Annonce
Aarhus

Ny udstilling på Aros: Indtryk fra en kølig tid med enkelhed

Gruppen Superflex har dette antiracistiske budskab med. Det var en reaktion, de modtog på en plakat i København med teksten "Foreigners, please don't leave us alone with the Danes". Værket her hedder "Letter to Superflex". Foto: Axel Schütt

Aros Aarhus Kunstmuseum viser 80 eksempler på de seneste 15 års minimalistiske kunst. Se nogle af udstillingerne her.

Annonce

AARHUS: Danmark adskiller sig fra de andre nordiske lande ved at have nærmest gennemdesignede offentlige rum. Selv om arkitekternes projekter er forskellige, er der en høj grad af æstetik i det. Men sætter det også aftryk i for eksempel samtidskunsten?

Erlend Høyersten, direktør på kunstmuseet Aros, har stillet sig selv spørgsmålet allerede for nogle år siden. Nu har han skabt en udstilling, der tjekker samtidskunsten i Danmark, så her får vi syn for sagn.

47 kunstnere eller kunstnergrupper udstiller i alt 80 værker i "Cool, Calm and Collected", som er udstillingens titel. Den kan ses fra på lørdag og til og med 2. april 2018. 11 af værkerne er helt nye, andre er fundet rundt i landet. Tre er fra Aros' egen samling.

Det begynder allerede på græsset uden for museet. Der ligger et afskåret øre i voks. Det er en tro kopi af det øre, som hovedpersonen i David Lynch-filmen "Blue Velvet" opdager i græsset, og øret markerer begyndelsen på en fortælling.

Udstillingen viser, hvordan der er blevet arbejdet med form og æstetik blandt mange danske kunstnere de seneste 15 år. Valget af materialer, medier og tematikker er vidt forskelligt. Det er emnerne også.

- De går fra det okkulte, posthumane, samfundsdebatterende og videnskabelige til det psykologiske med inspiration fra andre dele af verden og tidligere kunstretninger som minimalisme, surrealisme og konceptkunst, siger museumsinspektør og kurator for udstillingen, Maria Kappel Blegvad.

Cool, Calm and Collected

Kunstmuseet Aros, Aarhus. Udstillingen "Cool, Calm and Collected". 47 danske kunstnere eller kunstgrupper udstiller i alt 80 værker. 11 er nye. Åbner lørdag 25. november. Kan ses til 2. april 2018.Se navnene på kunstnerne og mere på www.aros.dk

Peter Lands værk fra 2013 hedder "I'm NOT Here". Foto: Axel Schütt
Annonce

Spørg kunstnerne

Som noget nyt beder Aros museets gæster om at stille spørgsmål til kunstnerne. Der ligger kort, som spørgsmålene skrives på, og et af målene med det er at give kunstnerne en stærkere stemme, og samtidig får publikum en aktiv rolle i undersøgelsen af, hvad samtidskunsten betyder for os og vores tid.

Hver uge vælger museet ét eller flere af spørgsmålene og opsøger kunstneren, som skal svare. Det fører til en række korte film med de valgte kunstnere. De kan ses i udstillingen og på www.aros.dk/ccc.

Til udstillingen hører også et filmprogram, som vises i auditoriet på niveau 3. Der er videoværker af Jesper Just, Søren Thilo Funder, Amalie Smith, Simon Dybbroe Møller og Nanna Debois Buhl.

Performances kan også opleves. Det er med Sophie Dupont, Lilibeth Cuenca Rasmussen og Jeannette Ehlers samt performanceinstallationen "Justified Beliefs" af Christian Falsnaes, der gør udstillingens gæster til værkets egentlige hovedaktører.

Udstillingens titel "Cool, Calm and Collected" hentyder til, at værkerne er i ro, beherskede og i kontrol. De er ikke eksplosive.

- Det er punktnedslag, som viser de vigtigste tendenser fra de sidste 10-15 år, siger Maria Kappel Blegvad.

Aros fortæller om ny, stor udstiling, Cool, Calm and C,ollected med 47 kunstnere eller grupper, som er optaget af aktuelle problemstillinger. Foto: Axel Schütt
Elmgreen & Dragset har lavet denne guldudgave af "He" i 2012. Foto: Axel Schütt
Gruppen A Kassen har lavet dette værk "Lamppost". På den anden side af væggen får man fortsættelsen. Foto: Axel Schütt
Dette vejskilt blev sat op i Utrecht i Holland, da landet var gået ind i krigen i Afghanistan, så borgerne blev mindet om det. Værket er af Jens Haaning og fra 2003. Foto: Axel Schütt
Hesselholdt & Mejlvang har skabt "The Orient" ("I Østen Stiger Solen Op") i 2016. Foto: Axel Schütt
Ruth Campau har skabt "Blue Absorption" i 2007. Foto: Axel Schütt
Dette værk er skabt af Dan Vö 2011-2013. Det hedder "We the People". Foto: Axel Schütt
"The Industrial Revolution" hedder værket med de afrevne lemmer. Det er fra 2013, og kunstnerne er Nina Beier og Simon Dybbroe Møller. Foto: Axel Schütt
Leo Porsager er kunstneren bag "Celestial Body - Disrupted Nerve Fluid and Crossed Shock Wawes" fra 2011-2017. Foto: Axel Schütt
"Running towards the Sun" hedder John Kærners værk fra 2017. Foto: Axel Schütt
Et af de tre Aros-værker, som er med. Olafur Eliassons "Your condensation" fra 2013. Foto: Axel Schütt
"Sex-Shop"fra 2013 tilhører Aros. Kunstneren er Tal R. Foto: Axel Schütt
Tine Søndergaards værk "Guldnakke" er fra 2013. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce