Annonce
Kultur

Nye gulve: Snart kan Kunsthal Aarhus skrue ned for varmen

De gamle gulve i Kunsthal Aarhus' udstillingslokaler i stueetagen er blevet brækket op, for at blive udskiftet med en mere energivenlig løsning. Foto: Axel Schütt

Renoveringen af den 100 år gamle kunstbygning sker som led i kommunalt projekt med energioptimering. Med nye isolerede gulve med varme i kan museet fremover spare 30 procent af varmeforbruget.

AARHUS: Gulvbræder lagt direkte oven på jorden og radiatorer i loftet, det ved vi i dag, ikke er den optimale energiløsning. Den viden havde man ikke for 100 år siden, da kunsthallen i J. M. Mørks Gade blev bygget. Det bliver der nu rådet bod på.

De gamle gulvbrædder i rotunden og Kunsthal Aarhus' to sale i stueetagen er blevet brækket op. Her bliver der lagt flamingo og nye varmerør, inden nye fyrretræsgulve bliver lagt på.

På den måde kan man også fjerne de radiatorer, der løber som tykke rør oppe i loftet i begge sale.

- Den løsning blev lavet i gamle dage. Det var meget fint i forhold til at have udstillingsplads, men ret uheldigt i forhold til at varmen stiger op ad. Så vi får meget lidt ud af varmen i rummet. I dag kan man lave varme i gulvet, og det betyder, at vi stadig får nogle fine hvide vægge, vi kan hænge kunst på, men vi får glæde af varmen, forklarer Iben Mosbæk, administrativ direktør i Kunsthal Aarhus.

Undervejs er der dukket lidt af hvert frem fra under gulvet - blandt andet en avis fra 1957.

- Og så kan vi se, at der har været tradition for at hælde affald og byggerod ned under gulvene, fortæller Iben Mosbæk.

Varme i loftet og uisolerede gulve er ikke optimalt for energiforbruget. Det bliver der nu rådet bod på i Kunsthal Aarhus, der som led i et energioptimerende projekt blandt andet får lavet nye, isolerede gulve med varme i. Foto: Axel Schütt

Projekt Aa+

Renoveringen af den 100 år gamle kunstbygning er et led i Aarhus Kommunes projekt Aa+, der går ud på at renovere kommunale bygninger med energibesparelser for øje.

- Vi regner med at energirenovere cirka 700 adresser, som fordeler sig på omkring 1,2 mio. kvadratmeter, fortæller Karen Margrethe Høj, afdelingsleder i Teknik og Miljø ved Aarhus Kommune.

Bevillingen til projektet lyder på cirka 350 mio. kroner, og allerede på nuværende tidspunkt vurderer Karen Margrethe Høj, at renoveringerne sparer 20 mio. kroner om året, og det tal vokser hele tiden.

Renoveringerne bliver tilrettelagt med udgangspunkt i den enkelte bygning. Kunsthal Aarhus er blevet energiscreenet for nogle år siden for at undersøge, hvordan bygningen kunne energioptimeres.

Efterfølgende er bygningen blevet hulmursisoleret. Der er også lavet anden, mere energivenlig belysning og andre mindre tiltag som udskiftning af nogle cirkulationspumper.

- I den forbindelse talte vi også med kunsthallen, om der var nogle udskiftninger på vej i bygningen, så vi kunne tage højde for dem. Da der alligevel var planer om at udskifte gulvet, har vi lidt populært sagt lavet et sammenskudsgilde, hvor der så bliver efterisoleret i den forbindelse, forklarer Nicolaj Kiilerich, projektleder i Aa+projektet.

Alle de gamle brædder er nu blevet hentet af den norske kunstner Roald Andersen. Han har lavet flere værker med gamle gulve. Foto: Axel Schütt
Annonce

Klar til marts

De nye gulve er det sidste led i energioverhalingen af Kunsthal Aarhus.

Samlet set betyder optimeringerne, at museet fremover kan spare cirka 30 procent af varmeforbruget og cirka 25 procent i elforbruget. Samlet set har hele energirenoveringen af Kunsthal Aarhus kostet 650.000 kroner.

- Vi er rigtig glade for de forbedringer, som energi-analysen har peget på. Det har været svært at varme udstillingslokalerne op under en hård vinter, så det bliver rigtig godt, siger Iben Mosbæk.

Udstillingslokalerne er klar til brug 16. marts, hvor museet har fernisering på to nye udstillinger: Soloudstilling med den Aarhus-baserede kunstner Lasse Krogh Møller, samt gruppeudstillingen "Post Institutional Stress Disorder" (PISD). I kælderen begynder Kunstnernes Påskeudstilling 17. marts.

Kommunens Aa+ projekt løber frem til og med 2019. Indtil videre har man energirenoveret 230.000 kvadratmeter fordelt på 201 bygninger. 159 projekter er i gang pt.

I bedste bæredygtighedsånd er museets gamle gulvbrædder blevet hentet af den norske kunstner, Roald Andersen, som kunne bruge dem i et projekt. Han har lavet flere værker med gamle gulve.

Energi

Renoveringen af den 100 år gamle kunstbygning sker som led i kommunalt projekt med energioptimering.

Renoveringen sker som led i Aarhus Kommunes projekt Aa+, der går ud på at renovere kommunale bygninger med energibesparelser for øje.

Bevillingen til Aa+projektet lyder på i alt cirka 350 mio. kroner. Projektet løber frem til og med 2019. Indtil videre har man energirenoveret 230.000 kvadratmeter fordelt på 201 bygninger. 159 projekter er i gang pt.

Kunsthal Aarhus er klar igen til midten af marts.

Annonce
AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Skovfest på trods: Småfest er Smukfests coronavenlige lillesøster

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Sport

Lørdagens OL-program: I nat kan Sara Slott løbe sit sidste professionelle løb

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

AGF

Europa-exit får konsekvenser i AGF: Her er fem bud på hvilke

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aarhus

Overvældende modtagelse: Nyt surdejsbageri blæst bagover på Frederiksbjerg

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Alarm 112

El-løbehjul i sammenstød med lastbil: Kvinde hentet i ambulance

Annonce