Annonce
Østjylland

Nye flyruter vækker jubel på Djursland

Claus Wistoft (V), borgmester i Syddjurs, ser store muligheder i de nye flyruter. De kommer til at kaste vækst og arbejdspladser af sig på Djursland, forudser han. Foto: Axel Schütt

De nye ruter i Aarhus Lufthavn kommer Djursland til gavn på flere fronter, lyder det fra borgmestre og turismedirektør.

DJURSLAND: De nye flyruter, som Aarhus Lufthavn og SAS torsdag afslørede efter en måneds spænding, betyder vækst, flere arbejdspladser og nye muligheder på Djursland.

Det er de to borgmestre på Djursland, Jan Petersen (S) og Claus Wistoft (V), fuldstændig enige om.

- De nye ruter er det første store skridt ud af den depression, som har omgivet lufthavnen, siger Claus Wistoft.

Med depression mener han usikkerheden om lufthavnens placering, ejerforhold og den generelle nedtur, som lufthavnen har oplevet de seneste år med faldende passagertal og blodrød bundlinje.

- Det her er en enorm stor dag for både lufthavnen og Djursland. Jeg er meget glad, siger borgmesteren fra Syddjurs og ligner én, der har vundet et par millioner i Lotto.

Borgmesterkollegaen fra Norddjurs er også i højt humør. Jan Petersen tror, at ruterne er begyndelsen på en helt ny rejse.

- Det varsler et nyt og positivt kapitel for lufthavnen. Jeg er sikker på, at vi kommer til at se en lemmingeeffekt. Flere vil følge efter. Når et så stort selskab som SAS går til værks på denne måde, så er det noget, konkurrenterne vil reagere på, siger han.

Jan Petersen og Claus Wistoft er sikre på, at udvidelse i lufthavnen kaster nye arbejdspladser af sig - både direkte og indirekte. De ønsker ikke at spekulere i antallet af nye arbejdspladser.

- Det er umuligt at sige på nuværende tidspunkt, men det får en positiv betydning, siger Jan Petersen.

Ved årsskiftet trådte Randers og Favrskov kommuner ud af ejerkredsen bag lufthavnen, så den i dag ejes af Aarhus, Syddjurs og Norddjurs kommuner. Jan Petersen ser de nye ruter som resultatet af, at der nu er skabt ro om ejerforholdene.

- Det her viser, at når der er ro om ejerkredsen og lufthavnens placering, så er der en vilje og lyst til at investere i lufthavnen, siger Jan Petersen.

Annonce

De nye ruter er det første store skridt ud af den depression, som har omgivet lufthavnen.

Claus Wistoft (V), borgmester, Syddjurs

Flere tyskere til Djursland

Claus Wistoft håber og tror, at de nye ruter bliver populære.

- Nu har vi rammerne, og så er det op til borgerne og ejerne (lufthavnens ejere, red.) at udfylde dem, og det, er jeg sikker på, nok skal blive en succes, siger han.

Flemming Rasmussen, Destination Djurslands turismedirektør, ser store perspektiver i de nye ruter - især München og Stockholm.

- Vi har i forvejen mange turister fra Tyskland, men jeg tror, at ruten til München kan give endnu flere sydtyske turister, fordi man nu kan slippe for den lange køretur, siger han.

- Jeg tror, det bliver lettere at tiltrække sydtyskerne uden for højsæsonen og i kortere perioder, når de nu kan flyve, uddyber han og fortæller, at Djursland i forvejen markedsføres i både München og Stockholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce