Annonce
Aarhus

Nye beregninger: Det vil der ske med biltrafikken, hvis man gør bus og letbane gratis i Aarhus

De færreste bilister ville fortrække en mine, hvis busser og letbane blev gjort gratis at benytte. Til gengæld ville de, der allerede i dag bruger offentlig transport, køre endnu mere, og det ville også lokke en del cyklister og fodgængere. Foto: Jens Thaysen
Enhedslisten i Aarhus har spurgt forvaltningen, hvad det vil koste at gøre den kollektive trafik gratis. Nu er der svar.

AARHUS: Det er da klart, at ingen gider offentlig transport. Det er alt for dyrt.

Ja, det argument har de fleste nok hørt før.

Men hvad ville der egentlig ske, hvis man gjorde det helt gratis at stige på busserne i Aarhus - og letbanen med for den sags skyld?

Det spørgsmål har byrådsmedlem for Enhedslisten, Keld Hvalsø, stillet i en såkaldt 10-dages forespørgsel. Og nu er der kommet svar fra kommunens afdeling for Teknik og Miljø.

Mange har måske stillet sig selv spørgsmålet, hvad der ville ske, hvis den offentlige transport blev gratis at benytte. Svaret fra DTU lyder, at efterspørgslen på kollektiv transport ville stige med rundt regnet en tredjedel. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Annonce

500 mio. kroner dyrere

For det første, ville Aarhus Kommune skulle grave ualmindelig dybt i lommerne.

Indtægterne i bybusserne i Aarhus på cirka 280 millioner kroner årligt vil bortfalde og tilsvarende cirka 60-65 millioner kroner fra letbanen.

Samtidig vil det blive nødvendigt at øge antallet af afgange, fordi flere vil benytte sig af den kollektive transport, hvis den bliver gratis.

Samlet set ville Aarhus Kommune ende med en netto-merudgift om året i forhold til i dag på cirka en halv milliard kroner. Og det er endda et konservativt skøn, understreger Teknik og Miljø.

Annonce

Folk vil køre videre

Måske var det en pris, der var værd at betale, hvis man til gengæld fik ryddet de århusianske veje for personbiler med et fingerknips.

Intet tyder dog på, at det vil ske.

DTU har på baggrund af et udvalgsspørgsmål til Transportministeriet netop gennemført beregninger og vurderinger af effekten af gratis kollektiv trafik.

Her har DTU specifikt kigget på, hvad der ville ske, hvis den kollektive trafik alene blev gjort gratis i de fire største byer, herunder Aarhus.

Konklusionen er, at biltrafikken kun ville falde med sølle 1,3 procent.

Det er med andre ord ikke billetprisen, der får bilister til at vælge bilen frem for bussen.

Annonce

Lille miljøgevinst

Til gengæld ville nogle af de, der i dag cykler eller går, flytte over i den kollektive trafik.

Transporten via gang og cykel ville ifølge DTU blive reduceret med henholdsvis 15,1 og 12,4 procent.

Samtidig ville de, der allerede i dag benytter sig af offentlig transport, benytte det endnu mere, hvis det blev gratis. Den samlede transport med kollektiv transport i de fire største byer ville stige med næsten en tredjedel i forhold til i dag.

Det ville dog kun reducere den årlige CO2-udledning med 0,1 millioner ton, eftersom de nye passagerer næsten udelukkende ville bestå af fodgængere og cyklister.

Er man interesseret i at dykke dybere ned i svaret fra Teknik og Miljø, kan man se det her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

AGF For abonnenter

Er Stig Inge Bjørnebye den rigtige for AGF? Det vigtigste lige nu er, at klubben igen har fået en sportschef

Annonce