Annonce
Kultur

Nye lyskunstværker på vej i Aarhus

Det århusianske designfirma Kollision står bag de lysende siddemøbler på Store Torv, som også er en del af Aarhus Kommunes innovationsprojekt "Lys på Aarhus". Foto: Rune Nielsen/Kollision

Aarhus Kommune har bedt kunstnere om at byde ind med forslag til to nye lyskunstværker på Brabrandstien.

Annonce

AARHUS: Ringgadebroen har siden midten af januar været lyst op af røde og violette farver i vintermørket, mens lysende siddemøbler er landet som store ufoer på Store Torv.

De to initiativer er begge en del af Aarhus Kommunes innovationsprojekt "Lys på Aarhus", der frem mod udgangen af 2017 udvikler og realiserer en række nye lysprojekter, der har fokus på lys som et element i byens rum.

Lige nu er der et såkaldt Open Call i gang på to nye lyskunstprojekter i Aarhus. Denne gang på Brabrandstien, nærmere bestemt ved knudepunktet De Tre Broer, og på "Caminoen", det lille stykke Brabrandsti mellem Ringgaden og Folkestedet i Carl Blochs Gade.

- Det er et samarbejde med Kulturforvaltningen, hvor vi har et ønske om at koble byrum, lys og kunst, som gerne skulle gå op i en højere enhed i nogle af de her forslag, siger Cecilie Have Hørlyck, projektleder, Center for Byens Anvendelse.

Lys på Aarhus


  • "Lys på Aarhus", er et innovationsprojekt i Aarhus Kommune, der frem mod udgangen af 2017 udvikler og realiserer en række nye lysprojekter, der har fokus på lys som et element i byens rum.Et af projekterne er værket "Hesitation of Light", skabt af den aarhusbaserede kunstner Signe Klejs, der siden 18. januar har lyst Ringgadebroen op. Lyskastningen fortsætter de kommende seks år med finansiering fra Aarhus Kommune.
  • Det samme gælder de tre lysende siddemøbler på Store Torv, som er skabt af det århusianske designfirma, Kollision.
  • De to kommende lyskunstværker på Brabrandstien forventes at stå færdige i november 2017.
Kunstneren Signe Klejs har skabt "Hesitation of Light", der de næste seks år lyser Ringgadebroen op. Nu er to nye lyskunstværker på vej i Aarhus. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Efterlyser forslag

Kommunen efterlyser professionelle kunstnere eller arkitekter, som vil deltage i en skitsekonkurrence om et lyskunstværk med et samlet budget på 875.000 kroner til et værk på Brabrandstien og/eller et lyskunstværk ved De Tre Broer med et samlet budget på 540.000 kroner.

- Den målgruppe vi er ude efter, kunne sagtens byde ind på begge opgaver, da de to projekter er sideløbende, siger Cecilie Have Hørlyck.

Der er ansøgningsfrist 15. februar.

En styregruppe bestående af stadsarkitekt Stephen Willacy, billedkunstner Elle Mie Ejdrup Hansen, billedkunstner Bo Mølgaard, der også er repræsentant for Aarhus Kommunes Billedkunstudvalg og Kunstråd, en repræsentant fra Kulturforvaltningen og Cecilie Have Hørlyck skal vurdere de indsendte forslag.

Der er hurtig proces. Ansøgerne får svar senest 23. februar, hvor tre udvalgte kunstnere til hver projekt vil modtage en invitation til en skitsekonkurrence.

Herefter udvælger styregruppen de projekter, som der skal arbejdes videre med.

Annonce

Klar til november

Cecilie Have Hørlyck forventer, at kunstværkerne vil være klar til indvielse i november 2017.

- Lysværker står tit stærkest i vinterhalvåret, derfor har vi tænkt, at det var fint, at skitsefasen og realiseringen af projektet lå hen over foråret og sommeren, så vi kan have noget færdigt til efteråret, siger Cecilie Have Hørlyck.

Fornøjelsen af de nye lyskunstværker kommer til at række ud over kulturhovedstadsåret, da de er tiltænkt en levetid på fem til ti år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Annonce