Annonce
Østjylland

Nye ejere af Skærvad meldt til politiet

rystet. Museumsdirektør Brita Mosdal, her sammen med museumsinspektør Niels Axel Boas, er rystet over Norddjurs Kommunes behandling af byggesagen på Skærvad. Foto: Flemming Højer

Kulturarvsstyrelsen har grebet ind overfor ombygning, som den mener er ulovlig.

Kulturarvs­styrelsen har meldt de nye ejere af Skærvad Hovedgård, Bror og Lone Moldrup, til politiet for at have indledt en ulovlig ombygning af den fredede hovedbygning. Parret har ligeledes ifølge styrelsen spoleret det fredede haveanlæg og en voldgrav.

»Hovedgården indgår i ­regionplanen som et bevaringsværdigt kulturmiljø, og det betyder, at der ikke må foretages ændringer hverken af bygningerne udvendigt eller i de nære om­givelser. Men nu har de nye ejere ødelagt både hoved­bygningen og haven,« siger museumsdirektør Brita Mosdal, Djurslands Museum.

Oprindeligt søgte familien Moldrup om tilladelse til at rive hovedbygningen ned for at kunne opføre en ny. Men det gjorde både Djurslands Museum og Herregårdsmuseet på Gl. Estrup indsigelser imod med henvisning til regionplanen.

»Herefter gik de nye ejere blot igang med at bygge om, tilsyneladende uden at søge tilladelser. Da vi så henvendte os til kommunen for at få den til at kigge på sagen, lød svaret herfra, at en ombygning godt kunne finde sted i henhold til bygningsreglementet for småhuse. Men det er altså helt hen i vejret,« ­siger en rasende Brita Mosdal.

Museumsinspektør Niels Axel Boas, Djurslands Museum, har foretaget en kortlægning af de overgreb mod bygningen og omgivelserne, som museet mener har fundet sted, og en dokumetation med bl.a. fotos er herefter forelagt Kulturarvsstyrelsen, som på denne baggrund har besluttet at melde ejerne til politiet.

Hovedbygningen er under ombygningen bl.a. blevet bygget en meter højere, ligesom den er blevet forsynet med otte kviste til gårdsiden og 10 kviste til havesiden. De igangværende ombygninger er blevet standset i forbindelse med politianmeldelsen.

Skærvad Hovedgård har gennem flere år været anvendt til landboferie for ­turister af de tidligere ejere, Anna og Søren Bøystrup, der gennem alle årene har sat en ære i at værne om ­bygningernes oprindelige udseende.

Haven. Voldgraven er blevet gravet op og materialet herfra placeret i det fredede havemiljø. Foto: Flemming Højer
Bevaringsværdigt. Skærvad Hovedgård indgår i regionsplanen som et bevaringsværdigt herregårdsmiljø. Arkivfoto: Flemming Højer
kviste. Til havesiden er hovedbygningen nu forsynet med 10 kviste. Oprindeligt var der ingen. Foto: Flemming Højer

Skærvad

Skærvad omtales første gang i 1385, og året efter overgav ejerne gården til dronning Margrethe den I.
Efterfølgende skiftede gården ejer utallige gange og gik i arv blandt store godsejere både i senmiddelalderen, renæssancen og i senere tider.
De nuværende bygninger er opført i slutningen af 1700-tallet af Jørgen Scheel. Hovedhuset er i bindingsværk med kamtakkede gavle og en gennemgående frontispice.
Karakteristisk er den store kørelade i bindingsværk, der ligger helt ud til vejen.
Gobelin af det tidligere slot - Skærvad - kan ses på Herregårdsmuseet Gl. Estrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

AGF

Podcast: John Stampe og rejsen til Honduras

Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Kronik

Kronik: Europas fremtid - who cares?

AGF For abonnenter

Bagkanten: AGF kunne snildt have siddet tungere på den tredjeplads

Annonce