Annonce
Østjylland

Nyt i Horsens: Få 3500 kroner for at passe dit eget barn

I april afleverede en flok forældre med tilhørende børn 377 underskrifter til borgmesteren og udvalgsformanden med ønsket om at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Foto: Morten Pape
Efter flere måneders debat, underskriftindsamlinger og møder på rådhuset er det fra i dag muligt at få penge for at passe sine egne børn derhjemme.

Horsens: Torsdag blev børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune enige om at give forældre et tilskud på 3500 kroner om måneden for at passe deres egne børn hjemme i stedet for at sende dem af sted i institution. Tilbuddet gælder et år pr. barn og kan bruges, fra barnet er 26 uger - det tidspunkt, pasningsgarantien gælder fra - og indtil barnet er to år og 11 måneder.

Hos Venstre havde udvalgets to medlemmer inden mødet stillet forslag om, at tilbuddet skulle gælde, helt til barnet skal i skole. Det blev stemt ned, men alligevel stemte Venstre for forvaltningens forslag.

- Det gjorde vi, for så har vi mulighed for at få sat ordningen i gang med det samme. Men vi har nu bedt om at få vores ændringsforslag på dagsordenen til byrådet, siger Ole Dahl Kristensen (V).

Han håber så på at få udvidet ordningen i fremtiden.

- Vi har et megagodt dagtilbudssystem, men de få familier, som ønsker en anden løsning, skal have så gode muligheder som muligt.

Annonce
Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ændrer holdning, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det.

Lyttet til borgerne

Formanden for udvalget, Lone Ørsted (S), har ikke været den største tilhænger af et kommunalt tilskud til hjemmepasning, men hun er godt tilfreds med den nye ordning.

- Jeg synes, det er fint. Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ser andre muligheder, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det her.

Hun understreger dog, at muligheden for at gå hjemme ikke skal gælde børnehavebørnene.

- Det kan være godt med den nærhed og tilknytning hjemme indtil børnehavealderen. Det viser forskningen. Men så viser forskningen også, at barnet har brug for at komme ud i et større socialt miljø. Derfor vælger vi at holde fast i, at tilbuddet gælder de små.

Fremmer kønsskævhed

Som de eneste i udvalget stemte Enhedslisten nej til forslaget.

- Vi er tilhængere af et ligeligt fordelt arbejdsmarked, hvor både mænd og kvinder går på arbejde. Og det her fremmer en kønsskævhed. Jeg har kun hørt om én hjemmegående mand, og vi går ikke ind for, at kvinderne halter bagud. Vi vil gerne have ligestilling mellem kønnene. Og vi vil ikke have kvinderne tilbage til kødgryderne, lyder det fra Grethe Fyrstenberg (El).

Den nye ordning træder i kraft fra dags dato. Der er endnu hverken vejledning eller ansøgningsblanketter, men interesserede kan henvende sig til kommunens pladsanvisning.

Flere kommuner rundt om Horsens giver allerede tilskud til hjemmepasning. Og i Horsens har man valgt at følge Vejle-modellen, som giver 3500 kroner til forældrene. Forvaltningen anslår, at det kommer til at dreje sig om cirka 25 børn i Horsens.

- Med denne model bliver der ikke en ekstra udgift for kommunen. Dermed kan det sættes i gang med det samme. Og så revurderer vi tilbuddet om et år, lyder det fra Lone Ørsted.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce