Annonce
Aarhus

Ny pulje kan hjælpe Aarhus mod klima-mål

Egå Engsø er et skoleeksempel på de klimaprojekter, regeringen og dens støttepartier vil fremme med en ny pulje: Engsøen skaber biodiversitet, klimatilpasning og et bedre vandmiljø. Og - kan det tilføjes - så er den et yderst populært rekreativt areal. Foto: Kim Haugaard
Fra lavbundsjord til klimavenlig natur: Enhedslistens Søren Egge Rasmussen opfordrer Aarhus Kommune til at søge klimamidler i ny pulje.
Annonce

AARHUS: I Miljøstyrelsen ligger der snart en pulje på 225,5 millioner kr., som kommuner kan søge, hvis de vil forvandle dyrket, kulstofrig lavbundsjord til klimavenlig natur.

Puljen er strikket sammen af regeringen, Radikale, Venstre, SF og Enhedslisten.

Og Enhedslistens landbrugsordfører, det lokale folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen, opfordrer Aarhus Kommune til at søge midler fra puljen.

Han forklarer, at partierne har lagt vægt på, at udtagning af landbrugsarealer også skal kunne tilgodese mange andre vigtige hensyn end CO2-reduktioner.

- For eksempel biodiversitet, klimatilpasning og bedre vandmiljø. Og det vil den her indsats kunne - det er meget vigtigt, at vi tænker i synergier og samarbejder med kommuner og fonde om de bedste løsninger. Jeg håber, at Aarhus Kommune vil søge om støttekronerne, siger Søren Egge Rasmussen.

Annonce

Mere end CO2-reduktion

Og det vil Aarhus Kommune helt bestemt, forsikrer afdelingschef i Vand og Natur Simon Grünfeld og hans politiske foresatte, rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek.


Hede Engsø er et af mange projekter. Selv har vi ikke tilstrækkelige midler, så vi har brug for al den eksterne finansiering, vi kan få.

Bünyamin Simsek


Tankegangen, om at udtagning af landbrugsjord skal tilgodese mere end CO2-reduktion, flugter fuldstændig med det, Simon Grünfeld ønsker.

- Når vi får fingre i lavbundsarealer, kan vi reducere CO2-udledningen. Men vi kan også klimatilpasse ved at bremse vandet og oplagre det, inden det skaber oversvømmelser inde i byen. Desuden kan vi lave rekreative områder, siger Simon Grünfeld.

To gode eksempler på det er Årslev Engsø og Egå Engsø.

Begge besøges hver eneste dag af masser af løbere, cyklister og spadserende århusianere. Samt af fugle i massevis. Selv havørne bygger rede ved ved Egå Engsø, der under et voldsomt skybrud i 2012 fungerede som magasin for 600 millioner liter vand og sikrede, at Egåen ikke løb over sine bredder.

Teknik og Miljørådmand Bünyamin Simsek (V) anser det for oplagt at anlægge endnu en engsø på Hede Enge overfor Egå Engsø. Prisen er 30 millioner kr., men rådmanden har endnu ikke besluttet, om Aarhus skal søge finansiering i Miljøministeriets nye klimapulje. Illustration: Jens Nex

Derfor har Bünyamin Simsek stillet forslag om at anlægge endnu flere engsøer som sikring mod voldsomt vejr. Og hans parti, Venstre, stiller i forbindelse med forhandlingerne om næste års budget forslag om at anlægge en engsø på Hede Enge over for Egå Engsø på den anden side af Lystrupvej.

Hede Enge er et lavbundsareal, men om Aarhus Kommune søger om puljemidler til anlæg af en engsø her, vil Bünyamin Simsek endnu ikke sige noget om.

- Hede Engsø er et af mange projekter. Selv har vi ikke tilstrækkelige midler, så vi har brug for al den eksterne finansiering, vi kan få, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Klimavenlig natur koster kassen

Det koster 30 millioner kr. at anlægge en engsø i Hede Enge.

I det hele taget er det dyrt at skabe klimavenlig natur.

Derfor glæder Simon Grünfeld sig over, at Miljøministeriet nu har en pulje, der kan være med til at betale.

- Om så byrådet bevilgede alle de penge, Teknik og Miljø søger om, ville det ikke være nok. Derfor er vi simpelthen afhængige af en national jordfond, siger Simon Grünfeld.

I  aftalen mellem regeringen og dens støttepartier er der i alt afsat godt 600 millioner kr.

Broderparten - 329 millioner kr. - får Naturstyrelsen, så den "umiddelbart kan gå i gang med at lave projekter overalt i landet, hvor der er lavbundsjorder, der er egnet til udtagning," som Miljø- og Fødevareministeriet skriver i en pressemeddelelse.

Den fordeling er Simon Grünfeld ikke vild med.

- Det er min klare udmelding, at kommunerne skal have adgang til flest mulige midler. Naturstyrelsen er dygtig til de ting, den skal udføre, men kommunerne er de eneste, der kan lave en multifunktionel udnyttelse af arealerne. Vi har det lokale kendskab, siger Simon Grünfeld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce