Annonce
Aarhus

Nye miljøzoner betyder bøder i massevis: Men i Aarhus er der udskrevet nul

Sådan ser et af de nye kameraer ud, som scanner alle biler, der kører ind i miljøzonen i Aarhus. I andre byer er de i fuld gang med at udskrive bøder til biler, der ikke overholder miljøkravene, men på grund af manglende skilte, er der ikke udskrevet en eneste bøde i landets næststørste by. Foto: Tobias H. Niebuhr
Siden 1. oktober er der udskrevet bøder for næsten 9 millioner kroner til bilister, der er kørt ind i nye miljøzoner uden et partikelfilter. I Aarhus er der udskrevet nul, fordi man ikke har fået sat skilte op.
Annonce

AARHUS: De nye miljøkameraer, som sidder rundt om i landets største byer, er i fuld gang med at scanne og udskrive bøder til lastbiler, busser og varevogne, som ikke overholder de nye regler.

I Aarhus scanner kameraerne også, men de udskriver ikke bøder.

Ifølge tal, som DR har fået fra Miljøstyrelsen, er der fra 1. oktober til 23. november udstedt 4.536 bøder på landsplan, hvilket løber op i 8,8 millioner kroner. Bøderne er fordelt, så de 2.967 kommer fra København/Frederiksberg, 434 fra Aalborg og 419 fra Odense.

Ud fra Aarhus står der imidlertid et stort rungende nul.

Annonce

Manglende skilte

Det skyldes nemlig, at man endnu ikke har fået sat de nye skilte op, som advarer bilisterne om, at de kører ind i en miljøzone, som kræver at bilisten har et partikelfilter på bilen. Har bilisten ikke det, bliver de registreret af et kamera, som automatisk udskriver en bøde.

Det er Teknik og Miljø, der står for at sætte de nye skilte op, og de fortæller, at man allerede tidligere havde advaret om, at det ville blive svært for dem at nå at få de store skilte op inden 1. oktober.


Desværre har vores forvaltning ikke kunnet få skiltene op i tide. Men det er vigtigt at sige, at vi støtter op om skiltene, og de er på vej

Bünyamin Simsek, rådmand


- Vi har haft et ekstraordinært år på grund af corona, hvor der er sat kæmpestore projekter i gang. At skifte de omkring 80 tavler har ikke været nemt at nå, fordi flere af dem sidder i portaler og henover Ringgaden, som kræver at vi sætter ind med kran og lift. Det er et stort projekt, som tager lang tid, fortæller Martin Løv Simonsen, der er ingeniør i Aarhus Kommunes mobilitetsafdeling.

Miljøzoner

  • I maj 2019 blev skærpede miljøkrav til lastbiler, busser og varebiler i større byer, vedtaget.
  • De nye regler betyder, at varebiler skal være registreret 1. januar 2007 eller senere for at have adgang til miljøzonerne eller have installeret et partikelfilter. Busser og lastbiler skal være registreret 1. oktober 2009 eller senere for at have adgang til miljøzonerne, medmindre de har partikelfilteret installeret.
  • 1. juli trådte de nye regler i kraft, men frem til 1. oktober har man kun givet advarsler for overtrædelser, mens der fremover vil blive uddelt bøder.
  • Overtrædelser bliver opdaget af nye kameraer, som i Aarhus er sat op indenfor Ringgaden, og som scanner bilernes nummerplader og dermed automatisk kan udskrive bøder.

Han forklarer at de nye tavler enten er 90x140 centimeter eller 70x110 centimeter store.

- Det er ikke standardtavler, men nogle som skal specialfremstilles, og fra vi fik at vide, hvordan tavlerne præcis skulle se ud, til der var deadline, gjorde, at vi ikke kunne nå det.

Annonce

Kritik af Aarhus

Overfor DR retter Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov en kritik af Aarhus for ikke at nå deadline.

- Jeg håber, at Aarhus Kommune vil få prioriteret opgaven med skiltene hurtigt, siger hun til DR.

Den ansvarlige rådmand i Aarhus, Bünyamin Simsek (V) fortæller, at de nye skilte er på vej.

- Desværre har vores forvaltning ikke kunnet få skiltene op i tide. Men det er vigtigt at sige, at vi støtter op om skiltene, og de er på vej, siger rådmanden.

Han forventer at skiltene er sat op i slutningen af januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Sport

Sejr over spansk storhold var ikke nok: Bakken Bears er ude af Champions League

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce