bidragsydere, som gerne vil støtte teatrets produktioner. For eksempel har Ege Tæpper og Nrgi støttet "United Change".

Derfor har han og teatret også en strategi om, at komme op på fem egenproduktioner igen inden for de næste seks år.

Annonce

Det virtuelle mørke

Sæsonen 2019/20 byder også på et gensyn med den overordentlig populære forestilling "Troen & Ingen", der iscenesatte Søren Huss'-sange om at miste og om kampen for at genvinde troen på livet. Forestillingen kommer på turné i samarbejde med Folketeatret, men vises inden da i fem uger på teatret.

Den århusianske skuespiller Kaja Kamuk har tidligere gæstet Svalegangen i rollen som jagerpilot i monologen "Grounded". Denne sæson vender hun tilbage som hårdkogt efterforsker i teatrets egenproduktion, "The Nether - Din Underverden".

"The Nether" er en krimi-thriller der udspiller sig i en (måske) knap så fjern fremtid. Her er internettet afløst af en platform, kaldet The Nether, hvor det er svært at skelne mellem det virtuelle og virkeligheden. Her går folk på arbejde og dater - og måske slår de også hinanden ihjel. Efterforskeren Morris er på sporet af personer, der udlever deres forbudte drifter i et skjult digitalt univers, hvor enhver fantasi kan tilfredsstilles.

- Jeg så, at der var kommet et computerspil, hvor man kunne voldtage kvinder (Rape Day, red.). Det rejser nogle klare spørgsmål om, hvad vi kan tillade? Hvad er digital etik og moral? Et hvert nyt fremskridt afføder gråzoner. Teksten skaber en fantastisk refleksion over de spørgsmål, siger Per Smedegaard.

"The Nether" har danmarkspremiere til november og bliver instrueret af Madeleine Rønn Juul.

"The Nether - Din Underverden" er en thriller om en virtuel virkelighed, hvor alle fantasier kan udleves. Forestillingen viser teknologiens mørke side og har Kaja Kamuk i hovedrollen. PR-foto
Annonce

Århusianske gæster

Hans Rønne, som Svalegangen har arbejdet sammen med gennem flere år, vender denne sæson tilbage med en monolog og et gæstespil

- Hans Rønne er tilbage i profilen, og han har altid haft et fast publikum her, siger Per Smedegaard og fortsætter:

- Hans tager ofte udgangspunkt i det, der ligger lige for. Det gør han også med "Det Begynder At Blive Koldt Om Fødderne", som bygger på nogle personlige reflektioner, blandt andet i forhold til at blive bedstefar og gå ind i en ny livsfase.

I den tragikomiske forestilling "Æblet falder..." om arv og ophav har Hans Rønne sat sig i instruktørstolen. Begge forestillinger fra "Teatret" har danmarkspremiere på Svalegangen.

Palle Granhøj, der i 2016 lukkede ned for sine danseaktiviteter i Aarhus oven på et afslag om fast bevilling fra Aarhus Kommune, viser sin seneste danseforestilling, "An Eve And An Adam", på Svalgangen. En forestilling om kroppen og samtidens paradoks mellem kropsforskrækkethed og antiblufærdighed på de sociale medier.

Den havde i slutningen af marts premiere i Berlin, og blev for nylig blevet nomineret til en Reumert for Bedste Danseforestilling.

- Palle er en internationalt berømmet koreograf, som fortsat har et kæmpe publikum i Aarhus. Vi arbejder også på, at han kan bruge vores sal som prøvesal i sommerperioden. Det viser sig, at det også var sådan han i sin tid startede, da han prøvede her op til festugen under Niels Andersen, fortæller Per Smedegaard, og dermed er ringen sluttet, da "An Eve And An Adam" vises på Svalegangen under dette års festuge.

Se det fulde program på www.svalegangen.dk

Den Reumert-nominerede danseforestilling "An Eve And An Adam", skabt af Palle Granhøj, vises i festugen på Svalegangen. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona-smitte og fester med høj musik: Politiet fortsætter øget patruljering og tilsyn

Aarhus

Fup og fakta om corona-bølgen: Hvorfor er Aarhus ramt af coronasmitte lige nu?

Annonce