Annonce
Aarhus

Ny plan for flere højhuse i Aarhus

Stadssrkitekten opfordrer til at tænke højt og flot.

»Vi har i forvejen de fem søstre ved havnen, så hvorfor ikke få tre brødre her ved siden af?«

Stadsarkitekt Stephen Willacy sætter en papplade med tre høje huse forbundet af taghaver ned på bordmodellen af midtbyen, mens omkring 60 tilhørere til en workshop tirsdag aften på havnen om fremtidens højhuse griner.

De »fem brødre« er nu en reference til søster-bygningen på kornpieren.

Annonce

»Og væk med Hotel Atlantic, for hvorfor er det ikke endnu højere? Og så væk med alt det møg bagved,« fortsætter han og sætter en ny plade på modellen, nu med fire punkthuse, der trapper ned i højden mod Spanien og dermed erstatter den nuværende bygning over for politigården, der bl.a. huser spillestedet Train.

Som et andet tetris-spil lader stadsarkitekten nye husfigurer i forskellige former og højder lande på bymodellen i den del af byen, der rummer området med slagteriet i Jægergårdsgade, den gamle Midtkraftgrund, centralværkstederne, rutebilstationen, havnehuset og Mindet.

»Har vi flere stumper til den model,« lyder det kækt fra stadsarkitekten til sine hjælpere, da hele området efterhånden har fået kraftigt vokseværk.

Kronen på værket er, da han sætter et ekstra tårn på Olav de Lindes højhusprojekt på hjørnet af Mindet for derefter til tilhørernes fryd at erstatte det med et endnu højere og slankere hus, der angiveligt er 180 meter i højden.

Provokationen virker. Ovenpå en sandwich og et glas vin får stadsarkitekten her tirsdag aften en lang og fyldig debat med de deltagende arkitekter, investorer og politikere om højhuse, indhold og især kvalitetsbyggeri.

Ifølge kommuneplanchef Niels-Peter Mohr har workshoppen, som formål at starte en debat om fremtidens højhuse i netop dette område.

»I forvejen har vi i kommunen siden 2006 haft en højhuspolitik med en højdegrænse på seks etager med mindre en bygherre kan overbevise byrådet om, at et højere hus kan give noget tilbage til byen og give mening til andre end dem, der bygger det,« forklarer han.

Kommunen oplever, at stadigt flere søger om tilladelse til nye højhuse i det nævnte område, og forvaltning og rådmand inviterer derfor nu branchen og borgerne til en debat om principper for denne udvikling. Det hele skal senere munde ud i et tillæg til Kommuneplanen, som skal i offentlig høring og godkendes i byrådet.

»Med et kommuneplantillæg kan vi sætte nogle principper for husene,« forklarer Niels-Peter Mohr.

Fem fremtrædende arkitekter gav indledningvist på mødet deres eksempler på højhusbyggeri, og en rød tråd hos flere var behovet for at tænke meget over, hvad højhuse gør ved en by, og hvordan man kan skabe huse i flere skalaer og huse, der ikke distancerer sig fra mennesker, men som også er sociale rum til mange funktioner. Ikke kun erhverv eller boliger, men måske begge dele og mere til.

Stadsarkitekten taler videre om vigtigheden af at få sigtelinjer i byen og kikkelinjer og solstriber mellem husene, grønne områder og forskellige skalaer og former, der giver nye kulturmiljøer.

En deltager, industriel designer Richard Herriott, er stærkt kritisk:

»Jeg synes, det lyder som om, der allerede er truffet en beslutning, og at det kun handler om, hvor højt det skal være. Men så høje bygninger er ikke behagelige for mennesker, der trives bedre med 6-8 etagers huse.«

Stephen Willacy svarer, at der ikke er truffet beslutninger endnu, men at politikerne vil fortætte byen, og det kan ske ved nye højhuse. Rådmand Kristian Würtz supplerer, at politikerne har en interesse i at få reaktioner fra alle sider.

Arkitekt Finn Larsen fra E+N Arkitektur tilføjer, at man i det offentlige rum bliver nødt til at respektere menneskers forskellighed.

»Nogle tør ikke bevæge sig ud i store offentlige rum, fordi det forskrækker dem.«

Bygherre Steen Mengel fremhæver, at det for ham ikke kun handler om at bygge højest og billigst, men om at skabe kvalitet.

Projektudvikler Claes Ramien efterlyser også at tale mere om indhold i højhuse end volumen. Ejendomsudvikler Olav de Linde mener, at nogle kan lide en type tøj, andre noget andet.

»Men jeg er ikke sikker på, at politikerne er de rigtige til at beslutte, hvad der er bedst.«

Han opfordrer politikerne til at se mindre på indtjeningen ved grundsalget og så i stedet at stille højere krav til kvaliteten af det, der skal bygges. Ejendomsudvikler Nicolaj Hommelhoff fra Domis Ejendomme mener også, at politikerne skal tænke mere i anvendelse og liv end i husstørrelser, når de skal tage stilling. En repræsentant fra entreprenørkoncernen KPC tror derimod ikke, at befolkningen generelt har problemer med at få højhuse i det nævnte område, fordi det ligger lidt væk fra andre beboelser.

Netop nærheden til havnen og især flere virksomheder med sprængfarlige væsker giver ifølge kommuneplanchef Niels-Peter Mohr store udfordringer for at udvikle området. Også det vil byrådet skulle forholde sig til i det kommende arbejde.

Næste workshop er et borgermøde 1. december.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce