Annonce
Debat

Nye orlogsskibe til Danmark - bygget i Danmark

Forsvarets patruljefartøjer som "Freja" her på billedet varetager, som navnet antyder, patruljering, farvandsovervågning og medvirker til redningsopgaver. Samtidig løser et antal ældre miljøskibe opgaven med oprydning i forbindelse med havmiljøulykker. Nu skal der bygges en ny type, som kan varetage flere opgaver. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Debat: Danmark er et lille land omgivet af vand. I århundreder har vi behersket sømandskabet og hele tiden udbygget vores erfaringer og vores redskaber. Ligesom danske skibsværfter har været førende indenfor byggeri af skibe. Tag bare Lindøværftet, som i mange år byggede nogle af verdens allerstørste skibe. Det kan og bør vi være stolte af.

Fordi det handler om Danmarks sikkerhed, skal skibene ikke alene designes i Danmark. Det er også ønsket, at de bliver samlet i Danmark.

I de kommende år skal Danmark have nye patruljeskibe til Forsvaret. Der bliver tale om en investering i milliardklassen. Vores geografi stiller store krav til vores tilstedeværelse på havet. Både hvad angår militære opgaver, redningsoperationer og oprydning efter havmiljøulykker. Som noget nyt skal de nye patruljeskibe derfor også kunne løse havmiljøopgaver, når vores nuværende og aldrende miljøskibe går på pension. De har tjent Forsvaret godt i mange år, men har længe stået over for en udskiftning.

Arbejdet med at designe Danmarks nye skibe går nu i gang. Og ambitionerne er høje. Fordi det handler om Danmarks sikkerhed, skal skibene ikke alene designes i Danmark. Det er også ønsket, at de bliver samlet i Danmark, så vi bevarer kompetencerne til at konstruere og vedligeholde orlogsskibe herhjemme.

Annonce

Det vil først og fremmest være til gavn for Danmarks sikkerhed, at vi selv er i stand til at bygge vores egne skibe i tilfælde af krisetider. Men det vil også gavne vores industri, danske arbejdspladser og vores evne som søfartsnation. For os hænger danske sikkerhedsinteresser og gode, danske arbejdspladser i Produktionsdanmark uløseligt sammen.

Hvis skibene bygges i Danmark, vil arbejdspladserne ikke alene være koncentreret omkring et skibsværft. Det er også forventningen, at mere end halvdelen af arbejdspladserne hos underleverandørerne til byggeriet vil være spredt ud på hele Danmarkskortet.

Som stolt søfartsnation tager vi vores opgaver på havet alvorligt. Det gør vi også med vores nye patruljeskibe. Investeringen i skibene vil gavne både dansk erhvervsliv, danske arbejdspladser og vores viden og evner til vands. Og skibene vil, når de er færdige, stille os stærkere og bedre rustet over for fremtidens udfordringer.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Alarm 112

Politiet efterlyser ældre mand: Beder nu offentligheden om hjælp

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Sport

AGF forlænger kontrakten med talentfuld forsvarsspiller: Er en 'fremtidig leder'

Annonce