Annonce
Erhverv

Ny landsdækkende radio får hovedsæde i Aarhus: Radio24syvs afløser skal hedde Radio 4

- Vi har haft en ambition om at komme med et bud på en radio, der spejler hele Danmark. Og vi har ønsket at lave en radio, der laver nyheds- og aktualitetsindhold, der tager udgangspunkt i det perspektiv, som danskerne har, hvor de er, siger Anne-Marie Dohm.Arkivfoto: Martin Dam Kristensen/Scanpix
Radio- og tv-nævnet har torsdag godkendt ansøgningen om sendetilladelse fra konsortium med Jysk Fynske Medier i spidsen.

Radio: Det blev et konsortium med blandt andet Jysk Fynske Medier - udgiverselskabet bag denne avis og en række andre dag- og ugeblade - der vandt udbuddet om sendetilladelsen på FM4-kanalen, som Radio24syv i dag sender på. Det oplyser Kulturministeriet.

Nyheden glæder ikke overraskende den administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på radiostationen, der får navnet Radio 4, Anne-Marie Dohm.

- Det er super dejligt, at vi har vundet udbuddet. Vi glæder os til, at vi skal til at lave public service-radio til danskere i hele landet. Og det er dejligt, at der er en afklaring nu, for vi har travlt med at blive klar til at sende.

Konsortiet, der allerede fra 1. november 2019 skal sende radio på samme FM-kanal som Radio24syv gør i dag, består af: Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier, Herning Folkeblad, Radio ABC, Skive Folkeblad, Flensborg Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Nordjyske Medier og Bornholms Tidende.

Kulturminister Joy Mogensen (S) meldte tidligere torsdag ud, at FM4-udbuddet ikke bliver genåbnet.

Annonce

Danmarks nye radiostation, Radio 4

Når radiolytterne fra 1. november stiller ind på den fjerde landsdækkende radiokanal på FM-båndet, vil de ikke længere høre Radio24syv. Kulturministeriet har torsdag offentliggjort, at Radio4 har vundet udbuddet om at sende mere taleradio til danskerne.

Her er fakta om Radio4:

  • Radio 4 er ejet af ni regionale mediehuse, nemlig Bornholms Tidende, Flensborg Avis, Jysk-Fynske Medier, Lolland-Falsters Folketidende, Mediehuset Herning Folkeblad, Nordjyske Medier, Sjællandske Medier, Skive Folkeblad og Radio ABC.
  • Radioen har fået sendetilladelse de kommende otte år.
  • Den skal sende døgnet rundt med en stor andel af nyproduceret indhold.
  • Hovedredaktionen kommer til at ligge i Aarhus, men der vil også være en redaktion i København.
  • Station vil få en nyhedsredaktion, som er bemandet med 30 medarbejdere.
  • Derudover vil man samarbejde med uafhængige partnere som for eksempel Folkeuniversitetet, ligesom mediehusene i ejerkredsen også vil blive en del af nyhedsovervågningen.
  • Statens driftstilskud udgør 108 millioner kroner det første år og falder herefter løbende. Det ender på 93 millioner kroner for det sidste år.
Kilder: Radio 4 og Ritzau

Ny og anderledes radio

Radio 4 bliver en anderledes radio end den radio, som Radio24syv har lavet.

- Vi har haft en ambition om at komme med et bud på en radio, der spejler hele Danmark. Og vi har ønsket at lave en radio, der laver nyheds- og aktualitetsindhold, der tager udgangspunkt i det perspektiv, som danskerne har, hvor de er, siger Anne-Marie Dohm.

- Med den kultur og struktur, som denne ejerkreds har, er det naturligt, at vi vil have dét blik på det. Men vi vil også gerne lave sjovt, eksperimenterende og nogle gange provokerende indhold, siger Anne-Marie Dohm.

Hun understreger, radioen ikke skal lave lokalradio, der distribueres over hele landet.

- Vi skal ikke lave lokale nyheder, vi skal lave landsdækkende nyheder. Men det er vigtigt, når man laver landsdækkende radio, at man får en balance i, hvor man har sit perspektiv fra.

- Derfor har det været vigtigt for os at sige, at vi skal have et tæt samarbejde med de regionale mediehuse. For det er i vid udstrækning dem, der opfanger de dagsordener og debatter, som er rigtig væsentlige, siger hun.

Stor dag for mediekoncern

Jysk Fynske Mediers viceadministrerende direktør, Bjarne Munck, udtrykker stor respekt for Radio24syv, men Radio 4 bliver sin egen:

- Det bliver taleradio med et helt andet indhold, set fra hele landet. Vi vil være mere breddetænkende og brede de lokale nyheder mere ud. Vi vil i højere grad involvere lytterne og invitere dem indenfor til debat, siger han og kalder gårsdagens sendetilladelse en fantastisk nyhed for konsortiet.

- Det er et højt prioriteret projekt.

- Hvorfor går Jysk Fynske Medier ind i det her?

- Dels fordi muligheden foreligger, dels fordi lyd og lytning bliver endnu mere udbredt. Vi er glade for kommerciel radio, men for en publicistisk virksomhed som vores er det en fantastisk mulighed at kunne lave taleradio på de her vilkår.

- Vi vil kunne trække på det netværk af redaktionelle medarbejdere, som medierne bag konsortiet råder over i forvejen. På den måde vil vi kunne lave radio med udgangspunkt i hele landet. Radio, der er relevant for mange lyttere, siger Bjarne Munck.

Konsortiet bag Radio 4 vil kunne lave radio for 780 millioner kroner over udbudsperioden på godt otte år. Dertil kommer muligheden for reklameindtægter.

- Men det bliver i meget begrænset omfang. Vi vil ikke skræmme lytterne væk, fastslår Bjarne Munck.

Radio 4 får hovedsæde i Aarhus, og man går nu i gang med at ansatte omkring 30 redaktionelle medarbejdere, fortæller chefredaktøren, der endnu ikke vil løfte sløret for konkrete programmer, som Radio 4’s lyttere kan glæde sig til fra 1. november.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce