Annonce
Østjylland

Nyt i Horsens: Få 3500 kroner for at passe dit eget barn

I april afleverede en flok forældre med tilhørende børn 377 underskrifter til borgmesteren og udvalgsformanden med ønsket om at få ændret reglerne for hjemmepasning af egne børn i kommunen. Foto: Morten Pape
Efter flere måneders debat, underskriftindsamlinger og møder på rådhuset er det fra i dag muligt at få penge for at passe sine egne børn derhjemme.

Horsens: Torsdag blev børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune enige om at give forældre et tilskud på 3500 kroner om måneden for at passe deres egne børn hjemme i stedet for at sende dem af sted i institution. Tilbuddet gælder et år pr. barn og kan bruges, fra barnet er 26 uger - det tidspunkt, pasningsgarantien gælder fra - og indtil barnet er to år og 11 måneder.

Hos Venstre havde udvalgets to medlemmer inden mødet stillet forslag om, at tilbuddet skulle gælde, helt til barnet skal i skole. Det blev stemt ned, men alligevel stemte Venstre for forvaltningens forslag.

- Det gjorde vi, for så har vi mulighed for at få sat ordningen i gang med det samme. Men vi har nu bedt om at få vores ændringsforslag på dagsordenen til byrådet, siger Ole Dahl Kristensen (V).

Han håber så på at få udvidet ordningen i fremtiden.

- Vi har et megagodt dagtilbudssystem, men de få familier, som ønsker en anden løsning, skal have så gode muligheder som muligt.

Annonce
Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ændrer holdning, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det.

Lyttet til borgerne

Formanden for udvalget, Lone Ørsted (S), har ikke været den største tilhænger af et kommunalt tilskud til hjemmepasning, men hun er godt tilfreds med den nye ordning.

- Jeg synes, det er fint. Der har været et stort pres og et stort ønske om det her tilbud. Man bliver da påvirket og ser andre muligheder, når man får mange gode input og informationer. Og vi har valgt at lytte til borgerne og finde en mulighed for det her.

Hun understreger dog, at muligheden for at gå hjemme ikke skal gælde børnehavebørnene.

- Det kan være godt med den nærhed og tilknytning hjemme indtil børnehavealderen. Det viser forskningen. Men så viser forskningen også, at barnet har brug for at komme ud i et større socialt miljø. Derfor vælger vi at holde fast i, at tilbuddet gælder de små.

Fremmer kønsskævhed

Som de eneste i udvalget stemte Enhedslisten nej til forslaget.

- Vi er tilhængere af et ligeligt fordelt arbejdsmarked, hvor både mænd og kvinder går på arbejde. Og det her fremmer en kønsskævhed. Jeg har kun hørt om én hjemmegående mand, og vi går ikke ind for, at kvinderne halter bagud. Vi vil gerne have ligestilling mellem kønnene. Og vi vil ikke have kvinderne tilbage til kødgryderne, lyder det fra Grethe Fyrstenberg (El).

Den nye ordning træder i kraft fra dags dato. Der er endnu hverken vejledning eller ansøgningsblanketter, men interesserede kan henvende sig til kommunens pladsanvisning.

Flere kommuner rundt om Horsens giver allerede tilskud til hjemmepasning. Og i Horsens har man valgt at følge Vejle-modellen, som giver 3500 kroner til forældrene. Forvaltningen anslår, at det kommer til at dreje sig om cirka 25 børn i Horsens.

- Med denne model bliver der ikke en ekstra udgift for kommunen. Dermed kan det sættes i gang med det samme. Og så revurderer vi tilbuddet om et år, lyder det fra Lone Ørsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce