Annonce
Byudvikling

Nye, farvestrålende blomsterbede er ikke kun til pynt: Gemmer på en schweizerkniv af gode funktioner

Her er vi på Carl Plougs Vej i Åbyhøj, der er en af de veje, som har fået anlagt blomstrende regnvandsbede, som insekter - og børn - kan gå på opdagelse i. Foto: Jesper Bech Pedersen
De er skønne at se på, de passer sig selv, og så er de både gode for dyrelivet, miljøet og trafiksikkerheden. Nye regnvandsbede virker som en genial tilføjelse til bybilledet.

ÅBYHØJ: Flere steder i Aarhus er der begyndt at skyde farvestrålende blomsterbede op i villakvartererne.

Små, er de. Ikke meget større end en parkeringsbås. Men samtidig er de en del af det største anlægsarbejde, der er igangsat i nyere tid i Aarhus. Så omfattende er kloakseparering af spildevand og regnvand, at arbejdet først ventes afsluttet i 2085.


Annonce

Tanken er, at når vi alligevel skal ud at grave vejen op så kan vi lige så godt samtidig prøve at skabe en merværdi, for de, der bor der.

Vibeke Bundesen, projektchef ved Aarhus Vand


Regnvandsbedene her på billederne er dog et af de konkrete resultater af arbejdet, man allerede nu kan tage at føle på.

De er skabt i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Aarhus Vand, forklarer projektleder Vibeke Bundesen, der er projektchef ved Aarhus Vand.

- Tanken er, at når vi alligevel skal ud at grave vejen op, så kan vi lige så godt samtidig prøve at skabe en merværdi, for de, der bor der, forklarer hun.

Smukke og funktionelle

Det er lykkedes at tænke ikke så få gode funktioner ind i de nye vejbede.

Ved kraftig regn fungerer de som små reservoirer, der kan holde en del af vandet tilbage og lette trykket på kloaksystemet.

I tilfælde af kraftig regn kan vandet løbe ind i den ene ende, hvorefter bedet optager så meget vand, det kan. Det forsinker noget af vandet og giver kloakken bedre tid til at lede vandmasserne bort. I princippet er det samme princip som de mange nye regnvandsbassiner (søer), der også bliver anlagt i disse år - blot i miniskala. Foto: Jesper Bech Pedersen

Samtidig foretages der ved hjælp af en blanding af sand og muld en filtrering, hvor olie- og dækrester fra vejen bliver filtreret fra og med tiden nedbrudt.

Derudover hjælper bedene med at holde bilernes hastighed nede på samme måde som et helleanlæg.

Kloakrør herfra og til Istanbul: Arbejdet tager en menneskealder

  • Aarhus Kommune er i fuld gang med at separere regnvand fra spildevand. Men det er et stort arbejde.
  • Under asfalten ligger der 2.820 kilometer kloakledning. Det er tre kilometer længere, end der er fra Aarhus til Istanbul i Tyrkiet. Af samme årsag ventes arbejdet først afsluttet i 2085.
  • Baggrunden for det store projekt er, at der falder mere regn end tidligere som følge af klimaforandringerne. Og endnu mere ventes fremover.
  • De nuværende rør er for små til at aftage de store regnmængder, og det øger risikoen for oversvømmede kældre såvel som overløb, hvor urenset spildevand følger med regnvandet direkte ud i søer og hav.
  • I fremtiden er det derfor kun decideret spildevand, som skal forbi rensningsanlæggene. Regnvand ledes ud i vandløb og derfra til havet.
  • Konkret bliver de gamle kloakrør skiftet ud med et stort rør til regnvand og et mindre til spildevand. Arbejdet rækker også ind på private parcelhusgrunde, hvor tagvandet skal ledes i regnvandskloakken.

Og så fungerer de ikke mindst som en håndsrækning til biodiversiteten. De små pletter af grønt er fyldt med spændende blomster for bier og andre insekter at gå på opdagelse i.

Om foråret skyder løg frem fra jorden og bliver til tulipaner. Når de er afblomstret, rejser blomstrende stauder sig i et festligt farvespil resten af sommeren.

- Der er valgt planter, som kommer af sig selv år efter år, og som blomstrer hele sommeren igennem og lukker til, så man ikke skal gå og luge. Meningen er, at det mere eller mindre skal kunne passe sig selv, forklarer Vibeke Bundesen.

Annonce

Byblomster som forretningsmodel

Det er firmaet Byblomst med adresse i Horsens, der har stået for at projektere og udvælge planter til bedene.

Firmaet blev startet i 2018 og er seneste skud på et tre generationer gammelt familiegartneri, hvor direktør Mette Bue Lorentzen har valgt at satse på en niche, der kan kaldes urban diversitet.

Mette Bue Lorentzen, direktør i Byblomst, foran et af bedene i Åbyhøj. I hvert af bedene står der et skilt, hvor forbipasserende kan læse, hvilke arter, der vokser i bedene. Pressefoto

- Vi har specialiseret os i at være plantenørder, der bidrager med biodiversitet og farver til de ellers lidt grå projekter, der traditionelt bliver lavet af forsyninger og kommuner, forklarer Mette Bue Lorentzen.

Siden starten for tre år siden har Byblomst installeret omkring 100 specialprojekterede staudebede til bynære og vejnære i 50 forskellige danske kommuner.

Ud over regnvandsbede kan det eksempelvis også være blomstrende midterrabatter eller rundkørsler.

Annonce

Flere på vej

I Åbyhøj, hvor billederne her er taget, er der indtil videre anlagt 36 vejbede i løbet af 2019 og 2020.

Derudover er der lavet ni vejbede i Viby, og så er der også skabt en række lignende grønne løsninger i området omkring Risvang Alle.

- Nogle steder er der ikke rigtig plads, og jo længere ind mod midtbyen vi kommer, desto sværere bliver det at lave den slags ting. Men tanken er, at vi laver det de steder, hvor det passer ind, efterhånden som vi kommer frem med regnvandssepareringen, fortæller Vibeke Bundesen.

Ifølge Vibeke Bundesen har der været enkelte borgere, som har været misfornøjede med, at de nye bede stjæler deres foretrukne parkeringsplads, men langt de fleste har taget godt imod den blomstrende forskønning af villavejene. Foto: Jesper Bech Pedersen

Dermed ikke sagt, at de blomstrende regnvandsbede nødvendigvis vil blive udbredt over hele kommunen.

- Det er jo et projekt, som strækker sig mange årtier frem, og jeg kan ikke love, om vi stadig laver de her løsninger om 10 år. Til den tid kan det være, nogen har fundet på noget, som er endnu smartere, siger Vibeke Bundesen.

Men de bede, som allerede er lavet, de bliver liggende. Det kan man 'regne' med.

Om foråret kommer der tulipaner op af jorden, senere tager blomstrende sommerstauder over. Foto: Jesper Bech Pedersen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce