Annonce
Kultur

Nye lyskunstværker på vej i Aarhus

Det århusianske designfirma Kollision står bag de lysende siddemøbler på Store Torv, som også er en del af Aarhus Kommunes innovationsprojekt "Lys på Aarhus". Foto: Rune Nielsen/Kollision

Aarhus Kommune har bedt kunstnere om at byde ind med forslag til to nye lyskunstværker på Brabrandstien.

AARHUS: Ringgadebroen har siden midten af januar været lyst op af røde og violette farver i vintermørket, mens lysende siddemøbler er landet som store ufoer på Store Torv.

De to initiativer er begge en del af Aarhus Kommunes innovationsprojekt "Lys på Aarhus", der frem mod udgangen af 2017 udvikler og realiserer en række nye lysprojekter, der har fokus på lys som et element i byens rum.

Lige nu er der et såkaldt Open Call i gang på to nye lyskunstprojekter i Aarhus. Denne gang på Brabrandstien, nærmere bestemt ved knudepunktet De Tre Broer, og på "Caminoen", det lille stykke Brabrandsti mellem Ringgaden og Folkestedet i Carl Blochs Gade.

- Det er et samarbejde med Kulturforvaltningen, hvor vi har et ønske om at koble byrum, lys og kunst, som gerne skulle gå op i en højere enhed i nogle af de her forslag, siger Cecilie Have Hørlyck, projektleder, Center for Byens Anvendelse.

Annonce

Lys på Aarhus


  • "Lys på Aarhus", er et innovationsprojekt i Aarhus Kommune, der frem mod udgangen af 2017 udvikler og realiserer en række nye lysprojekter, der har fokus på lys som et element i byens rum.Et af projekterne er værket "Hesitation of Light", skabt af den aarhusbaserede kunstner Signe Klejs, der siden 18. januar har lyst Ringgadebroen op. Lyskastningen fortsætter de kommende seks år med finansiering fra Aarhus Kommune.
  • Det samme gælder de tre lysende siddemøbler på Store Torv, som er skabt af det århusianske designfirma, Kollision.
  • De to kommende lyskunstværker på Brabrandstien forventes at stå færdige i november 2017.
Kunstneren Signe Klejs har skabt "Hesitation of Light", der de næste seks år lyser Ringgadebroen op. Nu er to nye lyskunstværker på vej i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Efterlyser forslag

Kommunen efterlyser professionelle kunstnere eller arkitekter, som vil deltage i en skitsekonkurrence om et lyskunstværk med et samlet budget på 875.000 kroner til et værk på Brabrandstien og/eller et lyskunstværk ved De Tre Broer med et samlet budget på 540.000 kroner.

- Den målgruppe vi er ude efter, kunne sagtens byde ind på begge opgaver, da de to projekter er sideløbende, siger Cecilie Have Hørlyck.

Der er ansøgningsfrist 15. februar.

En styregruppe bestående af stadsarkitekt Stephen Willacy, billedkunstner Elle Mie Ejdrup Hansen, billedkunstner Bo Mølgaard, der også er repræsentant for Aarhus Kommunes Billedkunstudvalg og Kunstråd, en repræsentant fra Kulturforvaltningen og Cecilie Have Hørlyck skal vurdere de indsendte forslag.

Der er hurtig proces. Ansøgerne får svar senest 23. februar, hvor tre udvalgte kunstnere til hver projekt vil modtage en invitation til en skitsekonkurrence.

Herefter udvælger styregruppen de projekter, som der skal arbejdes videre med.

Klar til november

Cecilie Have Hørlyck forventer, at kunstværkerne vil være klar til indvielse i november 2017.

- Lysværker står tit stærkest i vinterhalvåret, derfor har vi tænkt, at det var fint, at skitsefasen og realiseringen af projektet lå hen over foråret og sommeren, så vi kan have noget færdigt til efteråret, siger Cecilie Have Hørlyck.

Fornøjelsen af de nye lyskunstværker kommer til at række ud over kulturhovedstadsåret, da de er tiltænkt en levetid på fem til ti år.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce