Annonce
Aarhus

Nye fordelingsregler: Sådan skal kommende gymnasieelever fordeles

Formanden for fordelingsudvalget, rektor Eigil Dixen fra Egaa Gymnasium og rektor Yago Bundgaard fra Langkær Gymnasium er glade for, at samtlige 18 almene gymnasier i Østjylland står bag de nye regler. Foto: Axel Schütt

Her er de nye fordelingsregler til de østjyske almene gymnasier. Målet er at sikre en mere ligelig fordeling af fagligt udfordrede elever.

Annonce

AARHUS: Fagligt udfordrede elever med lave karakterer fra folkeskolen skal fremover fordeles mere ligeligt på de århusianske og østjyske gymnasier. Det skal nye regler sikre, der træder i kraft fra den kommende ansøgningsrunde til gymnasierne 1. marts 2017.

De nye fordelingsregler, som du kan læse her, er netop vedtaget af de 18 almene gymnasier i Aarhus og Østjylland og inddrager som noget nyt karakterer som et væsentligt værktøj til at fordele eleverne ud fra.

- Jeg er meget glad for og stolt af, at samtlige almene gymnasier står bag de nye regler, fordi det viser det stærke samarbejde, vi har mellem gymnasierne om, at alle gerne vil påtage sig opgaven med at løfte de fagligt svageste elever, siger formanden for fordelingsudvalget, rektor Eigil Dixen fra Egaa Gymnasium.

De nye regler er skabt på en midlertidig dispensation fra Undervisningsministeriet. Den direkte anledning er udfordringen med at håndtere, at specielt Langkaer Gymnasium i Tilst får særligt mange ansøgere fra to-sprogede elever. Det har haft den konsekvens, at mange elever med etnisk dansk baggrund har søgt væk, og at mange andre gymnasier i Aarhus kun har få to-sprogede elever. Som forsøg på at holde på eleverne valgte Langkaer Gymnasium i dette skoleår at oprette særlige klasser med 50/50 procents fordeling af elever med dansk og anden kulturel baggrund. Det skabte en voldsom debat.

Fremover er der derfor hårdt brug for andre fordelingsregler, mener både gymnasier, undervisningsminister, borgmester og mange andre. Og indtil Folketinget får vedtaget nye regler, har Østjylland altså fået dispensation til at lave sine egne fordelingsregler.

Annonce

10 procents grænse

Da det ikke er tilladt at lave en fordeling af ansøgerne ud fra etnicitet, vælger det østjyske fordelingsudvalg at indføre en grænse for fagligt udfordrede elever på det enkelte gymnasium på 10 procent. Hvis or eksempel Langkaer Gymnasium får flere end 10 procent ansøgere med en gennemsnitskarakter i dansk og matematik på under 5, vil de blive henvist til et andet gymnasium.

- Vi har mange meget dygtige elever med anden kulturel baggrund end dansk. Men der er også en gruppe, som er fagligt udfordrede, og derfor tror jeg, at de nye regler indirekte også vil give en anden fordeling af elever med anden kulturel baggrund end dansk. Det er et skridt i den rigtige retning, siger rektor på Langkaer Gymnasium, Yago Bundgaard.

Han forventer, at de nye fordelingsregler også kan være med til at bryde den negative sociale arv.

- Hvis man er den første student i sin familie, kan det være svært at vide, hvad der skal til for at få høje karakterer. Men kommer man i klasse med flere stærke elever, vil man kunne se, hvad der skal til og vil dermed få et fagligt løft, forklarer Yago Bundgaard.

Annonce

Afstand spiller også ind

Med de nye regler vil fordelingen fortsat tage udgangspunkt i ansøgerens eget ønske. Men ikke alle vil kunne få sin første prioritet opfyldt.

Det betyder, at når man skal udvælge, hvilke fagligt udfordrede ansøgere der skal henvises til et andet gymnasium end for eksempel Langkaer, vælger man dem, der bor længst væk. Bor man for eksempel i Viby og søger Langkaer, vil man i stedet kunne få tilbudt en plads på Viby Gymnasium eller Marselisborg Gymnasium.

Annonce

Nogle skal den anden vej

De nye regler (gen)indfører derfor et afstandskriterium, som man havde indtil for tre år siden.

Det betyder, at hvis der ikke er plads til alle andre ansøgere end de fagligt mest udfordrede på et givent gymnasium, vil disse blive henvist til andre gymnasier med overskydende kapacitet. Her flyttes de ansøgere, der bor tættest på et gymnasium med ledig kapacitet.

Gennem den nye fordelingsmodel forventer Eigil Dixen og Yago Bundgaard, at Langkaer vil få et pænt antal elever tilbage især fra lokalområdet Tilst, Sabro og Brabrand.

- Vi vil forsøge at opfylde ansøgernes ønsker, men alle vil ikke kunne få deres første prioritet opfyldt. Måske heller ikke anden prioritet, og det er klart, at hvis vi flytter fagligt svage elever får Langkaer kapacitet til at tage flere ansøgere, der bor tæt på gymnasiet, siger Eigil Dixen.

De nye regler indføres som omtalt som et forsøg og skal senere evalueres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

Nye tal om corona-bølgen: På et døgn er der fundet 44 smittetilfælde i Aarhus

Annonce