Annonce
Aarhus

Nye etaper af letbanen er i støbeskeen

Aarhus går snart i gang med at forberede nye etaper af sporvognens genkomst.

Endnu mens Aarhus venter på et svar fra transportministeren og Folketingets partier, om de vil dække statens andel af en stor merudgift på 600-700 mio. kr. på første etape af letbanen, går rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), i gang med at forberede nye letbaneetaper.

»Til sommer går vi i gang med at udarbejde en ny trafikplan for Aarhus midtby, som indeholder nye letbanestrækninger til Aarhus Ø på havnen, fra midtbyen og Park Allé til Gellerup i Brabrand, samt en anden linje til Favrskov,« fortæller Kristian Würtz.

Kommunen har endnu ikke nogen aftale med staten og regionen om finansieringen af disse nye etaper, på samme måde som man havde med de budgetterede udgifter til første etape. Men både rådmand, borgmester og hele byrådet forventer åbenlyst, at staten også vil være partner på halvdelen af de nye etaper.

Annonce

Byrådet har selv gjort sit forarbejde ved i budgetforliget for 2014 at have afsat penge fra anlægspuljen til kommunens andel af nye etaper i årene 2018-23. Man forventer dog også at skulle ud og låne til investeringen, der bliver på mindst 1,2 mia. kr, hvoraf forventet halvdelen af beløbet skal findes af kommunen.

De tre linjer, der nu kridtes op, er følgende:

Lisbjerg Skole til Hinnerup i Favrskov Kommune. Anslået pris: 503 mio. kr. Strækningen skal tilbyde et alternativ til bilkørsel på Søftenvejen og Randersvej, der er stærkt belastede af trafik. Desuden skal det undersøges, om der kan laves et parkér- og rejs-anlæg, hvor letbanen skal krydse motorvej E45.

Aarhus Ø til Nørreport. Anslået pris. 95 mio. kr. Dette er en dobbeltsporet letbane ud til den nye havnebydel.

Banegraven-Brabrand. Anslået pris: 623 mio. kr. En letbane over Hasle til City Vest i Brabrand ventes at skulle betjene et område med rigtig mange beboere og vil være med til at give helhedsplanen for Gellerup et løft.

Desuden vil Teknik og Miljø undersøge muligheden for at forlænge denne strækning helt ud til den gamle Brabrand Station. Også her kan man forestille sig et parkér og rejs-anlæg. Hvis strækningen skal forlænges til Brabrand Station, vil det koste yderligere 672 mio. kr., hvoraf staten også forudsættes at bidrage til halvdelen.

Forberedelserne starter som sagt denne sommer og går bl.a. ud på, at der skal laves VVM-undersøgelser (Vurdering af Virkning på Miljøet, red.) på de nye strækninger.

»Det er et kolossalt planlægningsarbejde, vi skal have i gang. Men det er nu, vi tager skridtet fra, at letbanen er en streg i kommuneplanen til en konkret plan,« siger Kristian Würtz.

Visionen for letbanesystemet er, at der senere kommer etaper til Hasselager, Lisbjerg-Trige, Lisbjerg-Randers, Hinnerup-Hadsten, Skejby-Vejlby og Brabrand-Galten-Silkeborg.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Aarhus

Efter amputationsskandalen: Fyret koncerndirektør afløses midlertidigt af to personer fra egne rækker

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce