Annonce
Aarhus

Ny teknologi skal gøre Tivoli Frihedens søer mere appetitlige

Det er vandet i motorbådssøen i Tivoli Friheden, der skal gøres mere appetitlig med hjælp af nanobobler. Foto: Kim Haugaard
Den århusianske forsker Maria Lund Paulsen skal hjælpe parken med at få bugt med et årelangt problem.

AARHUS: Det gik ikke ubemærket hen, da den århusianske forker Maria Lund Paulsen fra Aarhus Universitet kunne fortælle, at hun havde en ambition om at gøre landets søer mere rene og indbydende end de fremstår i dag.

Med en ny teknologi kan hun ilte vandet i søerne med nanobobler, der gør, at ilten ikke stiger til vejrs så hurtigt, men i stedet bliver i vandet.

De første maskiner er ankommet til landet, og de første henvendelser er allerede dukket op. Kommuner har henvendt sig til den århusianske forsker, ligesom Tivoli Friheden i Aarhus har indgået et samarbejde med Maria for at få iltet og renset motorbådssøen i forlystelsesparken.

Annonce

- Vi har i mange år forsøgt at gøre noget ved vandet herude. Vi har to søer og et vandløb i parken, som vi har prøvet at få gjort noget ved. Vi har forsøgt med iltning af vandet på mere konventionel vis, ligesom vi har haft biologer tilknyttet herude, men det har ikke gjort det store, fortæller Tivoli Frihedens administrerede direktør, Henrik Ragborg Olesen.

Metan-gasser væltede op

Efter at have læst artiklen om den århusianske forskers nye projekt, valgte Frihedens tekniske chef Kasper Norup Sørensen at tage kontakt til Maria Lund Paulsen og nu er partnerne blevet enige om at lave en testperiode for at se om den nye teknologi kan læse forlystelsesparkens mangeårige udfordring.

Maria Lund Paulsen fra Aarhus Universitet og hendes mand Håkon Narjord, har en metode, der kan sikre klart vand, fisk og større dyreliv ved de danske søer. Foto: Privatfoto

- Det er en ny teknologi i Europa, men de har benyttet sig af den i USA i nogle af deres forlystelsesparker, siger Henrik Ragborg Olesen og fortsætter:

-Vi var nede og se på søen den anden dag og her tog Maria en pind og rodede rundt i bunden og det væltede op med metan-gasser og lugtede ikke særlig godt. Det vil vi gerne have ændret på. Vi vil gerne have vores søer og vandløb til at være langt mere appetitlige og indbydende, siger direktøren og tilføjer, at det ikke er selvstændige søer, der er i parken. De er alle forbundet til Aarhus Å.

Af samme grund har han haft kontakt til blandt andet Kongelunds-projektet for at se om udfordringen kan tages op på et større plan.

For Tivoli Friheden er det dog vigtigt, at man får styr på søer og vandløb. Vandet er nemlig tiltænkt en langt større rolle i parkens udseende og kommer til at spille en central rolle i fremtiden i forbindelse med opførelse af en stor scene i parken til efteråret.

- Det bliver en vigtig del af vores kommende projekt, så vi håber meget, at Maria kan hjælpe os med at få løst vores udfordringer med vandet, siger direktør Henrik Ragborg Olesen.

Annonce

Fire maskiner står klar

Ifølge den århusianske biolog, Maria Lund Paulsen, så har teknologien stor effekt og bliver brugt med stor succes i blandt andet Tokyo Bay til at ilte vandet.

Japanerne og amerikanerne er dem, der er længst fremme med den fremtidig måde at ilte vandet på. Et af de steder, hvor man har størst erfaring med teknologien er hos Solitude Lake Management i USA, som Maria Lund Paulsen og hendes mand også bruger som sparringspartner.

- Vi har fire maskiner, men kan hurtigt få fat i flere. Vi har to slags maskiner, som sende mellem fire og 10 liter luft ud i vandet. Den ene leverer 10 liter ilt i minuttet i vandet, hvilket betyder, at du kan få meget ilt ud i vandet, hvis du lader maskinen køre kontinuerligt, fortæller Maria Lund Paulsen, der selv blev opmærksom på den nye teknologi via youtube-videoer fra blandt andet Japan.

- Maskinerne fungerer på den måde, at vandet bliver suget op af maskinen og så kommer der nanobobler i vandet gennem maskinen, hvorefter vandet sendes tilbage i søen. I modsætning til andre metoder så bliver ilten i vandet. Den stiger ikke til vejrs, siger Maria Lund Paulsen og tilføjer, at der kan gives behandling i perioder, som gerne skal kunne ses på vandet.

Det er blandt andet det, der nu kommer til at ske i Tivoli Friheden, hvor man har lavet en aftale med den århusianske forsker for de næste tre måneder.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Debat

Tag med på en togtur, Gert Bjerregaard: Letbanen er ikke totalt forældet, men fremtiden for kollektiv trafik

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Annonce