Annonce
Østjylland

Nyt i Horsens: Få 3500 kroner for at passe dit eget barn

I april afleverede en flok forældre med tilhørende børn 377 underskrifter til borgmesteren og udvalgsformanden med ønsket om at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Foto: Morten Pape
Efter flere måneders debat, underskriftindsamlinger og møder på rådhuset er det fra i dag muligt at få penge for at passe sine egne børn derhjemme.

Horsens: Torsdag blev børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune enige om at give forældre et tilskud på 3500 kroner om måneden for at passe deres egne børn hjemme i stedet for at sende dem af sted i institution. Tilbuddet gælder et år pr. barn og kan bruges, fra barnet er 26 uger - det tidspunkt, pasningsgarantien gælder fra - og indtil barnet er to år og 11 måneder.

Hos Venstre havde udvalgets to medlemmer inden mødet stillet forslag om, at tilbuddet skulle gælde, helt til barnet skal i skole. Det blev stemt ned, men alligevel stemte Venstre for forvaltningens forslag.

- Det gjorde vi, for så har vi mulighed for at få sat ordningen i gang med det samme. Men vi har nu bedt om at få vores ændringsforslag på dagsordenen til byrådet, siger Ole Dahl Kristensen (V).

Han håber så på at få udvidet ordningen i fremtiden.

- Vi har et megagodt dagtilbudssystem, men de få familier, som ønsker en anden løsning, skal have så gode muligheder som muligt.

Annonce
Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ændrer holdning, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det.

Lyttet til borgerne

Formanden for udvalget, Lone Ørsted (S), har ikke været den største tilhænger af et kommunalt tilskud til hjemmepasning, men hun er godt tilfreds med den nye ordning.

- Jeg synes, det er fint. Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ser andre muligheder, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det her.

Hun understreger dog, at muligheden for at gå hjemme ikke skal gælde børnehavebørnene.

- Det kan være godt med den nærhed og tilknytning hjemme indtil børnehavealderen. Det viser forskningen. Men så viser forskningen også, at barnet har brug for at komme ud i et større socialt miljø. Derfor vælger vi at holde fast i, at tilbuddet gælder de små.

Fremmer kønsskævhed

Som de eneste i udvalget stemte Enhedslisten nej til forslaget.

- Vi er tilhængere af et ligeligt fordelt arbejdsmarked, hvor både mænd og kvinder går på arbejde. Og det her fremmer en kønsskævhed. Jeg har kun hørt om én hjemmegående mand, og vi går ikke ind for, at kvinderne halter bagud. Vi vil gerne have ligestilling mellem kønnene. Og vi vil ikke have kvinderne tilbage til kødgryderne, lyder det fra Grethe Fyrstenberg (El).

Den nye ordning træder i kraft fra dags dato. Der er endnu hverken vejledning eller ansøgningsblanketter, men interesserede kan henvende sig til kommunens pladsanvisning.

Flere kommuner rundt om Horsens giver allerede tilskud til hjemmepasning. Og i Horsens har man valgt at følge Vejle-modellen, som giver 3500 kroner til forældrene. Forvaltningen anslår, at det kommer til at dreje sig om cirka 25 børn i Horsens.

- Med denne model bliver der ikke en ekstra udgift for kommunen. Dermed kan det sættes i gang med det samme. Og så revurderer vi tilbuddet om et år, lyder det fra Lone Ørsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Liveblog fra pressemøde: Politiet fortæller om de to forladte børn

AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce