Aarhus går snart i gang med at forberede nye etaper af sporvognens genkomst.
Endnu mens Aarhus venter på et svar fra transportministeren og Folketingets partier, om de vil dække statens andel af en stor merudgift på 600-700 mio. kr. på første etape af letbanen, går rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), i gang med at forberede nye letbaneetaper.
»Til sommer går vi i gang med at udarbejde en ny trafikplan for Aarhus midtby, som indeholder nye letbanestrækninger til Aarhus Ø på havnen, fra midtbyen og Park Allé til Gellerup i Brabrand, samt en anden linje til Favrskov,« fortæller Kristian Würtz.
Kommunen har endnu ikke nogen aftale med staten og regionen om finansieringen af disse nye etaper, på samme måde som man havde med de budgetterede udgifter til første etape. Men både rådmand, borgmester og hele byrådet forventer åbenlyst, at staten også vil være partner på halvdelen af de nye etaper.
Byrådet har selv gjort sit forarbejde ved i budgetforliget for 2014 at have afsat penge fra anlægspuljen til kommunens andel af nye etaper i årene 2018-23. Man forventer dog også at skulle ud og låne til investeringen, der bliver på mindst 1,2 mia. kr, hvoraf forventet halvdelen af beløbet skal findes af kommunen.
De tre linjer, der nu kridtes op, er følgende:
Lisbjerg Skole til Hinnerup i Favrskov Kommune. Anslået pris: 503 mio. kr. Strækningen skal tilbyde et alternativ til bilkørsel på Søftenvejen og Randersvej, der er stærkt belastede af trafik. Desuden skal det undersøges, om der kan laves et parkér- og rejs-anlæg, hvor letbanen skal krydse motorvej E45.
Aarhus Ø til Nørreport. Anslået pris. 95 mio. kr. Dette er en dobbeltsporet letbane ud til den nye havnebydel.
Banegraven-Brabrand. Anslået pris: 623 mio. kr. En letbane over Hasle til City Vest i Brabrand ventes at skulle betjene et område med rigtig mange beboere og vil være med til at give helhedsplanen for Gellerup et løft.
Desuden vil Teknik og Miljø undersøge muligheden for at forlænge denne strækning helt ud til den gamle Brabrand Station. Også her kan man forestille sig et parkér og rejs-anlæg. Hvis strækningen skal forlænges til Brabrand Station, vil det koste yderligere 672 mio. kr., hvoraf staten også forudsættes at bidrage til halvdelen.
Forberedelserne starter som sagt denne sommer og går bl.a. ud på, at der skal laves VVM-undersøgelser (Vurdering af Virkning på Miljøet, red.) på de nye strækninger.
»Det er et kolossalt planlægningsarbejde, vi skal have i gang. Men det er nu, vi tager skridtet fra, at letbanen er en streg i kommuneplanen til en konkret plan,« siger Kristian Würtz.
Visionen for letbanesystemet er, at der senere kommer etaper til Hasselager, Lisbjerg-Trige, Lisbjerg-Randers, Hinnerup-Hadsten, Skejby-Vejlby og Brabrand-Galten-Silkeborg.