Annonce
Aarhus

Ny lov på vej: Byråd vil kunne kræve boliger revet ned eller solgt

I Gellerup er i alt fem boligblokke revet ned for at forandre bydelen. Fremover vil byrådet formentlig få lov til at diktere, hvis der skal rives flere ned eller sælges blokke. Arkivfoto: Jens Thaysen

Aarhus Byråd får med et nyt lovforslag mulighed for at kræve, at boligforeninger skal nedrive eller sælge boligblokke i ghettoområder. Borgmester støtter flere nedrivninger.

GELLERUP/AARHUS V: Fremover vil det ikke være op til boligforeningernes bestyrelser og beboerdemokratiet, om de vil nedrive eller sælge boligblokke for at bringe andelen af almene boliger ned.

Med et nyt lovforslag mister boligforeningen sin vetoret, så et byråd vil kunne kræve boligblokke solgt eller nedrevet. Og hvis ikke boligforeningen følger byrådets krav, vil ministeren kunne kræve området helt nedlagt som alment boligområde.

Det fremgår af et udkast til lovforslag om almene boliger, som transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) står bag efter at et stort flertal af partier i Folketinget (regeringen samt S, SF og DF) har aftalt nye initiativer for at modvirke parallelsamfund.

Hensigten med den nye lov er, at et byråd skal kunne forebygge, at områder udvikler sig til ghettoer og parallelsamfund.

Annonce

Tryghedsgaranti ændres

Venstre i Aarhus Byråd er som omtalt opsat på at gå videre med nedrivninger af flere boligblokke. Partiet peger aktuelt på, at man kan nedrive 12 boligblokke.

Og der givet blive tale om flere nedrivninger af blokke, bekræfter borgmester Jacob Bundsgaard:

- Der er ingen tvivl om, at når Folketinget kræver, at vi bringer andelen af almene boliger ned på 40 procent i 2030 er nedrivning en del af de værktøjer, vi fortsat skal anvende, siger Jacob Bundsgaard (S).

Borgmesteren vil til gengæld ikke udtale sig om omfanget af nedrivninger, og kommentere Venstre konkrete forslag om at rive 12 store og mindre blokke ned.

- Det vil jeg ikke gå nærmere ind i, mens vi sidder og forhandler. Vi arbejder efter at sætte en politisk ramme, og derefter drøfter vi det med boligforeningerne.

Direktøren for Brabrand Boligforening siger, at man kan bygge sig til forandringen, så det ikke er nødvendigt med nedrivninger?

- Det at bygge nye boliger med andre ejerformer i områderne indgår også som en del af løsningen, men jeg vil ikke gå nærmere ind i fordelingen, svarer Jacob Bundsgaard.

Opgør med tryghedsgaranti

Venstre har tidligere krævet, at man gør op med den såkaldte tryghedsgaranti. Den har hidtil sikret, at beboere kunne få tilbudt en anden bolig i samme afdeling, hvis deres blok skulle rives ned.

Det benytter fire ud af 10 familier sig af, mens seks ud af 10 flytter helt væk fra området, når blokken rives ned. Og det er de mest ressourcestærke, viser erfaringer fra Brabrand Boligforening.

- Det er vigtigt, at vi ikke bare flytter beboerne hen til et nærliggende område, som så risikerer at komme på ghettolisten. Så vi skal have en aftale, der sikrer dette, siger Gert Bjerregaard (V).

Lovforslag på vej

Den nye lov gør skaber netop mulighed for, at kommunen kan afvise, at beboere skal have en ny bolig i samme afdeling. Men det er kun beboere fra blokke, der bliver revet ned, der vil blive henvist til helt andre bydele.

Modsat vil beboere i blokke, der bliver solgt, fortsat have et krav på at blive anvist en ny bolig i samme afdeling, hvis de ønsker det, fremgår det af lovudkastet.

Borgmester Jacob Bundsgaard forventer også, at der kommer til at ske ændringer.

- Tryghedsgarantien kommer til at se anderledes ud, end den vi kender i dag. Der er mange borgere, der vil blive berørt. Og det er vigtigt at give dem en tryghed for, at hvis deres bolig skal nedrives eller sælges, får de støtte til at finde en ny bolig. Men ikke nødvendigvis i det samme område, siger Jacob Bundsgaard (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

Østjylland

Brand i etageejendom i Grenaa

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];