Annonce
Kultur

Nye lydoptagelser: Sådan lyder det, samtidig med at man skal putte børn som nabo til Botanisk Have

Efterladenskaber onsdag morgen i Botanisk Have efter endnu en fest tirsdag eftermiddag og aften, hvor soundbokse spillede hele kvarteret op. Foto: Søren Willumsen
Lydoptagelser dokumenterer støjniveauet i nabohaver til Botanisk Have, når unge fester en tirsdag aften med de såkaldte soundbokse. Hør dem her i artiklen.

AARHUS: En helt almindelig tirsdag aften efter en varm dag med bagende sol er huset godt varmet igennem. Så er der behov for at åbne vinduerne for at få gennemtræk og køling. Men det er umuligt uden samtidig at få bankende basrytmer og feststemte råb ind gennem huset. Og haven kan man slet ikke holde ud at opholde sig i.

Fredag, lørdag og igen mandag og tirsdag var der fester i Botanisk Have med de såkaldte soundbokse, der som et mobilt diskotek med potente højttalere kan spille op til fest, når unge mødes i byens nu største festpark, den fredede Botanisk Have.

Tirsdag optog en mor til to små børn under fire år et par lydoptagelser fra sin have, hvor familien bor som nabo til Botanisk Have.

Annonce

Kommunen rydder op

Optagelserne dokumenterer, hvad beboerne er tvunget til at lægge ører til, når solen skinner. Ikke kun på fredage og lørdage, men hver dag efter kl. 14, når musikken spiller op og øl og sprut kommer på havebænkene i Botanisk Have.

Mor og far er her ikke, så kommunens  gartnere rydder naturligvis op efter festerne i Botanisk Have, som her onsdag morgen. Da billedet blev taget havde gartnerne i halvanden time samlet 8-10 sækkefulde affald og dåser op efter endnu en fest tirsdag aften. Foto: Søren Willumsen


Vi er dagligt underlagt et fuldstændig ulideligt, enerverende, stressende støjhelvede - og vi kan ikke slukke for det!

Nabo til Botanisk Have


Onsdag morgen var kommunens gartnere atter ved at rydde affald op og havde samlet en stor pose dåser og 8-10 sække affald og efterladte stole. Det tog to mand cirka to timer at rydde parken op, andre dage tager er det værre og tager fire timer, fortalte en medarbejder til avisen.

Annonce

Hør lyden her

I lydfilerne man høre, hvordan musikken og især basrytmen kan høre i en villahave og indendøre.

Moderen, der har optaget lyden, er den samme som mandag aften grædende appellerede til feststemte unge i Botanisk Have om at skrue ned for lyden, fordi hendes to børn, den ene syg med feber, ikke kunne sove.

Optagelserne har hun sendt til borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek med flere i håb om at få dem til at reagere. Hun skriver i en mail til politikerne:

"Lydoptagelserne kommer fra henholdsvis min have og mit barns værelse. Hvorfor insisterer I på at de soundbokse skal være lovlige i Botanisk Have? Vi er dagligt underlagt et fuldstændig ulideligt, enerverende, stressende støjhelvede - og vi kan ikke slukke for det! Det starter kl. 14.30, og vi aner ikke. hvornår det slutter. Det er alle ugens dage, så snart solen bare lægger bare en lille smule an til at skinne! Det er tortur! Vi er helt i knæ! Hvad skal vi gøre?? Hjælp os!"

Annonce

"Jeg går med konstant hjertebanken"

En anden mor fra naboområdet til Botanisk Have, Signe Rasmussen, har også henvendt sig til Århus Stiftstidende, og har det på helt samme måde:

- Vi har boet her i ni år, og har altid kunnet berette om fred og ro. Men efter corona satte ind, har der været fester hele tiden. Hele sidste sommer og nu igen. Jeg er ellers en robust person, men jeg kan mærke mit stressniveau er forhøjet, og jeg går konstant med hjertebanken, når musikken spiller. Og jeg får for lidt søvn, fordi der fester hver dag nu. Mine tre børn på 5, 7 og 9 år kan heller ikke sove, som de skal kl. 19-20. Vi er nødt til at åbne vinduer, når det er varmt, og derfor er det svært at falde i søvn og møde udhvilet i skole, når man ikke kan sove på grund af musikken, fortæller Signe Rasmussen.

Annonce

Hvorfor tillader vi det?

Hun fortæller, at støjniveauet i sig selv ikke er ekstremt højt nede i parken, men larmen er der hele tiden, hver dag efter kl. 14 og til lang tid ud på aftenen, hvor især bassens banken går i kroppen og stresser.

- Når der har været Stella Polaris (musikarrangement, red.) i Botanisk Have har det været ligeså højt, men det er et annonceret arrangeret, som vi kan planlægge efter og måske vælge at tage væk. Men de her improviserede fester hver dag, ved man aldrig, hvornår stopper. Og det er egentlig mærkeligt, at man i et så reguleret samfund som vores ikke skal ansøge om at holde fester i parken. Det er jo et kæmpe hul i lovgivningen, at den ikke er fulgt med den teknologiske udvikling med så kraftigt bærbart lydudstyr.

Annonce

"De må gerne hygge sig"

Signe Rasmussen understreger, at de unge for hende skyld hellere end gerne må mødes i parken og hygge sig, men det skal være uden soundbokse og andet lydudstyr, der ødelægger naboernes dagligdag og liv.

- Vi kan ikke længere sidde ude og spise på terrassen på en varm dag, fordi vi ikke kan høre, hvad der bliver sagt. Så lyden indtager i den grad vores matrikel og liv, fortæller hun.

Samtidig undrer hun sig over, at Botanisk Have ikke skal være en park for alle.

- Når parken bliver indtaget med fester med høj musik kan familier og andre jo ikke bruge den. det er dybt frustrerende, siger hun.

Annonce

Over 500 mennesker

Lørdag klagede hun til politiet over støjen, og politiet har oplyst til Stiftstidende, at der var lørdag blev set cirka 10 af de store soundbokse i parken.

- Det kan jeg ikke forstå, for da jeg talte med en i øvrigt meget sød og forstående vagthavende ved politiet sagde han, at der var 500 mennesker og 150 soundbokse i parken, fortæller Signe Rasmussen.

Hun efterlyser lige som de andre naboer, avisen har talt med, et egentlig forbud mod soundbokse i Botanisk Have.

- Sagen kan kun løses politisk, mener hun.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce