Annonce
Aarhus

Ny undersøgelse skal se nærmere på den kommunale top i skandalesagen

Efter voksende pres har rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S) i konsultation med en række partier i byrådet, besluttet at få lavet en supplerende undersøgelse, som skal afdække hvorvidt borgmester, rådmand, økonomichef og HR-chef har været vidende om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse.

Annonce

AARHUS: Sagen om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse under skandalechefen Claus Pedersens ledelse er langt fra forbi.

Aarhus Kommune modtog 24. marts en rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Youngs specialafdeling for afdækning af snyd og svindel - "Fraud Investigation & Dispute Services" - om den bortviste topchef og Center for Byens Anvendelse. En rapport, der på stort set på alle områder underbyggede og forstærkede Stiftens serie af artikler.

I kølvandet på rapporten har Gert Bjerregaard, Venstres politiske ordfører, foreslået, at sagen skulle undersøges yderligere, da han ikke mente, at revisionsundersøgelsen havde afdækket, hvad den øverste ledelse - herunder borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand Kristian Würtz - vidste om sagen.

Rådmand Kristian Würtz (S) giver nu efter for det voksende pres og meddelte onsdag aften, at han i konsultation med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkepartis byrådsgrupper har besluttet at bede Ernst & Young (EY) om en hurtig supplerende undersøgelse, der specifikt går på at afdække, hvorvidt Teknik og Miljøs rådmand, direktør, økonomichef og HR-chef har været vidende om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse inden november 2015.

Sagen om skandalechefen

En serie af artikler i Århus Stiftstidende startede i slutningen af oktober 2016 hele sagen om skandalechefen, Claus Pedersen.

Avisen kunne blandt andet afsløre, at Natur og Vejservice i en række tilfælde under Claus Pedersens ledelse havde undladt at sende million-indkøb og andre større opgaver i lovpligtigt udbud. Og at Claus Pedersen havde skaffet sponsorer til badmintonklubben Triton Aalborg, hvor han var bestyrelsesmedlem, blandt maskinhandlere med million-aftaler med kommunens Natur og Vejservice, hvor han selv var chef.

Avisen kunne også berette om, hvordan der i Claus Pedersens afdelinger herskede en frygt-kultur blandt de ansatte.

Da artiklerne begyndte at rulle i avisen, blev Claus Pedersen sendt hjem, og der blev rejst en personalesag mod ham. 7. november 2016 sluttede hans ansættelse i Aarhus Kommune med en fratrædelsesaftale.

24. marts kom en rapport fra revisionsfirmaet Ernst & Youngs specialafdeling for afdækning af snyd og svindel om den bortviste topchef, Claus Pedersen, og Center for Byens Anvendelse. En rapport, der på stort set alle områder underbyggede og forstærkede Stiftens serie af artikler.

13. april skrev Gert Bjerregaard, politisk ordfører for Venstre, et læserbrev, hvori han efterlyste en undersøgelse af, hvor meget borgmester, rådmand og den øvrige kommunale ledelse havde kendskab til, hvad der foregik i den fyrede topchefs afdeling.

19. april beslutter rådmand Kristian Würtz (S) i konsultation med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Det Konservative Folkepartis byrådsgrupper at bede Ernst & Young om en supplerende undersøgelse, der specifikt går på at afdække, hvorvidt Teknik og Miljøs rådmand, direktør, økonomichef og HR chef har været vidende om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse inden november 2015.

Undersøgelsen vil omfatte rådmændene Kristian Würtz og Bünyamin Simsek samt formand for Teknisk Udvalg Camilla Fabricius (rådmandsvikar for Kristian Würtz oktober-december 2016). Den vil også omfatte borgmester Jacob Bundsgaard. Hvis revisionsfirmaet finder anledning til det, kan kredsen af personer udvides.

- Jeg synes ikke, at der må være tvivl om, hvorvidt EY målrettet nok er blevet instrueret i at afdække et eventuelt kendskab i topledelsen i Teknik og Miljø til de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse. Derfor er jeg glad for, at jeg i samråd med en række af byrådets partier nu kan sætte gang i en supplerende undersøgelse, der skal sikre tilliden til den samlede undersøgelse af sagen, udtaler Kristian Würtz.

Beslutningen vækker tilfredshed i Venstre:

- Jeg er glad for, at vores pres munder ud i, at vi nu også får undersøgt sagen opad, så vi får et helt og fuldstændigt billede. Det er helt nødvendigt, for at vi kan få genskabt borgernes og erhvervslivets tillid til Aarhus Kommune, siger Gert Bjerregaard (V).

Udover den supplerende undersøgelse vil det også blive genovervejet, om der skal indføres en whistleblowerordning i Aarhus Kommune med henblik på at sikre alternative veje for at fremsætte kritik, udover de gængse via ledelses- og tillidsrepræsentantsystemet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce