Annonce
Kultur

Nye gulve: Snart kan Kunsthal Aarhus skrue ned for varmen

De gamle gulve i Kunsthal Aarhus' udstillingslokaler i stueetagen er blevet brækket op, for at blive udskiftet med en mere energivenlig løsning. Foto: Axel Schütt

Renoveringen af den 100 år gamle kunstbygning sker som led i kommunalt projekt med energioptimering. Med nye isolerede gulve med varme i kan museet fremover spare 30 procent af varmeforbruget.

AARHUS: Gulvbræder lagt direkte oven på jorden og radiatorer i loftet, det ved vi i dag, ikke er den optimale energiløsning. Den viden havde man ikke for 100 år siden, da kunsthallen i J. M. Mørks Gade blev bygget. Det bliver der nu rådet bod på.

De gamle gulvbrædder i rotunden og Kunsthal Aarhus' to sale i stueetagen er blevet brækket op. Her bliver der lagt flamingo og nye varmerør, inden nye fyrretræsgulve bliver lagt på.

På den måde kan man også fjerne de radiatorer, der løber som tykke rør oppe i loftet i begge sale.

- Den løsning blev lavet i gamle dage. Det var meget fint i forhold til at have udstillingsplads, men ret uheldigt i forhold til at varmen stiger op ad. Så vi får meget lidt ud af varmen i rummet. I dag kan man lave varme i gulvet, og det betyder, at vi stadig får nogle fine hvide vægge, vi kan hænge kunst på, men vi får glæde af varmen, forklarer Iben Mosbæk, administrativ direktør i Kunsthal Aarhus.

Undervejs er der dukket lidt af hvert frem fra under gulvet - blandt andet en avis fra 1957.

- Og så kan vi se, at der har været tradition for at hælde affald og byggerod ned under gulvene, fortæller Iben Mosbæk.

Annonce
Varme i loftet og uisolerede gulve er ikke optimalt for energiforbruget. Det bliver der nu rådet bod på i Kunsthal Aarhus, der som led i et energioptimerende projekt blandt andet får lavet nye, isolerede gulve med varme i. Foto: Axel Schütt

Projekt Aa+

Renoveringen af den 100 år gamle kunstbygning er et led i Aarhus Kommunes projekt Aa+, der går ud på at renovere kommunale bygninger med energibesparelser for øje.

- Vi regner med at energirenovere cirka 700 adresser, som fordeler sig på omkring 1,2 mio. kvadratmeter, fortæller Karen Margrethe Høj, afdelingsleder i Teknik og Miljø ved Aarhus Kommune.

Bevillingen til projektet lyder på cirka 350 mio. kroner, og allerede på nuværende tidspunkt vurderer Karen Margrethe Høj, at renoveringerne sparer 20 mio. kroner om året, og det tal vokser hele tiden.

Renoveringerne bliver tilrettelagt med udgangspunkt i den enkelte bygning. Kunsthal Aarhus er blevet energiscreenet for nogle år siden for at undersøge, hvordan bygningen kunne energioptimeres.

Efterfølgende er bygningen blevet hulmursisoleret. Der er også lavet anden, mere energivenlig belysning og andre mindre tiltag som udskiftning af nogle cirkulationspumper.

- I den forbindelse talte vi også med kunsthallen, om der var nogle udskiftninger på vej i bygningen, så vi kunne tage højde for dem. Da der alligevel var planer om at udskifte gulvet, har vi lidt populært sagt lavet et sammenskudsgilde, hvor der så bliver efterisoleret i den forbindelse, forklarer Nicolaj Kiilerich, projektleder i Aa+projektet.

Alle de gamle brædder er nu blevet hentet af den norske kunstner Roald Andersen. Han har lavet flere værker med gamle gulve. Foto: Axel Schütt

Klar til marts

De nye gulve er det sidste led i energioverhalingen af Kunsthal Aarhus.

Samlet set betyder optimeringerne, at museet fremover kan spare cirka 30 procent af varmeforbruget og cirka 25 procent i elforbruget. Samlet set har hele energirenoveringen af Kunsthal Aarhus kostet 650.000 kroner.

- Vi er rigtig glade for de forbedringer, som energi-analysen har peget på. Det har været svært at varme udstillingslokalerne op under en hård vinter, så det bliver rigtig godt, siger Iben Mosbæk.

Udstillingslokalerne er klar til brug 16. marts, hvor museet har fernisering på to nye udstillinger: Soloudstilling med den Aarhus-baserede kunstner Lasse Krogh Møller, samt gruppeudstillingen "Post Institutional Stress Disorder" (PISD). I kælderen begynder Kunstnernes Påskeudstilling 17. marts.

Kommunens Aa+ projekt løber frem til og med 2019. Indtil videre har man energirenoveret 230.000 kvadratmeter fordelt på 201 bygninger. 159 projekter er i gang pt.

I bedste bæredygtighedsånd er museets gamle gulvbrædder blevet hentet af den norske kunstner, Roald Andersen, som kunne bruge dem i et projekt. Han har lavet flere værker med gamle gulve.

Energi

Renoveringen af den 100 år gamle kunstbygning sker som led i kommunalt projekt med energioptimering.

Renoveringen sker som led i Aarhus Kommunes projekt Aa+, der går ud på at renovere kommunale bygninger med energibesparelser for øje.

Bevillingen til Aa+projektet lyder på i alt cirka 350 mio. kroner. Projektet løber frem til og med 2019. Indtil videre har man energirenoveret 230.000 kvadratmeter fordelt på 201 bygninger. 159 projekter er i gang pt.

Kunsthal Aarhus er klar igen til midten af marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce