Annonce
Kultur

Ny sæson på Katapult: Kom bag frontallapperne på en grådig finansmand

Sangeren Katinka står selv på scenen med sin egen musik i "Jagten på det gode menneske", der spiller på Teater Katapult 27.-28. oktober. Forestillingen spørger: Er det muligt at være god i en ond verden? PR-foto
Fire urpremierer, tre danmarkspremierer og to festivaler er på programmet, når Teater Katapult skyder en ny sæson i gang til august.

AARHUS: "The show must go on" hedder et gammelt ordsprog inden for underholdningsbranchen, og det gør sig stadig gældende, for selv om corona-krisen fortsat gør den nærmeste fremtid usikker for byens teatre, er de i fuld gang med forberede den kommende sæson.

Den begynder for Teater Katapult 30. august, hvis regeringen vil. Første punkt i programmet er en omgang Story Slam, men denne gang er scenen på Godsbanen byttet ud med Salling Rooftop, hvor teatrets populære fortælle-arrangement skydes i gang for 8. sæson i træk.

- Vi havde en kanon finale før jul, hvor 230 publikummer deltog til noget så kedeligt som historiefortælling, siger teaterchef Torben Dahl.

På Katapult præsenterer man denne gang hele sæsonen 2020/21 og ikke kun det kommende halve år, som tidligere.

- Det sker for at pleje vores årskortkunder, så de fra sæsonstart ved, hvilke forestillinger de kan komme ind at se på deres kort. Samtidig er det nok det mest kvantitative og kvalitative program, vi nogensinde har lavet, siger Torben Dahl.

Teatret har 24 forestillinger og shows på programmet, her i blandt fire urpremierer, tre danmarkspremierer og to festivaler.

Annonce

Sæsonen 2020-21 på Katapult

30. aug. StorySlam på Salling Rooftop i Aarhus Festuge, derefter 29. sep., 2. nov. og årsfinale 15. dec.
29. sep.-3. okt.: "Kroketspilleren" (urpremiere), gæstespil af Papirteatret Meklenborg
6.-7. okt.: "Pynt" (urpremiere), gæstespil af Teater Fråds - Årets Talent Teater udvalgt af Katapult
27.-28. okt.: "Jagten på det gode menneske", Katinka og Baggårdsteatret
4.-5. nov.: "Pigen med bomberne", gæstespil af Teatret st. tv i samarbejde med Mungo Park
12.-15. nov.: Quongafest 2020 – vækstlagsnetværket Quongas årlige scenekunstfestival
1.-2. dec.: "Stardust" (danmarkspremiere), internationalt gæstespil af Blackboard Theatre (UK)
9.-12. feb. 2021: "Det førerløse menneske" (urpremiere), Det Olske Orkester i co-produktion med Teater Katapult
10.-17. apr. + 23.-30. apr. 2021: "Insideren" (urpremiere), Teater Katapults egenproduktion
27.-30. maj 2021: ILT Festival

Se hele programmet på www.katapult.dk

Avanceret 3D-lyd

Sæsonens egenproduktion tager teatret udgangspunkt i 'udbytteskatte-sagen' med forestillingen "Insideren"

- Man kan kalde det for danmarkshistoriens største røveri. Den danske statskasse blev bedraget for knap 13 mia. kroner, og det, syntes vi, var vildt vigtigt at få sat i scene, da det er en problematik, som berører os alle. Vi vil gerne give krop, stemme og karakter til noget så abstrakt som penge. Hvordan gør man finanstransaktioner og bedrageri til godt teater? Vi kommer godt ind bag frontallapperne på finansmanden, for hvad sker der i sådan en mand, og hvordan kan man retfærdiggøre at rage så meget til sig, når man ved, det går ud over den stakkels skatteborger. Vi vil gerne beskrive grådigheden i de miljøer men også i os selv, forklarer Torben Dahl om baggrunden for forestillingen.

For at gøre det abstrakte sansemættet bruger teatret 3D lyd optaget med binaural teknologi, som man også gjorde i den anmelderroste forestilling "Human Nature" i 2017.

- Det er meget livagtigt. Lyden afspilles gennem hovedtelefoner på publikum. Den kan komme fra forskellige retninger, men man kan også skabe en lyd, som når man selv knaser et bolsje eller bliver hvisket i øret. Vi bruger også lyden til at skifte mellem universer i forestillingen, så vi pludselig er i finansmandens barndom eller på hans lystyacht, fortæller Torben Dahl, der har knyttet to stærke lydfolk - den Oscarnominerede Peter Albrechtsen og Sun Hee Engelstoft - til projektet.

I rollen som finansmanden ses Anders Budde Christensen.

Katinka på scenen

Han ses også i forestillingen "Jagten på det gode menneske", der også har den karismatiske sanger Katinka Bjerregaard på scenen.

Forestillingen "Det førerløse menneske" er en co-produktion med Det Olske Orkester, og den skeler lidt til klassikere som "Frankenstein" og "Pinocchio".

- Det er historien om robotter kontra mennesker, hvor det kunstigt skabte menneske bliver levende og overtager. Dukkerne i forestillingen er skabt af dukkemager Rolf Søborg Hansen, som også medvirkede i "Anna Walk With Me", som vi desværre måtte afbryde midt i spilleperioden på grund af coronaepidemien, fortæller Torben Dahl.

Skandalen om udbytteskat er afsættet til egenproduktionen "Insideren". - Udbytteskattesagen har nærmest vist en form for transnationalt overherredømme, hvor finansfolk har haft mere magt end de enkelte stater og relativt nemt har kunnet lænse flere europæiske statskasser, siger teaterchef Torben Dahl. Collage: Mathias Olin Bender

Kundby-pigen som teater

Katapult har tre danmarkspremierer på internationale produktioner den kommende sæson.

Den ene, "Stardust", så Torben Dahl, da han gæstede den store, internationale teaterfestival Edinburgh Fringe i Skotland. Den følger kokainens vej fra marken til markedet.

- Det er en utrolig interessant forestilling, der benytter flere forskellige greb; et quizshow og en æstetisk performance. Den glæder vi os også til at vise, siger Torben Dahl.

Fra Mungo Park kommer "Pigen med bomberne", der tager afsæt i historien om 'Kundby-pigen'.

- Den forventer vi os rigtig meget af, siger Torben Dahl.

Som noget nyt lancerer teatret konceptet "Corny Corner", teater i den lidt mere lette genrer, men stadig med holdning og mening, lover Torben Dahl.

Teatret får også besøg af vækstlags-festivalen "Quonga Fest" og den internationale scenekunstfestival "ILT".

"Pigen med bomberne" udspringer af virkelighedens, danske terrorsag om 'Kundby-pigen'. Forestillingen er iscenesat af den kontroversielle instruktør og dramatiker Tue Biering, der modtog en Reumert i 2018. PR-foto
Teater Katapult skyder sæsonen i gang med den 8. sæson "Story Slam", der bliver præsenteret på Salling Rooftop. Foto: Salling
Den internationale forestilling "Stardust", om kokainens vej fra mark til marked, får danmarkspremiere på Teater Katapult. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce