Annonce
Byudvikling

Nye etageboliger og dagligvarebutik kan være på vej over for Viby Centret

Sådan kan byggeriet komme til at se ud fra Viby Ringvej, hvis planerne realiseres. Illustration: Arkitema Architects
Den store parkeringsplads langs Viby Ringvej lige over for Viby Centret kan blive omdannet til et nyt boligområde med etagebyggeri i op til fem etager og en dagligvarebutik i stueetagen.

AARHUS: I dag ligger der en stor parkeringsplads, men i fremtiden kan to nye boligbyggerier skyde op på arealet mellem Q8-tanken og McDonalds med Viby Ringvej på den ene side og Vestergårdsvej på den anden.

Det skriver det hyperlokale medie Viby-StavtrupLIV.

En ny lokalplan for det cirka 4.500 kvadratmeter store område er nemlig ved at blive udarbejdet, og ejendomsselskabet Innovator har siden 2016 været i gang med at planlægge, hvad der skal bygges.

Annonce

Projektet er stadig på et tidligt stadie, og meget kan nå at ændre sig endnu, men lige nu planlægges der to nye bebyggelser i 3-5 etager ud mod Viby Ringvej med en dagligvarebutik i stueetagen. De nye bygninger skal til sammen rumme cirka 66 lejligheder.

Bagved de planlagte nye bebyggelser langs Viby Ringvej ligger lejlighedskomplekset på Vestergårdsvej 16, som skal indtænkes i det nye område.

Men boligerne på Vestergårdsvej, som pt. er lejet ud, skal ikke renoveres.

- Facaden på den eksisterende bygning får nok en tur, så det spiller sammen med det nye, men som udgangspunkt skal der ikke gøres noget ved selve boligerne, fortæller udviklingschef i Innovator, Andreas Bagunck.

Det er området markeret med rødt, der skal udvikles på. Illustration: Google, Kristine Dam Johansen

I lejlighedskomplekset ligger der i dag en gammel Fakta-butik, som står tom.

- Planen er at udvide den gamle Fakta-butik der, hvor det grønne areal er i dag. Det bliver så til en ny dagligvarebutik. De eksisterende boliger i bygningen bliver liggende ovenpå, siger Andreas Bagunck.

Små lejligheder til singler og studerende

Den ene af de to nye bygninger, som planlægges ud mod Viby Ringvej, kaldes Længehuset og skal efter planen rumme cirka 50 små lejligheder på mellem 30 og 50 kvadratmeter.

- Med den størrelse in mente bliver det nok primært singler og studerende, som synes, at de lejligheder er interessante, siger Andreas Bagunck.

Lokalplan Vestergårdsvej Viby ringvej

Mellem Længehuset og den eksisterende lejlighedsbygning på Vestergårdsvej 16 er det idéen at skabe såkaldte hævede gårdrum, altså opholdsarealer på første sal oven på dagligvarebutikken.

Lokalplan Vestergårdsvej Viby Ringvej
Annonce

Boliger i fem etager

Ud til Viby Ringvej længst oppe mod Q8-tanken planlægges der et såkaldt Hjørnehus i fem etager med overdækkede parkeringspladser i stueetagen og fire etager ovenpå med lejligheder på mellem 50 og 125 kvadratmeter.

- Tanken med bygningen er at markere et hjørne ud mod ringvejen, fortæller Andreas Bagunck.

Helhedsplanen ”Bedre by i Viby”, som blev vedtaget i 2021 og udstikker den overordnede retning for Vibys udvikling, giver mulighed for at bygge i 4-6 etager på netop den strækning langs Viby Ringvej, selv om helhedsplanen generelt anbefaler byggeri i 3-4 etager i Viby.

- Ligesom ved Viby Centret er det et af de områder, hvor helhedsplanen giver mulighed for at bygge højere, fordi der ikke er villagrunde i nærheden, siger Andreas Bagunck.

De to planlagte bygninger Hjørnehuset og Længehuset skal efter planen forbindes af en gangbro. På begge bygninger er der tanke om at lave fælles tagterrasser med drivhuse.

Viby Ringvej er jo en meget befærdet vej. Hvordan vil I gøre de arealer til et rart sted at opholde sig?

- Længehuset fungerer som støjskærm for det opholdsareal, der er mellem den nye og den eksisterende bygning på Vestergårdsvej. På tagterrasserne laver vi støjskærme, og så integrerer vi drivhusene som en del af støjskærmsløsningen, siger Andreas Bagunck.

Annonce

Parkeringspladser og trafik

Til bygningerne og den nye dagligvarebutik planlægges der lige nu 75 parkeringspladser. P-pladserne bliver tilgængelige for beboerne og dem, der skal købe ind. Men er det nok?

- Der er en parkeringsnorm, vi skal opfylde, når der både er boliger og dagligvarebutik, siger Andreas Bagunck.

- Men der har også været et ønske om ikke bare at lave ren parkering ud mod ringvejen, men også nogle opholdsarealer, grønne bede og træer, siger han.

Hvordan vil I håndtere den trafik, der kommer til området, når man laver nye boliger og en dagligvarebutik?

- I dag er der flere parkeringspladser, som benyttes til langtidsparkering, så det er også i dag et trafikalt område. Derudover har der tidligere ligget en dagligvarebutik i mange år, og de boliger, vi planlægger, er i en størrelse, hvor det typisk ikke vil være alle beboere, der har bil. Så i forhold til, hvordan området benyttes i dag, tror jeg ikke, at der bliver en væsentlig forskel, siger Andreas Bagunck.

Før det planlagte boligområde kan blive en realitet, skal der vedtages en ny lokalplan for området. Aarhus Kommune er sammen med bygherre, rådgiver og en konsulent i gang med at rette lokalplanforslaget til.

- Vi forventer, at vi er færdige med det i løbet af foråret, hvorefter byrådet skal godkende lokalplanforslaget til offentlig høring, som forventeligt vil foregå hen over sommeren med start først juni, fortæller byplanarkitekt i Aarhus Kommune, Mia Juhl Kyhn.

Kommunen arbejder på at få lokalplanen vedtaget sidst på året.

Artiklen er tidligere blevet bragt i Viby-StavtrupLIV, der er et nyhedsbrevsmedie som udkommer ugentligt med artikler om Viby og Stavtrup, og som du kan tilmelde dig på viby-stavtrupliv.dk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Annonce