Annonce
Østjylland

Nye faciliteter på Klovenhøj Centret: Politikere vil samle demensindsatsen i Brædstrup

I april blev det første spadestik taget til 12 nye demensboliger på plejehjemmet Klovenhøj i Brædstrup. Arkivfoto: Morten Pape
Opførelsen af 12 nye demensboliger er i fuld gang på Klovenhøj Centret, og med udvidelserne planlægger velfærds- og sundhedsudvalget at samle en større del af kommunens demensindsats i Brædstrup. Det betyder, at Åpark Centrets demenstilbud skal flyttes.

Brædstrup: I april blev der ved Klovenhøj Centret i Brædstrup taget første spadestik til de 12 første af i alt 60 nye demensboliger i Horsens Kommune.

I samme ombæring har plejetilbuddet i Brædstrup fået en indvendig renovering, og byrådets udvalg for velfærd og sundhed arbejder nu på at samle en større del af kommunens demensindsats på Klovenhøj Centret, for at flere kan få gavn af de tidssvarende faciliteter.

- Det bliver naturligvis billigere med et større, samlet tilbud, og så er faciliteterne på Klovenhøj Centret betydeligt bedre. Det kommer til at øge levestandarden for beboerne, siger formand for velfærds- og sundhedsudvalget Ellen T. Schmidt (S).

Klovenhøj Centret rummede i forvejen 26 demensboliger samt to aflastningspladser, og med udvidelsen - en tilbygning til de eksisterende bygninger - får tilbuddets beboere blandt andet en lukket gårdhave, hvor de kan færdes sikkert og trygt.

Annonce

Der er blevet holdt møde med pårørende og personale. I det omfang, det er muligt, bliver de demente flyttet sammen med personalet, så det fortsat er kendte ansigter, de møder og er trygge ved.

Ellen T. Schmidt (S), formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget i Horsens Kommune

Åpark Centret omlægges til ældreboliger

På et møde i velfærds- og sundhedsudvalget blev det desuden drøftet, at borgere og personale tilknyttet de 13 demensboliger i Åpark Centret skal tilbydes at flytte med ind i de nye faciliteter på Klovenhøj Centret.

Åpark Centrets demensboliger omlægges dermed til ældreboliger - som centret i forvejen har 40 af.

- Der er blevet holdt møde med pårørende og personale. I det omfang, det er muligt, bliver de demente flyttet sammen med personalet, så det fortsat er kendte ansigter, de møder og er trygge ved, siger Ellen T. Schmidt.

I forbindelse med udvalgets forslag har vurderingen været, at faciliteterne på Åpark Centret ikke lever tilstrækkeligt op til de demensramte borgeres støttebehov. Blandt andet blev det fremhævet, at plejecentret lå på 1. sal, ikke havde adgang til beskyttede udearealer, og at fællesarealerne ikke er tidssvarende.

Byggeriet på Klovenhøj Centret forventes at kunne blive taget i brug fra 1. marts 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce