Annonce
Aarhus

Ny teknologi skal gøre Tivoli Frihedens søer mere appetitlige

Det er vandet i motorbådssøen i Tivoli Friheden, der skal gøres mere appetitlig med hjælp af nanobobler. Foto: Kim Haugaard
Den århusianske forsker Maria Lund Paulsen skal hjælpe parken med at få bugt med et årelangt problem.

AARHUS: Det gik ikke ubemærket hen, da den århusianske forker Maria Lund Paulsen fra Aarhus Universitet kunne fortælle, at hun havde en ambition om at gøre landets søer mere rene og indbydende end de fremstår i dag.

Med en ny teknologi kan hun ilte vandet i søerne med nanobobler, der gør, at ilten ikke stiger til vejrs så hurtigt, men i stedet bliver i vandet.

De første maskiner er ankommet til landet, og de første henvendelser er allerede dukket op. Kommuner har henvendt sig til den århusianske forsker, ligesom Tivoli Friheden i Aarhus har indgået et samarbejde med Maria for at få iltet og renset motorbådssøen i forlystelsesparken.

Annonce

- Vi har i mange år forsøgt at gøre noget ved vandet herude. Vi har to søer og et vandløb i parken, som vi har prøvet at få gjort noget ved. Vi har forsøgt med iltning af vandet på mere konventionel vis, ligesom vi har haft biologer tilknyttet herude, men det har ikke gjort det store, fortæller Tivoli Frihedens administrerede direktør, Henrik Ragborg Olesen.

Metan-gasser væltede op

Efter at have læst artiklen om den århusianske forskers nye projekt, valgte Frihedens tekniske chef Kasper Norup Sørensen at tage kontakt til Maria Lund Paulsen og nu er partnerne blevet enige om at lave en testperiode for at se om den nye teknologi kan læse forlystelsesparkens mangeårige udfordring.

Maria Lund Paulsen fra Aarhus Universitet og hendes mand Håkon Narjord, har en metode, der kan sikre klart vand, fisk og større dyreliv ved de danske søer. Foto: Privatfoto

- Det er en ny teknologi i Europa, men de har benyttet sig af den i USA i nogle af deres forlystelsesparker, siger Henrik Ragborg Olesen og fortsætter:

-Vi var nede og se på søen den anden dag og her tog Maria en pind og rodede rundt i bunden og det væltede op med metan-gasser og lugtede ikke særlig godt. Det vil vi gerne have ændret på. Vi vil gerne have vores søer og vandløb til at være langt mere appetitlige og indbydende, siger direktøren og tilføjer, at det ikke er selvstændige søer, der er i parken. De er alle forbundet til Aarhus Å.

Af samme grund har han haft kontakt til blandt andet Kongelunds-projektet for at se om udfordringen kan tages op på et større plan.

For Tivoli Friheden er det dog vigtigt, at man får styr på søer og vandløb. Vandet er nemlig tiltænkt en langt større rolle i parkens udseende og kommer til at spille en central rolle i fremtiden i forbindelse med opførelse af en stor scene i parken til efteråret.

- Det bliver en vigtig del af vores kommende projekt, så vi håber meget, at Maria kan hjælpe os med at få løst vores udfordringer med vandet, siger direktør Henrik Ragborg Olesen.

Annonce

Fire maskiner står klar

Ifølge den århusianske biolog, Maria Lund Paulsen, så har teknologien stor effekt og bliver brugt med stor succes i blandt andet Tokyo Bay til at ilte vandet.

Japanerne og amerikanerne er dem, der er længst fremme med den fremtidig måde at ilte vandet på. Et af de steder, hvor man har størst erfaring med teknologien er hos Solitude Lake Management i USA, som Maria Lund Paulsen og hendes mand også bruger som sparringspartner.

- Vi har fire maskiner, men kan hurtigt få fat i flere. Vi har to slags maskiner, som sende mellem fire og 10 liter luft ud i vandet. Den ene leverer 10 liter ilt i minuttet i vandet, hvilket betyder, at du kan få meget ilt ud i vandet, hvis du lader maskinen køre kontinuerligt, fortæller Maria Lund Paulsen, der selv blev opmærksom på den nye teknologi via youtube-videoer fra blandt andet Japan.

- Maskinerne fungerer på den måde, at vandet bliver suget op af maskinen og så kommer der nanobobler i vandet gennem maskinen, hvorefter vandet sendes tilbage i søen. I modsætning til andre metoder så bliver ilten i vandet. Den stiger ikke til vejrs, siger Maria Lund Paulsen og tilføjer, at der kan gives behandling i perioder, som gerne skal kunne ses på vandet.

Det er blandt andet det, der nu kommer til at ske i Tivoli Friheden, hvor man har lavet en aftale med den århusianske forsker for de næste tre måneder.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce