Annonce
Udland

Nye mobilbrugere i Kina vil få deres ansigt skannet

Anthony Wallace/Ritzau Scanpix

Kina vil sikre sig, at telefonbrugere er registreret under rigtige navne med krav om skanning af ansigt.

Fra søndag kan nye telefonbrugere i Kina forvente at få deres ansigt skannet, så deres identitet kan verificeres.

Ifølge landets myndighed for informationsteknologi kræver Kina fra søndag, at teleselskaber indsamler skanninger af ansigter, når nye telefonbrugere registreres i butikker.

Tiltaget blev annonceret i september, hvor det kinesiske ministerium for informationsteknologi udsendte en meddelelse om de nye regler med ansigtsgenkendelse.

Her fremgik det, at teleselskaber skal bruge "kunstig intelligens og andre teknologier" til at verificere folks identiteter, når de får et nyt telefonnummer.

En repræsentant fra teleselskabet China Unicoms kundeservice oplyser til nyhedsbureauet AFP, at reglerne betyder, at kunder, som registrerer sig til et nyt telefonnummer, måske skal optage sig selv dreje deres hoved og blinke.

- I næste skridt vil vores ministerium fortsætte med at ... øge overvågningen og kontrollen ... og strengt fremme behandlingen af registreringen af rigtige navne for brugere af telefoner, lyder det i meddelelsen fra september.

I forvejen har den kinesiske regering indført regler om, at id-kort kobles til telefonnumre. Og teknologien med ansigtsgenkendelse bruges i forvejen i landet ved alt fra indkøb i supermarkeder til overvågning.

Kinesiske brugere på sociale medier har reageret med et miks af støtte og bekymring over det nye tiltag med ansigtsgenkendelse. Nogle lufter bekymring over, at deres data kan blive lækket eller solgt.

- Det er en smule for meget, skriver en bruger på det Twitter-lignende Weibo i en kommentar til en artikel om de nye regler.

- Kontrol og så mere kontrol, skriver en anden.

Mens forskere har advaret om privatmæssige risici med indsamling af data fra ansigtsgenkendelse, så har forbrugerne i høj udstrækning omfavnet den nye teknologi. Dog har Kina fået et sine første søgsmål om ansigtsgenkendelse i sidste måned.

I begyndelsen af november indgav en kinesisk professer en klage over en safaripark i Hangzhou i den østlige provins Zhejiang for at kræve ansigtsskanning for at komme ind i parken.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce