x
Annonce
Navne

Ny professor udvikler medicin til nyrekræftpatienter

Frede Donskov vil forstærke indsatsen mod metastatisk nyrekræft – en alvorlig og livstruende sygdom, som hvert år rammer cirka 300 danskere. Foto: Michael Harder

Frede Donskov er ansat som professor på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Han forsker i behandling af nyrekræft. Han vil i sit nye professorat forstærke indsatsen mod metastatisk nyrekræft – en alvorlig og livstruende sygdom, som hvert år rammer cirka 300 danskere.

Metastatisk nyrekræft er en kræftform, hvor sygdommen spreder sig uden for nyren, og hvor behandlingen typisk består af biologisk kræftmedicin, dvs. målrettet medicinsk behandling og immunterapi.

Frede Donskov drømmer om at helbrede en betydelig del af nyrekræftpatienterne ved at forbedre den medicinske behandling. I laboratoriet analyserer han derfor scanninger, tumorvæv, blod og afføring i håbet om at identificere faktorer, der kan bidrage til at stille en bedre diagnose og prognose. Derudover har han bl.a. været ledende undersøger i en lang række kliniske lægemiddelforsøg, hvoraf flere har resulteret i ny og forbedret standardbehandling til patienter med metastatisk nyrekræft.

I øjeblikket leder Frede Donskov et stort skandinavisk studie, der kombinerer kirurgi og medicinsk behandling, ligesom han står i spidsen for et nationalt studie, hvor forskerne undersøger blodkoncentrationen hos patienter, der er i behandling med de medicinske lægemidler til behandling af nyrekræft.

Resultaterne af det danske studie forventes at bidrage til mere præcis dosering af medicinen og dermed større effekt, færre bivirkninger samt tidligere varsling i tilfælde af, at behandlingen ikke har den ønskede effekt.

Frede Donskov holder tiltrædelsesforelæsning 20. marts kl. 15. Hans professorat er finansieret af Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Annonce