Annonce
Østjylland

Ny skolevej endelig indviet efter års usikkerhed: - Vi frygtede, det kunne koste børneliv

Elever, personale, forældre og lokalpolitikere var fra morgenen samlet på boldbanen ved Auning Skole og markerede den nye skolevej med sæbebobler og is. Foto: Søren Ladefoged.
Længe diskuterede trafikproblemer ved Sdr. Fælledvej i Auning er nu sandsynligvis fortid efter indvielsen af et nyt vejforløb, der ikke kun er mere sikkert, men også med til at binde skole, idrætshal og daginstitution bedre sammen.

Auning: Det er kutyme med bobler ved indvielser. På Auning Skole var boblerne dog af sæbe, da elever, forældre, personale og politikere mødtes torsdag formiddag for at fejre indvielsen af et helt nyt vejforløb på Sdr. Fælledvej ved skolen.

I mere end fire år har man diskuteret og arbejdet i løsninger på, hvordan trafiksikkerheden omkring Sdr. Fælledvej mellem skolen, Auning Idræts- og Kulturcenter, SFO'en og Børnehaven Mælkevejen kunne forbedres. Derfor er det en tilpas skoleleder på Auning Skole, Christina Birch Mogensen, der torsdag var med til at fejre den forbedrede trafiksikkerhed for børnene.

- Det er virkelig vigtigt. Vi frygtede, det kunne koste børneliv med den måde, det var på, siger hun.

Annonce

Mangeårig frygt for uheld

Udfordringen ved vejen har i mange år været, at skolebørn og de, der skulle bruge Auning Idræts- og Kulturcenters faciliteter, har skullet færdes mellem et hav af parkerede og bakkende biler og skolebusser, samtidig med en kørende trafik.

Det er fortid nu med det nye vejforløb, der fortsat er ensrettet, men hvor busserne er flyttet væk ned bagest på Sdr. Fælledvej ved Energivej, og mulighederne for at parkere på vejen ude foran hallen er fjernet. Samtidig er der lavet fodgængerovergange til de mange bløde trafikanter, der krydser dagligt og vejchikaner, så det er vanskeligt for bilister at køre for stærkt eller imod ensretningen.

Det nye vejforløb bliver også godt modtaget hos forældrerepræsentant i skolebestyrelsen, Heino Fridberg Ydegaard.

- Det vigtigste er trafiksikkerheden for vores børn, og at de har det mere trygt end det bil- og buskaos, der var før, siger han.

Trafiksikkerheden ude foran skolen har fyldt hos skolebestyrelsen i flere år. Tilbage i 2018 indsendte den daværende bestyrelse et tre siders høringssvar til lokalpolitikerne, hvor de blandt andet skrev: "Vi frygter, at der må ske ulykker i området – vi frygter det værste!"

- Vi er glade for, at der er blevet gjort noget, inden der skete uheld, siger Heino Fridberg Ydegaard.

Formand for teknik- og miljøudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang (LA), tog også del i tirsdagens fejring og glæder sig over, at der nu er en færdig løsning efter lang tid med politiske diskussioner og besparelser, der har forhalet processen.

- Det er virkelig noget, der har taget lang tid, og det undrede mig, at der ikke skete flere ulykker her. Nu er her blevet mere sikkert at færdes, og så ser det også godt ud, siger han.

Annonce

Et kultur- og bevægelsescentrum

Ud over det nye, grønne og sikre vejforløb ned forbi idrætshallen er det såkaldte 'Kys og Kør'-spor ude foran skolen blevet udvidet, så langt flere forældre ad gangen kan sende deres børn i skole fra vejsiden om morgenen.

'Kys og Kør'-sporet foran Auning Skole er blevet udvidet ned ad Sdr. Fælledvej, så der er plads til endnu flere forældre, der kan sætte børn af om morgenen i skolen. Såfremt det går stærkt, siger skolelederen: - Kys farvel - og så kør igen, siger hun. Foto: Søren Brunsgaard Ladefoged

Samtidig er der sat flere skilte op på begge sider af vejen ved skolen med parkering forbudt i dagstimerne, så nu er det op til trafikanterne at følge anvisningerne, siger skoleleder Christina Birch Mogensen.

- Nu handler det bare om, at forældrene følger skiltningen, der er sat op, og parkerer derefter. Vi har tidligere haft aftaler med politiet om at komme herud og give bøder til de, der ikke overholdt det, og de kommer gerne ud og hjælper, hvis vi har en situation, vi er frustrerede over, siger skolelederen.

Sdr. Fælledvejs nye vejforløb kan også binde Auning Skole, Auning Idræts- og Kulturcenter, børnehuset Mælkevejen - og forhåbentligt også en fremtidig aktivitetspark - bedre sammen og gøre området attraktivt ikke bare for skolebørn og idrætsudøvere, men forhåbentlig også folk fra hele byen, der vil opleve den større sammenhængskraft og bruge området, mener skolelederen.

- I processen med vejforløbet har vi fået et stærkere samspil mellem idrætsforeninger, hal og skole. Vi har et handelscentrum i den anden del af byen, og her kan vi blive et kultur- og bevægelsescentrum, siger Christina Birch Mogensen.

Det nye vejforløb er medfinansieret af Aquadjurs, der også har klimasikret Sdr. Fælledvej, så den er i stand til at aflede regnvand - også i en fremtid, hvor der måske kommer mere nedbør som følge af klimaforandringer.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce