x
Annonce
Aarhus

Nu må du tage fotos med mobilen i Musikhuset: - Det er et ømtåleligt emne

Mobiltelefoner bliver brugt flittigt ved koncerter - nu bliver det også muligt i Musikhuset. Arkivfoto: Kim Haugaard
Musikhuset Aarhus giver publikum lov til at tage billeder kortvarigt under forestillinger - men ikke med blitz.

AARHUS: Vi kender det vist alle: Midt i en koncert tænder naboen eller hende fem rækker længere fremme mobiltelefonen og tager et foto for at kunne gemme oplevelsen og ikke mindst at fortælle andre om den. Det tager vores opmærksomhed, men det gør det også, hvis personalet i salen går rundt og beder folk om at slukke. Så hvilke retningslinjer skal der være?

Musikhuset Aarhus har taget konsekvensen af, at mange gerne vil have oplevelsen med hjem og ikke kun inde i hovedet.

- Det er et ømtåleligt emne, der ofte deler publikum i to lejre, men det gælder også for dem, der står på scenen. Nogle blandt publikum synes, det er ok at fotografere, og nogle på scenen vil gerne have, at det sker, for det er deres bedste markedsføring, siger Jan Christensen, direktør i Musikhuset Aarhus.

Det århusianske kulturmekka forsøger derfor nu med en ny speak før egne forestillinger.

- Vi siger til folk, at det er ok at fotografere, men gør det hurtigt, så det ikke generer andre, er ordlyden. Vi vil ikke have, at folk sidder og filmer i længere tid, og de skal ikke bruge blitz, siger Jan Christensen.

Ordningen har været testet nogen tid, og nu bliver den permanent.

Annonce

Det er et ømtåleligt emne, der ofte deler publikum i to lejre, men det gælder også for dem, der står på scenen.

Jan Christensen, direktør Musikhuset Aarhus

Aldrig fuld tilfredshed

- At gå til koncert er ikke en elitær oplevelse, og at tage billeder med mobiltelefonen er et naturligt element i dagens Danmark. Ydermere er det vanskeligt at håndtere et totalt forbud 100 procent, for det kan netop virke ekstremt forstyrrende, hvis en placeuse går rundt og prikker folk på skulderen og siger, at de skal holde op med at fotografere. Tilmed synes både vi og mange af kunstnerne, at indtrykket af oplevelsen virker ekstra stærkt på andre, når det kommer fra en, der har været der, siger Jan Christensen, der anerkender, at praktikken deler vandene.

- Uanset hvad vi gør, vil det ikke være til alles fulde tilfredshed, siger Musikhusets direktør.

Også hos kunstnerne er opfattelserne forskellige.

- Nogle opfordrer til, at vi giver lov til at fotografere, fordi det er deres bedste reklame, når folk, der har oplevet dem, sender budskabet ud, mens andre kan føle sig forstyrret. Derfor beder vi om, at det sker hurtigt, nå der bliver taget billeder, og respekterer naturligvis hvis kunstnere frabeder sig fotos, siger Jan Christensen.

I Musikhuset Aarhus har teknikerne i salen registreret, at stemningen ofte falder, når det er blevet meddelt, at der ikke må fotograferes under forestilingen.

- Og det er en dårlig begyndelse på det, der gerne skal være en god oplevelse, siger Jan Christensen.

Retningslinjer uden speak

Musikhuset Esbjerg er nogenlunde på linje med Musikhuset Aarhus, men med den store forskel, at der før en forestilling eller koncert ikke er en speak, som fortæller hvad man må og ikke må.

- Vi siger ikke noget om reglerne før forestilingen, men det står på vores hjemmeside. Det handler om at tage hensyn. Men nogle kunstnere, som frabeder sig fotos, medbringer selv en speak, som vi bruger, siger direktør Torben Seldrup.

Han oplever til gengæld, at for eksempel stand up'ere fra scenen ligefrem opfordrer publikum til at tage billeder og bringe dem videre.

- Det er en svær kunst at lave retningslinier for det her. Et enkelt foto generer ikke meget, men når folk filmer i længere tid, og især med iPads, så beder vi dem holde op. man skal være diskret, siger Torben Seldrup.

i Vejle Musikteater er det forskelligt fra kunstner til kunstner.

- Nogle vil godt have fotografering, andre ikke, og kunstarterne er også meget forskellige. Aktører i opera, skuespil og ballet bryder sig ikke om, at der tages fotos, men ved rytmisk musik og stand up er det ok, siger direktør Mette Kier. Huset laver aftaler med de optrædende hver for sig.

- Det duer ikke med blitz, og det er også forstyrrende, når vi går rundt og beder folk slukke telefonen, siger Mette Kier.

Jan Christensen, direktør i Musikhuset Aarhus, har lukket op for fotos i salene. Foto: Axel Schütt

Helt klart på teatret

På Aarhus Teater er der helt klare regler.

- Her må ikke fotograferes, og det har flere årsager, siger økonomisk direktør Allan Aagaard.

- Der er forskellige rettigheder, vi skal tage hensyn til, for skuespillere, opsætning og scenografi. Desuden tager det fokus fra forestillingen, når der bliver fotograferet, og det kan genere skuespillerne. Fra scenen fornemmer de publikum og dets reaktioner, og det kan være en gene i deres performance, hvis nogen i salen fotograferer, siger Allan Aagaard, der understreger, at teatret er analogt i en digitaliseret verden.

- Hos os skal man opleve nærvær og fællesskab, siger Aagaard.

Direktør Torben Seldrup giver ikke besked om fotoregler før koncerter i Musikhuset Esbjerg, men reglerne kan ses på husets hjemmeside. Foto: Christer Holte
Mette Kier er direktør i Vejle Musikteater. Her afhænger fotos undervejs af, hvad forestilingen indeholder. Foto: Axel Schütt
Direktør Allan Aagaard har klare regler på Aarhus Teater. Her er fotos forbudt under forestillingerne. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce