Annonce
Kultur

Nye lyskunstværker på vej i Aarhus

Det århusianske designfirma Kollision står bag de lysende siddemøbler på Store Torv, som også er en del af Aarhus Kommunes innovationsprojekt "Lys på Aarhus". Foto: Rune Nielsen/Kollision

Aarhus Kommune har bedt kunstnere om at byde ind med forslag til to nye lyskunstværker på Brabrandstien.

AARHUS: Ringgadebroen har siden midten af januar været lyst op af røde og violette farver i vintermørket, mens lysende siddemøbler er landet som store ufoer på Store Torv.

De to initiativer er begge en del af Aarhus Kommunes innovationsprojekt "Lys på Aarhus", der frem mod udgangen af 2017 udvikler og realiserer en række nye lysprojekter, der har fokus på lys som et element i byens rum.

Lige nu er der et såkaldt Open Call i gang på to nye lyskunstprojekter i Aarhus. Denne gang på Brabrandstien, nærmere bestemt ved knudepunktet De Tre Broer, og på "Caminoen", det lille stykke Brabrandsti mellem Ringgaden og Folkestedet i Carl Blochs Gade.

- Det er et samarbejde med Kulturforvaltningen, hvor vi har et ønske om at koble byrum, lys og kunst, som gerne skulle gå op i en højere enhed i nogle af de her forslag, siger Cecilie Have Hørlyck, projektleder, Center for Byens Anvendelse.

Annonce

Lys på Aarhus


  • "Lys på Aarhus", er et innovationsprojekt i Aarhus Kommune, der frem mod udgangen af 2017 udvikler og realiserer en række nye lysprojekter, der har fokus på lys som et element i byens rum.Et af projekterne er værket "Hesitation of Light", skabt af den aarhusbaserede kunstner Signe Klejs, der siden 18. januar har lyst Ringgadebroen op. Lyskastningen fortsætter de kommende seks år med finansiering fra Aarhus Kommune.
  • Det samme gælder de tre lysende siddemøbler på Store Torv, som er skabt af det århusianske designfirma, Kollision.
  • De to kommende lyskunstværker på Brabrandstien forventes at stå færdige i november 2017.
Kunstneren Signe Klejs har skabt "Hesitation of Light", der de næste seks år lyser Ringgadebroen op. Nu er to nye lyskunstværker på vej i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

Efterlyser forslag

Kommunen efterlyser professionelle kunstnere eller arkitekter, som vil deltage i en skitsekonkurrence om et lyskunstværk med et samlet budget på 875.000 kroner til et værk på Brabrandstien og/eller et lyskunstværk ved De Tre Broer med et samlet budget på 540.000 kroner.

- Den målgruppe vi er ude efter, kunne sagtens byde ind på begge opgaver, da de to projekter er sideløbende, siger Cecilie Have Hørlyck.

Der er ansøgningsfrist 15. februar.

En styregruppe bestående af stadsarkitekt Stephen Willacy, billedkunstner Elle Mie Ejdrup Hansen, billedkunstner Bo Mølgaard, der også er repræsentant for Aarhus Kommunes Billedkunstudvalg og Kunstråd, en repræsentant fra Kulturforvaltningen og Cecilie Have Hørlyck skal vurdere de indsendte forslag.

Der er hurtig proces. Ansøgerne får svar senest 23. februar, hvor tre udvalgte kunstnere til hver projekt vil modtage en invitation til en skitsekonkurrence.

Herefter udvælger styregruppen de projekter, som der skal arbejdes videre med.

Klar til november

Cecilie Have Hørlyck forventer, at kunstværkerne vil være klar til indvielse i november 2017.

- Lysværker står tit stærkest i vinterhalvåret, derfor har vi tænkt, at det var fint, at skitsefasen og realiseringen af projektet lå hen over foråret og sommeren, så vi kan have noget færdigt til efteråret, siger Cecilie Have Hørlyck.

Fornøjelsen af de nye lyskunstværker kommer til at række ud over kulturhovedstadsåret, da de er tiltænkt en levetid på fem til ti år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Annonce