Annonce
Aarhus

Ny liste: Her er Aarhus' almindelige og hårde ghettoområder

Gellerupparken opfylder alle fem kriterier for, hvornår man definerer et boligområde som ghetto. De har blandt andet et høj antal ikke vestlige indvandrere og efterkommere samt en stor andel beboere der har grundskolen som højeste uddannelsesniveau. Foto: Axel Schütt

Listen med nye ghettoområder i Danmark blev offentliggjort lørdag 1. december. I Aarhus er der igen tre områder, som hører under ghettobetegnelsen, og to af dem hører under den nye skala "hård ghetto". Et af områderne skiller sig samtidig ud ved at opfylde fem ud af fem kriterier.

AARHUS: Der er nu 29 boligområder i Danmark, som opfylder de nye ghettokriterier. Det er otte flere end sidste år.

Tre af de områder findes i Aarhus Kommune, og der er tale om de samme som sidste år, nemlig Gellerupparken/Toveshøj, Bispehaven og Skovgårdsparken.

Noget af det nye ved dette års ghettoliste er, at både Gellerup/Toveshøj og Bispehaven befinder sig på en helt ny liste over "hårde ghettoer".

Et hårdt ghettoområde defineres som et boligområde, der de seneste fire år har været på ghettolisten. Det indebærer desuden et krav om, at der skal aflevere en udviklingsplan senest 1. juni næste år, som viser, hvordan boligområdet skal nå kravet om at nedbringe andelen af almene boliger til højst 40 procent.

Der er i alt 15 områder i Danmark, der nu karakteriseres som hårde ghettoer.

De nye ghettokriterier lyder således:

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent og hvor mindst to af fire ghettokriterier er opfyldt:


  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen (eksklusive uddannelsessøgende)

Boligområderne skal opfylde mindst to ud af fire krav for at komme på ghettolisten.

Kilde: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Udviklingsplan for hårde ghettoer

Gellerupparken/Toveshøj opfylder som noget nyt også alle fem kriterier for, hvornår et område er en ghetto i år. Kriterierne består overordnet set af indkomst, etniske oprindelse, uddannelsesniveau, kriminalitet og beskæftigelse. Se mere i faktaboks.

Det er derfor op til Aarhus Kommune og den pågældende boligforening at blive enige om en udviklingsplan for de hårde ghettoer.

Begge områder er dog allerede i gang med dette. Bispehaven med en tryghedsrenovering som led i en fysisk helhedsplan, der blev igangsat tidligere på året, og Gellerup/Toveshøj med blandt andet nedrivning af boligblokke og etablering af en ny bypark.

Kommunen skal desuden mødes med Brabrand Boligforening 7. december til de indledende forhandlinger om en ny helhedsplan for Gellerup-Toveshøj.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Aarhus

Nyt krisecenter skal hjælpe voldsramte kvinder i aktivt misbrug

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

Annonce