Annonce
Livsstil

Ny uddannelse med fokus på bæredygtighed

I august 2019 begynder en ny HF-uddannelse til unge, hvis hjerte brænder for bæredygtighed. Pressefoto: HF & VUC Fyn

HF BITE er navnet på en ny toårig HF-uddannelse, som HF & VUC Fyn tilbyder fra august.

Bæredygtighed og socialt ansvar er nogle af nøgleordene i disse år, og derfor tilbyder HF & VUC Fyn nu en ny HF-uddannelse netop med fokus på bæredygtighed.

Uddannelsen har fået navnet HF BITE, som står for bæredygtighed, internationalisering, teknologi og etik. Målet er at tiltrække unge, der ønsker at involvere sig i samfundet både lokalt og globalt og som brænder for at skabe et bæredygtigt samfund.

Undervisningen tager udgangspunkt i FN's 17 verdensmål og målet er, at de unge opnår viden og kompetencer til at begå sig i en globaliseret og bæredygtig verden.

- Vi oplever stor interesse for arbejdet med bæredygtighed og verdensmålene, og nu har vi udviklet en helt ny uddannelse for dem, der har lyst til at fordybe sig i emnerne, udtaler Gitte Bruus Albrechtsen, der er afdelingsleder på HF &VUC Fyn, i en pressemeddelelse.

De 17 verdensmål handler blandt andet om at afskaffe fattigdom, sikre ansvarligt forbrug og produktion, bæredygtige byer og lokalsamfund samt ligestilling mellem kønnene.

Annonce

Store projekter

I løbet af uddannelsen, der varer to år, arbejder eleverne med fire store projekter, der griber fat i en aktuel problemstilling. Projekterne foregår i samarbejde med en virksomhed eller organisation.

HF-uddannelsen har alle de obligatoriske fag og er adgangsgivende til en lang række videregående uddannelser.

For at blive optaget på uddannelsen skal man opfylde de generelle krav til en toårig HF-uddannelse. Derudover bliver ansøgerne kaldt til en optagelsessamtale, hvor skolen vurderer studiekompetencer og motivation.

Første hold starter i august 2019, og undervisningen foregår i Odense. Ansøgningsfrist er senest 1. marts.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce