Annonce
112

Ny professor med blik for livsstil og kræft i flere generationer

Anja Olsen, seniorforsker og gruppeleder hos Kræftens Bekæmpelse, er udnævnt til professor i livsstil og kræft på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Foto: Tomas Bertelsen

Anja Olsen, seniorforsker og gruppeleder hos Kræftens Bekæmpelse, er udnævnt til professor i livsstil og kræft på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Det er en solid forskningskarriere inden for netop livsstil og kræft, som ligger til grund for udnævnelsen. En stor del af Anja Olsens forskning er baseret på Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse, "Kost, kræft og helbred", som blandt andet takket være hendes forskning har givet vigtig ny viden om årsagerne til kræft.

Hendes forskning har blandt andet vist, hvordan fuldkorn påvirker vores sundhed. Her har hun blandt andet vist, at fuldkorn kan mindske risikoen for at udvikle tarmkræft. Et andet af hendes forskningsfelter er planteøstrogener – hormonlignende stoffer, som findes i mange af de planter, vi spiser. Her har Anja Olsen forsket i, om der er sammenhænge mellem planteøstrogener og især brystkræft i forhold til udviklingen af brystkræft, men har også haft fokus på prognosen blandt kvinder, der allerede har brystkræft.

Befolkningsundersøgelsen "Kost, kræft og helbred" er inden for de seneste år videreført med oprettelsen af befolkningsundersøgelsen "Kost, kræft og helbred – Næste Generationer", hvor børn og børnebørn af de oprindelige deltagere er inviteret til at deltage. Det betyder, at der nu findes viden og biologiske prøver, som går på tværs af generationer og årstal, og som giver unikke muligheder for både at blive klogere på, hvordan vores livsstil påvirker os gennem generationer og for at studere sammenhængen med helt nye livsstilsrelaterede forhold, eksempelvis tarmens bakterier. Det er imidlertid yderst komplekst at håndtere denne type epidemiologiske data, og her kan samarbejdet med Aarhus Universitet gøre en stor forskel i Anja Olsens forskning.

Anja Olsen optræder ofte som ekspert i medierne, hvor hun vurderer ny forskning og hjælper med at navigere i nye kost- og livsstilstendenser. Samtidig er hun en efterspurgt foredragsholder i hele landet. Med sin ansættelse på Aarhus Universitet bliver hun tilknyttet Institut for Folkesundhed samtidig med, at hun bevarer sin stilling som gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Hun er uddannet cand.scient. i human ernæring fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole i 2000. I 2004 forsvarede hun sin ph.d. om "Livsstil, hormoner og brystkræft", som hun udførte ved Kræftens Bekæmpelses Institut for Kræftepidemiologi, hvor hun siden blev ansat som postdoc. Siden 2011 har hun været ansat som seniorforsker og gruppeleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Hun har været eller er vejleder eller medvejleder for 12 ph.d.-studerende, tre postdocs og 12 specialestuderende. Hun har blandt andet deltaget i ekspertudvalg til bedømmelse af anbefalinger om brug af vitamin D, og hun er censor ved Københavns Universitet. Hun har blandt andet modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris (2013), er medforfatter på 360 peer reviewed-publikationer og medforfatter til bogen "Det gode helbred", som hun har skrevet sammen med sin mangeårige samarbejdspartner, professor Anne Tjønneland.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce