Annonce
Aarhus

Nybyggerne på Søren Frichs Vej

Byggekranerne arbejder på den gamle fragtmandscentral, hvor der om få år bor 2.500 mennesker. Intentionen er, at området bliver en integreret del af Åbyhøj, lyder det fra Morten Lykke, direktør i Innovater, der i år gør flere end 250 boliger og en Netto-butik færdig på området. Foto: Flemming Krogh

1. juni er der indflytning i de første 100 leje-lejligheder i Åbyen på den gamle fragtmandscentral på Søren Frichs Vej. Om få år er der her bygget boliger til omkring 2.500 mennesker.

AARHUS: Der er noget særligt ved at være først.

Det kan man godt mærke på Morten Lykke.

Han er administrerende direktør i Innovater, der 1. juni kan melde de første godt 100 boliger - og en dagligvarebutik - færdige som det allerførste trin i forvandlingen af fragtmandscentralen på Søren Frichs Vej til boligområdet Åbyen for omkring 2.500 mennesker.

Fra vinduet i en lejlighed på 4. sal er der masser af udkig ind over byen, fremhæver Morten Lykke. Foto: Flemming Krogh

Lejelejligheder

Det er den L-formede blok mod Frichs Vej med 102 primært 2-værelses lejligheder og en Netto-butik i stueplan, Morten Lykke meget snart kan melde færdig og klar til, at lejerne kan flytte ind.

- Vi regner med at starte udlejningen i løbet af marts, men allerede nu har vi mærket en stor interesse. Omkring 250 har via vores hjemmeside meldt sig som interesserede lejere, siger Morten Lykke, mens vi står på en altan på fjerde sal i den af de fire blokke mod Lokesvej, der er nået længst.

Allerede heroppe er udsigten ind mod byen imponerende.

Åbyen set fra luften. I baggrunden de gamle erhvervsbygninger mod Lokesvej, der også er på vej til at blive forvandlet til boliger. Foto: Åbyen.
Annonce

16 tagterrasser

De fire blokke, der mod Lokesvej trapper ned fra syv - otte etager til fire, bliver færdige etapevis fra august og frem til årsskiftet.

I alt kommer der her 164 lejligheder nogenlunde ligeligt fordelt på to-, tre- og fire-værelses. Lejelejligheder hele baduljen.

En to-værelses på 57 kvadratmeter kommer til at koste i omegnen af 6.500 om måneden.

Den pris rækker næppe for de 16 af lejlighederne, der får direkte udgang til en privat tagterrasse. Det er den trinvise nedtrapning mod Lokesvej, der gør tagterrasserne mulige.

Mit indtryk nu er, at Åbyborgerne synes, at det er fedt, at Fragtmandscentralen bliver forvandlet til et boligområde. Og det bliver rigtig godt, når det hele er færdigt.

Morten Lykke, direktør, Innovater
Annonce

Meget mere på vej

Fra tagene kan vi kigge ned over de to andre byggerier, der er med i første etape af omdannelsen af Fragtmandscentralen: Et hesteskoformet boligbyggeri med front mod Søren Frichs Vej og med omkring 175 lejligheder og et kollegiebyggeri med 200 boliger helt op mod Åbyvej. Begge steder er man først lige ved at komme op over jorden.

Mod Åbyvej og Lokesvej er der mere boligbyggeri på trapperne: To karreer med i alt små 200 lejligheder - hvoraf Innovater står for hovedparten.

Til den anden side står resterne af Fragtmandscentralen fortsat tilbage. Her er lokalplanen for anden etape af den store grund endnu ikke på plads.

- Vi har en aftale om, at vi i anden etape skal købe og bygge på grunden lige ved siden af Netto. Planen er mindre butikker i stueplan og derudover boliger. Det er her, der kan komme grønthandler, bager og frisør for eksempel, siger Morten Lykke og fortsætter:

- Og måske laver vi en basket-bane på taget.

Annonce

Daginstitution

Derudover kommer anden etape til at bestå af boliger - og en daginstitution. Omkring 150 af boligerne bliver almene.

- Måske kommer der også endnu en dagligvarebutik og en café, der kan være med til at skabe noget liv, siger Mogens Madsen, direktør i ÅF Transport, der ejer Fragtmandscentralen.

Han venter utålmodigt på at få lokalplanen på plads hos kommunen.

- Det har taget mega lang tid, siger han.

Annonce

En del af Åbyhøj

I dag bor der omkring 13.000 mennesker i Åbyhøj. Når Åbyen er færdig er der hægtet yderligere 2.500 på bydelen.

- Det er en stor udvidelse af Åbyhøj. Vores intention er at gøre området til en del af Åbyhøj - til et sted borgerne i Åbyhøj bruger. I starten, hvor der var tanker om at bygge højere her, var der modstand mod det, siger Morten Lykke og fortsætter:

- Mit indtryk nu er, at Åbyborgerne synes, at det er fedt, at Fragtmandscentralen bliver forvandlet til et boligområde. Og det bliver rigtig godt, når det hele er færdigt.

Byggeriet på Fragtmandscentralen er blot et af mange projekter på Søren Frichs Vej, der er på vej. Vi har samlet alle planerne langs vejen i et interaktivt kort, som du kan se her.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Annonce