Annonce
Kultur

Nye kategorier sikrer afveksling til Byens Bedste: Konkurrencen skal afspejle udviklingen og dynamikken i byen

Titlen som byens bedste take-away gik sidste år til De Fyrretyve Røvere. Kategorien er en af dem, der vender tilbage i år, mens andre er blevet skiftet ud. Foto: Kim Haugaard
Nogle kategorier er skiftet ud, og andre vender tilbage, når vi dette år kårer Byens Bedste. Det er nemlig vigtigt at konkurrencen hvert år fornyer sig en lille smule, men også at den følger med i det, der sker lige nu, forklarer juryens formand.

AARHUS: Når vi til november finder de bedste af det bedste, sker det også i en række helt nye kategorier. For at sikre afveksling og for at sikre, at Byens Bedste afspejler det, der er vigtigt i Aarhus lige nu, skiftes der løbende ud i de forskellige kategorier, forklarer juryens formand, journalist Peter Kramer.

- Kategorierne skal afspejle udviklingen og dynamikken i Aarhus, siger han.

Enkelte af kategorierne, som byens bedste café og byens bedste spisested er gengangere fra tidligere år, mens andre kategorier som frisør, genbrug og service er helt nye kategorier.

- Det er butikkerne, der skaber byens liv. Derfor har vi i Byens Bedste fokus på butikslivet – nye, sjove indslag, klassisk kvalitet og god service. Det bliver vigtigere og vigtigere, og hvis vi ikke passer på og værner om bylivet, risikerer vi at ende med en stendød bymidte, siger Peter Kramer.

Byens bedste 2019

  • Årets 14 kategorier er: Byens bedste café, byens bedste frisør, byens bedste specialbutik, byens bedste genbrug, byens bedste service, byens bedste spisested, byens bedste værtshus, byens bedste take-away, byens bedste kulturoplevelse, byens bedste shopping for kvinder, byens bedste shopping for mænd, byens bedste gå-i-byen-sted, byens bedste shoppingcenter og Stiften-prisen.
  • Det er århusianerne, der sammen med en jury er med til at bestemme, hvem der skal nomineres i de enkelte kategorier. Frem til 6. september kan du derfor gå ind på stiften.dk/byensbedste og give dit bud på, hvem der skal nomineres i de 14 kategorier.
  • Efterfølgende udvælger en jury fem nominerede i hver kategori. Herefter åbner afstemningen, hvor århusianerne kan gå ind i stemme på deres favorit i hver enkelt kategori. I afstemningen tæller juryens stemmer 25 procent, og århusianernes 75 procent.
  • Vinderne afsløres ved et stort show i Musikhuset i november.

De små steder får en tur i rampelyset

Aarhus har et byliv og et kulturelt liv, der skal hyldes, men Byens Bedste gør også alt hvad der kan gøres, for at støtte og hylde restaurantionsbranchen i byen.

- Aarhus er stærk på madscenen. Det skyldes mange ting, men blandt andet har det, at nogle restauranter har fået en Michelin-stjerne haft kæmpe afsmitning på resten af branchen. Og så er de forskellige restauranter gode til at samarbejde om at udvikle og tænke innovativt, siger Jacob Vestervig, madredaktør ved Århus Stiftstidende.

Samtidig åbner der stadig flere og flere restauranter, og de er alle velbesøgte.

- Århusianerne går meget ud og spiser, og samtidig har byen også en del turister, siger Jacob Vestervig.

I år kan man derfor stemme på byens bedste café, spisested og take-away. Kategorier der også prøver at hylde dem, der normalt kan blive glemt i lyset fra de helt store restauranter, siger Jacob Vestervig.

- Det er tit de store, fine steder, der kommer i rampelyset. Byens Bedste søger for, at de små og mindre steder også bliver hørt, siger han.

Samtidig er det også med til at holde branchen i gang, tror Jacob Vestervig:

- Byens Bedste er med til at holde gang i hjulet og holde niveauet oppe. Og så ved vi erfaringsmæssigt også, at det er med til at give kunder i biksen – både for vinderne, men også for dem, der bliver nomineret.

Annonce

Gamle klassikere

Selvom Byens Bedste forsøger at forny sig en lille smule, er der også enkelte kategorier, som der altid holdes fast i. Det gælder for eksempel Stiften-prisen:

- Det er æresprisen, hvor vi hylder personer, begivenheder, events eller lignende, der i særlig grad eller med en særlig indsats har været med til at sikre udvikling i byen. Og det vil vi gerne blive ved med at hylde, siger Peter Kramer.

Kulturprisen er også en af de priser, der er med hvert år.

- Vi hylder et højdepunkt i kulturlivet, og det er kulturlivet i bred forstand, og ikke kun ”finkultur,” forklarer Peter Kramer.

Årets bedste kulturoplevelse kan derfor både være en oplevelse på gaden eller på den store scene.

- Meningen med den kategori er selvfølgelig at inspirere og motivere til at skabe endnu flere oplevelser, siger han.

Peter Kramer er formand for juryen og med til at udvælge kategorierne. – Det er vigtigt, at de afspejler, hvad der sker i Aarhus lige nu, og hvad århusianerne finder interessant, siger han. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce