x
Annonce
Østjylland

Nyanlagt skovvej spærret efter fund af asbestrester: - Vi ser med stor alvor på sagen

Indtil videre er de nyanlagte skovveje lukket, indtil det er afklaret, hvordan fyldet kan renses nu, hvor der er fundet asbestrester. Foto: Bollerup

Naturstyrelsen lukker de nyanlagte skovveje i Anebjerg, hvor en entreprenør har brugt usorteret bygningsaffald som fyld.

SKANDERBORG: Der er fundet asbestrester i dele af det byggemateriale, der ulovligt er brugt af en entreprenør til at etablere nye skovveje i Anebjerg Skov mellem Skanderborg og Stilling.

Naturstyrelsen ser med stor alvor på sagen og lukker skovvejene i forbindelse med oprydningen.

Den ulovlige brug af det usorterede byggeaffald blev opdaget af et medlem af Danmarks Naturfredningsforenings lokale afdeling i Skanderborg i pinsen. Første hverdag efter rykkede både Naturstyrelsen og Skanderborg Kommune, der er tilsynsmyndighed, ud for at besigtige vejene.

Det stod her straks klart, at der i strid med kontrakten er brugt materialer, som blandt andet indeholder forskellige former for plastik- og metalaffald og elkabler, til opbygning af de nye skovveje i forbindelse med skovrejsningen i Anebjerg.

Annonce

Bundsikring

Naturstyrelsen bruger ofte nedknust byggemateriale i form af beton og mursten som bundsikring i veje.

På den vis genbruges et ellers uanvendeligt materiale på hensigtsmæssig vis, og man sparer grus fra undergrunden.

Skovvejene bliver de fremtidige færdselsårer i skoven og skal derfor også kunne bære tunge køretøjer.

Naturstyrelsen har i forbindelse med etableringen af de nye veje stillet krav om, at der kun må bruges rene genbrugsmateriale af tegl og beton, der er screenet og renset for miljøfarlige stoffer.

Et medlem af Naturfredningsforeningen i Skanderborg opdagede skidtet i skovvejene i pinsen og slog alarm, blandt andet til Århus Stiftstidende. Foto: Bollerup

Tagplader med asbest

Naturstyrelsen er bygherre på sagen, og Skanderborg Kommune har som miljømyndighed ført tilsyn med den problematiske strækning. I den forbindelse er der nu også fundet rester af tagplader, som der er udtaget prøver af. Kommunen har nu meddelt, at der er fundet asbestrester i en af de to prøver.

Skanderborg kommune skal som miljømyndighed træffe afgørelse om, hvad der videre skal ske og herunder, hvordan oprensningen af vejstrækningen skal ske.

- Vi ser med stor alvor på sagen, og så snart vi har en afgørelse fra kommunen, vil Naturstyrelsen sikre, at entreprenøren påbegynder oprydningsarbejdet, så vi kan få en ren og sikker skovvej til glæde for brugerne af den nye skov, siger skovrider Søren Hald.

Indtil der foreligger en afgørelse er byggearbejdet standset, og vejrstrækningen er afspærret. Derudover vandes vejen for at forhindre, at materialet hvirvles op fra vejen.

Søren Hald siger til avisen, at Naturstyrelsen vil garantere, at der ikke er ulovlig affald i skovvejene, når oprydningen er afsluttet. Det er endnu uvist, om rensningen af fyldet skal ske på stedet, om affaldet skal køres væk og erstattes af andet. Eller om det kan køres væk og sorteres, så det sorterede bygningsaffald kan komme tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce