Annonce
Aarhus

Ny storskralds-løsning: Forestil dig en lille butik, hvor alt er gratis

Var det noget med sådan en 'byttebiks' nær, hvor du bor? AffaldVarme Aarhus tester lige nu, hvorvidt århusianerne ønsker at gøre brug af lokale storskraldsstationer som denne, hvor de både kan komme af med spisebordet og samtidig snuppe en stak aflagte krimier med hjem. Foto: Jesper Bech
Det er kun en testmodel, men indtil videre er der blevet taget godt imod AffaldVarme Aarhus' nye prototype på en lokal byttebiks, hvor man kan aflevere sit eget skrammel og tage andres med sig hjem.

AARHUS: Halve højskabe, sure sofaer, rustne vasketøjsstativer og knuste spejle nok til 7000 års ulykke.

Storskraldsordningen er måske nok nødvendig, men det pynter ikke i det århusianske gadebillede, når beboere stiller deres uønskede indbo ned på fortovet.

Det kan en ny, innovativ løsning fra AffaldVarme Aarhus måske ændre på.

Her er man lige nu i gang med at teste en slags 'byttebiks', hvor der både er plads til storskrald, men hvor borgerne også er velkomne til at tage nips, bøger og andre småskatte med sig hjem, hvis der er noget, man kan bruge blandt det, andre har stillet.

- Vi vil gerne undersøge to ting. Kan vi få folk til at gå et bestemt sted hen og stille deres storskrald? Og kan vi understøtte, at folk bytter og genbruger hinandens aflagte ting? Er det overhovedet noget, århusianerne gider, forklarer Sofie Schousboe Laursen, der er projektleder i AffaldVarme Aarhus.

Forsøget med storskrald

  • Den midlertidige storskraldsstation er udviklet i et samarbejde mellem AffaldVarme Aarhus og Erhvervsakademi Aarhus.
  • Stationen blev sat op bag en række etageejendomme på Silkeborgvej i februar måned i år. Der var tale om en indledende test for at samle erfaringer op til den egentlige forsøgsperiode.
  • Den starter ifølge planen efter påske, hvor storskraldsstationen skal stilles op i tre måneder et endnu ikke offentliggjort sted i midtbyen.
  • Målet er at blive klogere på, hvorvidt århusianerne er villige til at bevæge sig lidt længere end ned til fortovet med deres storskrald til gengæld for, at de så kan stille det et forudbestemt sted og ikke behøver bestille afhentning.
  • Samtidig testes århusianernes lyst til at bytte ting af forholdsvis lav værdi med hinanden - eksempelvis bøger, lamper, vaser, krukker og andre nipsgenstande. Ting som typisk ellers ville blive smidt ud.

Folk kom og gik

Svaret på det sidste lader til at være et højt og rungende ja.

Indtil videre har den mobile byttebiks fået lov at stå skjult og anonymt bag en række boligkarreer på Silkeborgvej en måneds tid som en indledende driftstest.

Den er allerede væk igen, men modtagelsen har været overvejende positiv.

Stiftens udsendte opdagede den tilfældigt en dag på vej til arbejde og talte med en af naboerne, der kunne fortælle, at der var en konstant strøm til og fra af mennesker, der både satte noget af, og som regel også fandt noget andet at tage med hjem igen.

- Det er også, hvad vi selv har observeret, fortæller Sofie Schousboe Laursen.

- Vi kunne se, at der var et stort flow i de ting, der stod på hylderne. Det var ikke det samme, der stod der dagen igennem. Vi kunne også se, at der i perioden stod markant mindre storskrald på gaden i området, fortæller hun.

Annonce

Behandler den godt

Via en opsat postkasse på stedet sammen med en opfordring om at dele sin mening på nogle postkort har hun efterfølgende kunnet dykke ned i beboernes tanker om projektet.

- Der har været nogle enkelte, som ikke syntes, at det pyntede, og sådan er det jo. Smag er individuelt, og det kan man ikke diskutere. Men langt de fleste har været meget positive over tiltaget, fortæller Sofie Schousboe Laursen.

Holdet bag er også blevet positivt overrasket over, hvordan folk tilsyneladende har passet på den lille genbrugsstation.

- Vi var nysgerrige på, hvor meget det ville komme til at rode, men folk har faktisk været gode til at holde orden og stille tingene pænt på hylderne. Tøj er dog lidt en udfordring, for det kommer nemt til at flyde lidt, når man står og rykker det op af poser. Så der går vi lige lidt i tænkeboks i forhold til, om vi kan lave indretningen anderledes, siger Sofie Schousboe Laursen og tilføjer, at der heller ikke har været optræk til hærværk eller noget i den stil.

Sofie Schousboe Laursen er uddannet antroprolog og ansat som projektleder ved AffaldVarme Aarhus. Privatfoto
Annonce

På vej i midtbyen

Storskraldsstationen er som sagt allerede hejst op på en lastbil og kørt væk igen.

Nu er planen, at den efter påske skal stilles op på et endnu ikke offentliggjort sted i midtbyen og testes mere grundigt gennem tre måneder, fortæller Sofie Schousboe Laursen:

- Nu må vi lige se i forhold til corona-situationen, men det er i hvert fald planen indtil videre. Og så vil vi evaluere den for alvor og få noget ordentlig dokumentation på, hvordan folk bruger den både i forhold til storskrald og til at bytte ting med hinanden.

Hvorvidt det nogensinde ender ud med faste storskraldsstationer i Aarhus, tør hun ikke spå om.

- Nej, det er vist over min lønramme, og hvis det bliver, så er det slet ikke sikkert, at det bliver med en container som her. Det er en løsning, vi har valgt, så vi havde mulighed for at flytte rundt på den, og en permanent løsning kunne sagtens se anderledes ud.

- Men grundideen med at sørge for infrastrukturen, så folk får mulighed for at bytte ting med hinanden, den, synes jeg, er rigtig spændende, og vi vil generelt gerne i den retning, for det er samtidig med til at generere mindre affald.

Det er sådan, vi er vant til at se storskrald ligge og flyde på gaden. Det er ikke kønt og i forhold til potentielt genbrug, så bliver tingene ødelagt, så snart det regner. Foto: Jesper Bech
Den mobile storskraldscentral består i virkeligheden af to containere. En åben container til at smide større stykker ragelse. Og så 'butiksdelen' der er en ombygget 8-fodscontainer indrettet med hylder. Træbeklædningen er - naturligvis - hentet på kommunens genbrugspladser. Foto: Jesper Bech
Bag 'butikken' er der plads til at stille høje ting så som bordplader og lignende. Foto: Jesper Bech
Butikken er altid åbent. Og alt er gratis. Foto: Jesper Bech
Man ved aldrig, hvad der gemmer sig på hylderne. Og som enhver ægte krejler kan fortælle, så er det netop her, magien ligger i den slags steder. Foto: Jesper Bech
En printer. Funktionsdygtig må man formode, eftersom den forrige ejer har pakket den fint ind i plastikpose. Foto: Jesper Bech
Med hensyn til bøger og blade er der plads til forbedring i den nuværende konstruktion. Containeren er nemlig ret åben, så slagregn har det med at stå ind. Mange af forslagene i postkassen handlede da også om netop muligheden for at sætte et udhæng på containeren, der kunne beskytte mod regn. Foto: Jesper Bech
En mands skrammel kan være en anden mands skat. Foto: Jesper Bech
Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce