Annonce
Aarhus

Nye beviser: Blev Pernille myrdet?

Pernille Lind blev 14 år. Forældrene fandt hende hængt i entreen. Politiet efterforskede ikke sagen. Foto: Privat.

Nye beviser peger på, at »selvmord« på en dengang 14-årig pige fra Galten var camoufleret drab.

En 14-årig skolepige, der i 2006 blev fundet hængende i et lagen i Galten vest for Aarhus, blev med stor sandsynlighed offer for en udspekuleret drabsmand.

Både politi og retsmedicinere har fra første alarmopkald behandlet dødsfaldet som et oplagt selvmord, men en massiv mængde nye oplysninger frembragt af blandt andre B.T. peger nu på, at virkeligheden var en helt anden.

Døde af hjertestop

Pernille Oldenborg Lind døde af hjertestop udløst af et uheldigt, kortvarigt tryk på halsen. Det fastslår professor i retsmedicin og tidligere formand for Retslægerådet Jørn Simonsen på baggrund af materialet fra obduktionen i 2006.


Fænomenet kaldes vasovagalt chok og udløses efter blot seks sekunders tryk på bestemte reflekspunkter. Mens nogle besvimer, mister andre øjeblikkeligt livet.

Der kendes flere sager, hvor personer døde af vasovagalt chok i forbindelse med, at en anden har forsøgt at fastholde dem med et armgreb om halsen. Jørn Simonsen mener, det samme kan være sket for Pernille Oldenborg Lind.

»Jeg har en stærk mistanke om, at findestedet er iscenesat for at få et drab til at lige et selvmord,« siger den ansete amerikanske retsmediciner Howard Adelman, der har gennemgået sagens detaljer.

Annonce

De nye oplysninger rokker fundamentalt ved politiets konklusion om, at 14-årige Pernille Oldenborg Lind i et pludseligt anfald af depression viklede et lagen om halsen og hængte sig selv i entreen. Hendes familie har i snart fem år nægtet at tro på den version og har gentagne gange forsøgt at råbe myndighederne op. Både direkte og gennem medierne, men hver gang uden held.

Det er med hjælp fra dem og forfatteren til en bog om sagen, at B.T. efter et års research nu kan tegne et betydeligt anderledes billede af, hvad der afsluttede den 14-årige piges liv.

14-årige Pernille Oldenborg Lind blev fundet død i sit hjem Sankt Hans aften 2006. Hun havde et hvidt lagen viklet to gange om halsen med en enkel knude under hagen. Hun sad overskrævs på et trappegelænder med ansigtet opad, og lagenets anden ende var fæstnet til en repos, så det støttede den spinkle krop.

»Min datter har hængt sig,« sagde faderen til alarmcentralen, da han og moderen Annelise klokken 23.30 kom hjem fra en midsommerfest og mødte det frygtelige syn i entreen.

Konklusionen syntes ved første øjekast oplagt, og det kom til at påvirke en i bedste fald rystende mangelfuld efterforskning.

I 2006 faldt Sankt Hans aften på en fredag. Weekend-bemandingen på retsmedicinsk institut i Aarhus var lav, og da politiet allerede havde stemplet sagen som et selvmord, fik undersøgelsen af Pernille Oldenborg Linds lig lov at vente. Først efter fire dage blev obduktionen gennemført af en læge, som blot havde fem måneders erfaring på området.

»Dødsårsagen antages på basis af det i sagen oplyste (politirapporten, red.) og obduktionen at være kvælning ved hængning,« konkluderede hun i obduktionsrapporten, som B.T. er i besiddelse af.

Som bevis angav hun, at der var en blødning bag luftrøret, blod og væske i lungerne og såkaldt skumsvamp i luftvejene. Skumsvamp fremkommer, når en person kæmper kraftigt for at trække vejret. Sagen blev dermed lukket.

Men konklusionen er fuldstændig forkert. Pernille Oldenborg Lind døde ikke som beskrevet.

Det garanterer en af Danmarks absolut mest erfarne og respekterede retsmedicinere, som har gennemgået alle billeder og oplysninger fra undersøgelsen af liget.

Jørn Simonsen har været professor i retsmedicin i mere end 30 år og har i 15 år været formand for Retslægerådet, der er den højeste danske myndighed på området.

Han har personligt gennemført flere tusinde obduktioner og afviser kategorisk, at Pernille Oldenborg Lind døde, som den officielle rapport beskriver.

»Det passer ikke med hængning. Det passer ikke med nogen ting,« siger han.

Ét for et piller Jørn Simonsen den relativt uerfarne læges beviser for »kvælning ved hængning« fra hinanden: Blødningen ved luftrøret er så lille, at den ikke må tillægges betydning, blod og væske i lungerne kan betyde mange ting, og den beskrevne skumsvamp er formodentlig i virkeligheden forrådnelsesvæske, der skyldes at liget først blev obduceret efter fire dage.

Samtidig er der ingen af de mest normale tegn på kvælning ved hængning: Der er ingen mærker efter lagenet på halsen, og der er ingen blødninger i øjne, ører og mund.

»Jeg tror ikke på selvmordet. Det er for mærkeligt, og der er fravær af for mange ting (andre tegn på selvmord, red.),« konkluderer den højt respekterede professor, der i dag er pensioneret.

Jørn Simonsen bakkes op af sin amerikanske kollega Howard Adelman, som ligeledes har mere end 30 års erfaring som retsmediciner og har skrevet lærebøger om faget. Han er for nylig gået bort, men inden sin død nåede han på opfordring at gennemgå obduktionen af Pernille Oldenborg Lind.

I en skriftlig kommentar, der ledsager en 80 sider lang rapport, kritiserer han flere mangler ved den gennemførte obduktion. Han understreger, at der i teorien kan være tale om et selvmord, men når alle oplysninger sammenholdes, finder han det højest usandsynligt. I stedet mener han, at Pernille Oldenborg Lind kan være dræbt et andet sted for derefter at være blevet hængt op af gerningsmanden i et forsøg på at skjule forbrydelsen.

Et forsøg som i så fald indtil videre har været yderst vellykket.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce