Annonce
112

Ny professor med blik for livsstil og kræft i flere generationer

Anja Olsen, seniorforsker og gruppeleder hos Kræftens Bekæmpelse, er udnævnt til professor i livsstil og kræft på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Foto: Tomas Bertelsen

Anja Olsen, seniorforsker og gruppeleder hos Kræftens Bekæmpelse, er udnævnt til professor i livsstil og kræft på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Det er en solid forskningskarriere inden for netop livsstil og kræft, som ligger til grund for udnævnelsen. En stor del af Anja Olsens forskning er baseret på Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse, "Kost, kræft og helbred", som blandt andet takket være hendes forskning har givet vigtig ny viden om årsagerne til kræft.

Hendes forskning har blandt andet vist, hvordan fuldkorn påvirker vores sundhed. Her har hun blandt andet vist, at fuldkorn kan mindske risikoen for at udvikle tarmkræft. Et andet af hendes forskningsfelter er planteøstrogener – hormonlignende stoffer, som findes i mange af de planter, vi spiser. Her har Anja Olsen forsket i, om der er sammenhænge mellem planteøstrogener og især brystkræft i forhold til udviklingen af brystkræft, men har også haft fokus på prognosen blandt kvinder, der allerede har brystkræft.

Befolkningsundersøgelsen "Kost, kræft og helbred" er inden for de seneste år videreført med oprettelsen af befolkningsundersøgelsen "Kost, kræft og helbred – Næste Generationer", hvor børn og børnebørn af de oprindelige deltagere er inviteret til at deltage. Det betyder, at der nu findes viden og biologiske prøver, som går på tværs af generationer og årstal, og som giver unikke muligheder for både at blive klogere på, hvordan vores livsstil påvirker os gennem generationer og for at studere sammenhængen med helt nye livsstilsrelaterede forhold, eksempelvis tarmens bakterier. Det er imidlertid yderst komplekst at håndtere denne type epidemiologiske data, og her kan samarbejdet med Aarhus Universitet gøre en stor forskel i Anja Olsens forskning.

Anja Olsen optræder ofte som ekspert i medierne, hvor hun vurderer ny forskning og hjælper med at navigere i nye kost- og livsstilstendenser. Samtidig er hun en efterspurgt foredragsholder i hele landet. Med sin ansættelse på Aarhus Universitet bliver hun tilknyttet Institut for Folkesundhed samtidig med, at hun bevarer sin stilling som gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Hun er uddannet cand.scient. i human ernæring fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i 2000. I 2004 forsvarede hun sin ph.d. om "Livsstil, hormoner og brystkræft", som hun udførte ved Kræftens Bekæmpelses Institut for Kræftepidemiologi, hvor hun siden blev ansat som postdoc. Siden 2011 har hun været ansat som seniorforsker og gruppeleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Hun har været eller er vejleder eller medvejleder for 12 ph.d.-studerende, tre postdocs og 12 specialestuderende. Hun har blandt andet deltaget i ekspertudvalg til bedømmelse af anbefalinger om brug af vitamin D, og hun er censor ved Københavns Universitet. Hun har blandt andet modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris (2013), er medforfatter på 360 peer reviewed-publikationer og medforfatter til bogen "Det gode helbred", som hun har skrevet sammen med sin mangeårige samarbejdspartner, professor Anne Tjønneland.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce