Annonce
Erhverv

Ny udvikling: Topchef sigtet i Dan-Bunkering-sag

Bunker Holdings koncernchef Keld R. Demant har tidligere udtalt sig til avisen Danmark om de hårde anklager mod Middelfart-virksomheden. Nu er han selv sigtet i sagen, der handler om salg af flybrændstof til russiske bombefly over Syrien. Foto: Bunker Holding
Kæmpevirksomheden Bunker Holding og dens koncerndirektør Keld R. Demant er også sigtet i sagen om ulovligt salg af flybrændstof til Syrien

Sigtelser: Østre Landsret har mandag ophævet to af navneforbuddene i sagen om Middelfart-virksomheden Dan-Bunkering. Virksomheden har siden august været sigtet i en sag om overtrædelse af EU's forbud mod at sælge brændstof til brug i Syrien.

Det viser sig nu, at Dan-Bunkerings moderselskab, Bunker Holding, og den øverste koncernchef, Keld R. Demant, også er sigtet i sagen, der kan give fængsel i helt op til fire år.

Bunker Holding er med en omsætning på 70 milliarder kroner en af Danmarks største virksomheder, men er nu dybt involveret i den alvorlige sag om muligt salg af flybrændstof til russiske bombefly i strid med EU-sanktioner.

Sagen nyder stor politisk bevågenhed og har været oppe at vende på et samråd i Folketinget. Den efterforskes i øjeblikket på højt niveau af SØIK også kendt som bagmandspolitiet.

Annonce

Hemmeligt retsmøde

Alligevel har Bunker Holdings advokat, Jacob Skude Rasmussen, argumenteret for, at krænkelserne ved at få navnene på de sigtede offentliggjort langt overstiger offentlighedens krav på at vide, hvem der er involveret i sagen.

Det gav byretten i Odense ham ret i tilbage i september på et hemmeligt retsmøde, hvor pressen ikke havde mulighed for at forholde sig til navneforbuddet. Byretten har for længst erkendt, at dette var en fejl, og Jysk Fynske Medier og Danmarks Radio kærede omgående kendelsen om navneforbud til Østre Landsret.

Mandag lagde landsretten til gengæld vægt på, at Keld R. Demant allerede - blandt andet i avisen Danmark - har udtalt sig om sagen.

- Han er trådt offentligt frem og må acceptere pressens omtale af sigtelsen af Bunker Holding, hvor han er øverste chef, og af ham selv. Syrien-sagen har massiv offentlig interesse på rigtigt mange parametre, og det har også haft betydning for landsrettens kendelse i dag. Jeg ser dagens kendelse som en anerkendelse af mediernes legitime rolle med at dække sådan en sag tæt, siger Tyge Trier, advokat for Jysk Fynske Medier.

Nægter skyld

Foruden Bunker Holding, Dan-Bunkering og Keld R. Demant er yderligere en person sigtet i sagen, men denne person er fortsat beskyttet af navneforbud.

De er alle sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 110 c stk. 3, som kan straffes med bøde eller fængsel i op til fire måneder - og i særligt skærpende tilfælde op til fire års fængsel.

Sagen kom til offentlighedens kendskab, da DR i april på baggrund af amerikanske retsdokumenter, anonyme kilder og fortrolige oplysninger fra danske myndigheder kunne fortælle, at Dan-Bunkering med hovedsæde i Middelfart var involveret i en sag om jetbrændstof til russiske kampfly i Syrien.

Såvel Keld R. Demant som Bunker Holding-koncernens ejer, Torben Østergaard-Nielsen, har igennem hele forløbet afvist, at selskaberne har forbrudt sig mod EU-sanktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce