Annonce
Debat

Nye Borgerlige: Lad familierne selv styre deres barselsorlov

""Nye Borgerlige deler også ønsket om at få et egentligt familieministerium. Familien er en central enhed i et sundt samfund, og vi har brug for at forbedre familiens vilkår på et bredt udvalg af områder. Det er vigtigere end at jagte en ’ligestilling’, der for længst er etableret i Danmark," skriver Henrik Ræder Clausen, byrådskandidat for Nye Borgerlige. Privatfoto

DEBAT: I sit indlæg om øremærket barsel (Stiften, 8. oktober) taler Mira Issa Bloch (Alternativet) for, at barselorlov i langt højrere grad tilrettelægges ud fra børnenes perspektiv. Det vil vi i Nye Borgerlige meget gerne medvirke til. At det kan give problemer med EU bekymrer os ikke, for os er familiers og børns vilkår vigtigere end stive EU-regler.

Mira Bloch stiller i sit indlæg det gode spørgsmål: ”Hvem er det reelt, barslen er til for?”. Det må naturligvis være det nyfødte barn, der lige har oplevet en dramatisk omvæltning i sit liv og har et stort behov for tryghed og nærvær. Hvordan det praktisk organiseres, styres bedst af familien selv, ikke af ideologisk dikteret lovgivning.

Nu er der et vigtigt element, som kun få nævner: Barselsorlov er tæt knyttet til barslen, at føde børn. Som bekendt er vi alle født af kvinder, så for langt de fleste familier vil det falde naturligt at lade moderen tage det meste af barselsorloven. Ni måneders nær tilknytning til moderen forsvinder ikke uden videre ved at blive født.

Annonce

Sagen er en god anledning til at sige til EU: ”Vi i Danmark ved bedre og står fast på vores suverænitet i familiepolitik.” Det kan der komme en EU-retssag ud af. Men forhåbentlig vil andre EU-lande give Danmark ret og følge vores eksempel. For familiens og børnenes skyld.

Henrik Ræder Clausen

I indlægget rejser Mira også spørgsmålet om, hvordan man håndterer ’medmødre’, og man kan bestemt finde andre familiemæssige situationer, der kræver en lidt speciel håndtering. Det problem kunne løses på en enkel og ubureaukratisk måde, nemlig ved at lade familien eller moderen disponere over barselsorloven. Så kan fordelingen, eventuelt til andre, aftales af familien uden indblanding fra statens side.

Nye Borgerlige deler også ønsket om at få et egentligt familieministerium. Familien er en central enhed i et sundt samfund, og vi har brug for at forbedre familiens vilkår på et bredt udvalg af områder. Det er vigtigere end at jagte en ’ligestilling’, der for længst er etableret i Danmark.

Ud over barselsorloven vil Nye Borgerlige også meget gerne give forældre bedre muligheder for at passe deres egne børn i de første, skabende år. Danmarks børn er det mest institutionaliserede i Europa, grundet vores evige jagt efter ”at være på arbejdsmarkedet”. Vuggestuepladser er dyre – ved at stille disse penge direkte til rådighed for familierne kan vi give ro til samvær og nærvær i familierne. Uden at det koster kommunekassen en krone ekstra.

Det er sørgeligt, at EU har stillet sig i vejen for at Danmark kan føre en fleksibel og familievenlig politik, til gavn for børnene. Sagen er en god anledning til at sige til EU: ”Vi i Danmark ved bedre og står fast på vores suverænitet i familiepolitik.” Det kan der komme en EU-retssag ud af. Men forhåbentlig vil andre EU-lande give Danmark ret og følge vores eksempel. For familiens og børnenes skyld.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Lærere på Søndervangskolen sender mistillidserklæring til egen ledelse: Bør sendes hjem fra skolen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: Radikale Venstre snød foran i køen: - Nu er jeg begyndt at filme jer, for jeg gider ikke høre på det længere

Kultur For abonnenter

Populær komiker er flyttet til Risskov: Optager ny 80'er-serie i Aarhus

Sport

Et gennembrud i denne sæson: Skanderborg Aarhus forlænger med ung stregspiller

Sport

Han havde egentlig sagt stop for fodbolden: Lørdag skal Malte Færge igen spille derby

Debat

Hvor langt vil Venstres Christian Budde gå, når det gælder frihed: Vi drømmer om at smide tøjet - må vi det?

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Debat

Mange børn og ingen pasning på Aarhus Ø: I politikere fejer bare banen for bygherrerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Fortsat mystik om skiltning på Kongevejen: Efter bøderegn kommer klagerne

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Annonce