Annonce
Aarhus

Ny udstilling: Da englændere tog kapsejlads med til Aarhus

Kapsejlads på Aarhus Bugt, juli 1956. Foto: Børge VengeBillederne er en del af Den Gamle Bys udstilling ved folkefesten på havnen.

Den Gamle By fortæller historien under VM i sejlsport på Aarhus Havn.

AARHUS: VM i Sejlsport bliver afviklet på Aarhus Havn ved Aarhus Ø denne sommer, og Den Gamle By bidrager til folkefesten med en midlertidig udstilling i en 20 fods container på havnen.

Udstillingen er en visuel oplevelse med animationer, film og billeder om Aarhus Havns udvikling fra 1800 til 2020.

Havnen er et af Aarhus' bankende hjerter og har gennemgået en enorm udvikling og tranformation. Der er også billeder fra nogle af de mange kapsejladser på Aarhus Bugt fra 1866 til 1973. Billederne stammer alle fra Den Gamle Bys Billedarkiv, som rummer over 80.000 billeder fra Aarhus' historie.

Udstillingen er åben 3.-12. august daglig kl. 10-17 og tilrettelagt af museumsinspektør Christian Rasmussen.

Annonce

Udstillingen


  • Udstillingen er åben 3.-12. august
  • Der er åbent daglig kl. 10-17
  • Udstillingen er tilrettelagt af museumsinspektør Christian Rasmussen fra Den Gamle By.
Aarhus Bugt, 8. juni 1973. 1. sejlads ved det internationale danske drage- og solingmesterskab. Roland Schwartz, Østtyskland vandt i solingklassen og Børge Børresen, Danmark vandt i drageklassen. Foto: Jens-Kristian Søgaard

Den første i Aarhus

Danmarks første internationale kapsejlads fandt sted i Aarhus helt tilbage til 29. august 1866.

Fartøjer fra England, Danmark og Norge deltog. Svenskerne var også indbudt, men kom aldrig. Den danske kutter "Caroline" vandt foran den norske skonnert "Viking".

Engelske jernbaneingeniører var med til at arrangere. De tog kapsejlads med fra England og var med til at udbrede den i Danmark.

Tre englændere, brødrene Frederick James Rowan og Robert Rowan samt William Angel Scott, har en finger med i spillet omkring de tidlige århusianske kapsejladser. Alle tre var ansat ved det engelske entreprenørkonsortium Peto, Brassey and Betts, som anlagde de første jernbanestrækninger i Jylland.

Overingeniør Frederick James Rowan var medarrangør af kapsejladsen i Aarhus i 1866. Og det har muligvis medvirket til, at kapsejladsen blev international. Indtil da havde kapsejladser i Danmark kun været for både under dansk flag.

I 1867 var der igen international kapsejlads i Aarhus, og igen var englænderne med som både arrangører og deltagere. Men allerede året efter i 1868 må kun både under dansk flag deltage, og Dansk Forening for Lystsejlads er arrangør.

Aarhus Bugt, 29. juni 1934. Sejlernes Jyllandsuge. 70 både deltog. Foto: Aage Fredslund Andersen
Kapsejlads på Aarhus Bugt, 29. august 1866. Fra venstre: Dampskibet Pioneer (engelsk dommerbåd), Viking (engelsk), Princess (engelsk), Caroline (dansk), Rover (engelsk), Coquette (dansk), Viking (norsk), Vidar og Vigilant (passagerskibe). Kunstner: Carl Baagøe
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce